Speranţă pentru bolnavii cu scleroză multiplă din România: există, în sfârşit, un program dedicat lor

04 iunie 2012 11:00

10.000 de români suferă de boala care îl ţintuieşte la pat şi pe actorul Şerban Ionescu: scleroza multipă (provocată, în cazul artistului, de presupa infecţie cu borrelia). Este vorba despre cea mai invalidantă boală a adultului tânăr (incidenţa maximă se înregistrează între 25 și 31 de ani).

 La vârsta la care se aşteaptă de la el să dea maximum de randament socio-profesional, pacientul cu scleroză multiplă poate ajunge imobilizat în scaunul cu rotile, incapabil să se întreţină singur, devenind o povară pentru propria familie. Mai mult, speranţa lui de viaţă se reduce cu 7-10 ani.

Îngrijirea medicală pe un an = 31.000 euro

* Ca în atâtea alte situaţii grave, statul român nu a putut oferi acestor pacienţi tot suportul: România s-a situat, până anul trecut, pe ultimele locuri între țările europene în ceea ce privește calitatea îngrijirii pacienților cu scleroză multiplă (conform rezultatelor prezentate de Barometrul European de scleroză multiplă în 2011, cu un scor de 91 puncte dintr-un total de 225 puncte). ” Pentru un pacient, costul total al îngrijirilor medicale, pe parcursul unui an, se estimează a fi în medie, la nivel european, de 31.000 euro” a declarat prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
* Pentru a echilibra lucrurile a fost lansat, recent, primul program de suport pentru pacienţii cu scleroză multiplă, la iniţiativa Societăţii de Scleroză Multiplă din România (SSMR), în parteneriat cu pofesioniştii din domeniul medical. La acest program participă instituţiile medicale care derulează programul naţional de tratament al sclerozei multiple (11 clinici din centre universitare) prin personal medical alcătuit din medici neurologi şi asistente medicale care vor asigura consultanţă ştiinţifică.

”Contact”: consiliere de urgenţă, prin telefon  

Programul denumit CONTACT se adresează pacienţilor aflaţi în tratament imunomodulator cu injectare subcutanată zilnică şi îşi propune creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu scleroză multiplă prin oferirea de servicii care susţin recomandările medicale şi urmăresc realizarea unui control optim al bolii. Totodată, programul va contribui la ridicarea nivelului serviciilor de îngrijire a pacienţilor cu scleroză multiplă din România şi alinierea acestora la recomandările europene.
Suport medical de specialitate şi acces la informaţie prin intermediul unui Call Center
Prin intermediul programului va fi oferit acces rapid la informaţii şi suport medical de specialitate prin intermediul unei linii telefonice gratuite ce va putea fi accesată de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 – 18.00. Apelurile vor fi preluate de 2 asistente medicale care vor rezolva solicitările sau, în cazul problemelor cu o complexitate crescută, le vor direcţiona către centrele medicale specializate. Pentru o înţelegere clară atât asupra simptomatologiei bolii cât şi a administrării tratamentului, prin acest program va fi oferit pacienţilor un set care include: jurnalul pacientului, broşura privind tehnica de injectare, paşaportul pacientului. Instruirea privind administrarea tratamentului şi informaţii despre boală vor fi oferite la iniţierea tratamentului de către asistentele dedicate programului împreună cu personalul medical specializat din instituţie (medic neurolog/asistentă medicală).
* Tot în cadrul programului, pacienţii vor beneficia de evaluare periodică prin telefon sau vizite la domiciliu atât pentru cei la care tratamentul a fost iniţiat recent (consiliere privind boala şi stil de viaţă, verificarea însuşirii tehnicii de autoinjectare etc.), cât şi pentru cei aflaţi anterior în tratament. În ideea de a asigura un tratament eficient şi complex vor fi organizate întruniri educaţionale cu personalul medical implicat în tratamentul pacienţilor: medic curant neurolog, asistente medicale, psihologi, kinetoterapeuţi.
 
 

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro