Îţi laşi copilul SINGUR acasă? 7 lucruri de care trebuie să ţii cont înainte de a lua marea hotărâre

15 august 2014 13:20

Concediul s-a încheiat şi te-ai întors la muncă. Dar copilul tău mai are câteva săptămâni de vacanţă pe care le petrece acasă. Ce faci dacă bunicii sunt departe şi nu îţi permiţi să angajezi o bonă? Îl laşi singur? Da, dacă ştii că va fi în siguranţă. Şi cum ştii? Îţi spun specialiştii revistei Libertatea pentru femei.

Nu există o recomandare fermă cu privire la vârsta de la care pot fi lăsaţi copiii singuri acasă. S-au văzut cazuri şi cazuri: un băieţel de numai 5 ani stând singur-singurel câteva ore pe zi şi unul de 9 ani care nu este lăsat de capul lui nici un minut.
Aşa stând lucrurile, iată ce alte criterii ai tu, ca părinte, pentru a decide dacă este momentul să faci pasul cel mare.

«Proba maturităţii»

1. Se simte confortabil cu ideea de a sta singur acasă – nu se sperie, nu plânge, nu se îmbufnează? Aceasta este “proba maturităţii”, cea care îl recomandă pentru independenţa controlată de care va beneficia de acum înainte.
2. Poate înţelege şi aplică regulile de bază: să încuie uşa după ce intră în casă, să nu deschidă străinilor, să formeze numărul tău de telefon sau al altei persoane din familie, dacă se simte în pericol?
3. Respectă programul pe care i l-ai stabilit? Stă la televizor sau la calculator doar în intervalele pe care i le-ai indicat? Verifici uşor telefonându- i şi întrebându- l ce emisiune urmăreşte în acel moment şi ce se întâmplă pe micul ecran; iar pe calculator poţi instala programe parentale, care restricţionează şi timpul de utilizare, şi anumite site-uri pe care nu vrei să le acceseze. Iese la joacă doar între anumite ore? Vecini de încredere îţi pot confirma sau infirma acest lucru. Nu uită să mănânce şi nu dă iama în dulciuri? Verifici, la întoarcerea acasă, dacă a mai rămas ceva din porţiile pe care i le-ai lăsat.
4. Primeşte în casă alţi copii, deşi i-ai interzis să facă asta?
5. Recunoaşte eventualele pericole şi poate să ia deciziile corecte dacă apar probleme?
6. Zona în care locuiţi este una liniştită sau, dimpotrivă, rata infracţionalităţii este alarmantă?
7. Ai o vecină care va vizita copilul din când în când şi la care el poate apela dacă simte nevoia? Dacă toate răspunsurile sunt pozitive, îţi poţi face curaj să-l laşi pe cel mic singur acasă, câteva ore pe zi.

 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro