Ai un nod în gât? Nu-i de glumă! E o senzație aparent banală, dar poate fi semn de boală gravă

13 august 2012 15:12

Nodul în gât este, de fapt, dificultatea la înghiţire şi senzaţia că alimentele nu înaintează către stomac. Aceste stări de disconfort sunt trecute de mulţi cu vederea deşi, spun medicii, pot ascunde boli grave.

Potrivit dr. Laurenţiu Luca, directorul Clincii Puls, în astfel de cazuri trebuie să te adresezi unui specialist gastroenterolog, fiindcă aceste simptomele nodului în gât pot semnala o problemă de sănătate. În funcţie de posibilele cauze, medicii împart disfagiile (dificultăţile de înghiţire) în preesofagiene şi esofagiene. Unii oameni au această senzaţie doar la alimentele solide, în timp ce alţii nu pot tolera nici lichide (cum e cazul acalaziei – absenţa contracţiilor esofagului la înghiţire). Uneori, când înghiţirea e dureroasă, sindromul se numeşte odinofagie şi apare în viroze ori în alte infecţii, tulburări de motilitate (n.r. – acea proprietate a unor organe cu musculatură netedă de a efectua mişcări de contracţie şi de relaxare) sau chiar cancer.

La copii, nodul în gât poate fi semn de malformaţii

De altfel, şi disfagia indică uneori o tulburare a motilităţii sau chiar o afecţiune organică a regiunilor anatomice din jurul faringelui ori al esofagului. În cazul adulţilor, cauzele cele mai frecvente ale nodului în gât sunt refluxul gastro-esofagian, hernia hiatală, tumorile benigne sau maligne, diverse tulburări neurologice ori musculare care influenţează muşchii scheletici (dermatomiozita, miastenia gravis, Parkinson etc.). Senzaţia poate fi determinată însă şi de problemele cardiace, dar în astfel de cazuri apare brusc, acut, cu senzaţie de sufocare şi eventual cu palpitatii. De asemenea, nu trebuie exclusă şi o tumoră localizată la nivelul căilor respiratorii şi al plămânilor sau în mediastin (spaţiul din cutia toracică, dintre plămâni), care să comprime laringele sau faringele. La vârstnici, senzaţia de nod în gât poate fi însoţită şi de reflux gastric. La copii, cele mai frecvente cauze sunt unele malformaţii congenitale ori dobândite sau chiar refluxul gastro-esofagian.

Nodul în gât nu are legătură cu «gâtuirea» provocată de emoţie!

Pentru ca senzaţia să nu fie confundată cu cea de “nod în gât” emoţional, e bine de ştiut că în cel de-al doilea caz simptomele se ameliorează în timpul înghiţirii, fie că e vorba de băutul unui pahar de apă, fie de consumul unui aliment solid.

Atenţie!

În final, reţine că factorii de risc pentru această afecţiune sunt fumatul şi consumul regulat de alcool la masă. În plus, dacă mănânci alimente prea reci sau prea fierbinţi îţi poţi agrava boala de fond.

Ce analize se impun când ai senzaţia de „nod în gât”

Când ai dificultăţi la înghiţit, cele mai indicate teste sunt endoscopia, radiografia cervicală şi toracică, pe “gol” şi cu substanţă de contrast, şi chiar tomografia computerizată toracică. Astfel, medicul testează permeabilitatea esofagiană, pentru a exclude inflamaţia şi evaluează starea nutriţională. În cazurile mai complicate, pacientul trebuie spitalizat, pentru a i se asigura funcţionalitatea căilor respiratorii superioare, sau, şi mai grav, medicii pot fi nevoiţi să intervină chirurgical pentru dilatarea esofagului.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro