Cele mai bune dezinfectante pentru ochi: apa şi săpunul

25 martie 2012 16:53

Te ustură ochii, sunt roşii, sunt obosiţi? Nu te culca pe o ureche, dând vina pe nopţile nedormite sau pe clorul din apa de la piscină! Programează- te la un medic oftamolog – foarte probabil, ai o afecţiune oculară. Prof. univ. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului Clinic de Urgenţe Oftamologice din Bucureşti, îţi spune ce probleme semnalează ochii roşii, ochii uscaţi sau ochii umezi.

Ochii umezi

În mod normal, ochii trebuie să fie uşor umezi. În schimb, o lăcrimare continuă ar trebui să te alarmeze. Pentru că ar putea fi vorba despre: glaucom congenital, imperforaţie de canal lacrimo-nazal (la sugari sau la copiii mici), o boală a corneei, herpes sau un corp străin care a pătruns în ochi. La persoanele în vârstă şi ca reacţie la frig însă, lăcrimarea este un fenomen normal.

Ochii roşii

Roşeaţa poate semnala:
O conjunctivită (în acest caz, ochii nu te dor şi vederea nu este afectată; s-ar putea să simţi însă o oarecare jenă, dacă ar trebui să porţi ochelari şi nu o faci).
O afecţiune inflamatorie (iridocite, keratite, corpi străini, herpes) sau una infecţioasă (abcese corneene, infecţii intraoculare).
Traumatisme (contuzii, plăgi).
Glaucom acut (semnalat şi prin dureri intense şi reducerea vederii).
Atenţie: nu te trata singur sau după sfaturile unui farmacist! De cele mai multe ori, acesta recomandă picături cu antibiotice, care sunt total contraindicate în conjunctivitele alergice şi în cele virale! De asemenea, sunt strict interzise leacurile băbeşti (în genul laptelui de mamă, al ceaiul de muşeţel sau mierii). Toate acestea agravează boala şi duc, în cazuri extreme, la pierderea vederii! Ideal este să mergi cât mai repede la medicul oftalmolog. Ce poţi face, totuşi, până atunci? Să speli ochii cu apă rece de la robinet şi săpun, apoi să pui picături dezinfectante.

Ochii uscaţi

Cum se manifestă, concret? Printr- o roşeaţă uşoară şi înţepături accentuate în timpul nopţii.
Atenţie! Toate picăturile care – potrivit reclamelor insistente – “albesc ochii” pot provoca uscăciune oculară! Iar riscul este cu atât mai mare, cu cât sunt folosite frecvent şi pe termen lung. Dar senzaţia de ochi uscat apare şi în Sindromulul Sjogreen (o boală autoimună în care durerile articulare se asociază cu uscăciunea mucoaselor).
Tratamentul corect este alcătuit din lacrimi artificiale, picurate în ochi în timpul zilei, plus gel de lacrimi, administrat la culcare. Cazurile mai grave sunt strict de competenţa medicului oftalmolog!

Ochii care «curg»

Când spunem că “ochii curg” vorbim, de fapt, despre o secreţie oculară modificată. Ea apare, de regulă, în conjunctivitele microbiene, virale sau fungice.
Atenţie! Şi în acest caz, tratamentele după ureche pot duce la complicaţii grave! Mergi la medicul specialist, pentru că este nevoie de un examen de secreţie (cu antibiogramă şi fungigramă). În aşteptarea rezultatului, doctorul îţi va spune ce remedii să foloseşti.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro