09 Iul. 2011 18:40

Află povestea baschetbalistului român Alex Groza

Distribuie

Alexandru John a fost unul dintre cei patru băieţi ai soţilor Ion şi Maria Groza, care şi-au schimbat numele în John şi Mary după stabilirea, în prima jumătate a secolului trecut, în SUA. Pasionat de baschet încă din copilărie, el a fost admis în echipa Colegiului Kentucky, devenind pivotul şi căpitanul ei. Apoi, datorită valorii, a fost selectat în lotul Statelor Unite pentru Olimpiada din 1948, iar un an mai târziu a ajuns la Indianapolis Olympians, în NBA. Viitorul părea mai roz ca niciodată, dar totul s-a năruit în 1951, când Alex Groza, atunci la vârsta de 25 de ani, a fost arestat de procurorii din New York într- un dosar care viza partidele trucate din campionatul colegiilor. Sportivul de origine română şi colegii lui de la Kentucky au fost acuzaţi că încasaseră sume între 1.000 $ şi 2.000 $ pentru “a rezolva” partide din sezonul 1948-1949.

«Am luat banii! Aveam nevoie de ei!»

Celebru rămâne meciul pierdut cu Loyola (56-67), ultima clasată din ligă, singurul eşec al echipei lui Alex în acea stagiune. Românul fost găsit vinovat şi nu a mai jucat niciodată baschet, chiar dacă NBA a revenit asupra deciziei de a-l suspenda pe viaţă, interzicându-l doar opt ani. “Da, am luat banii! Aveam nevoie de ei! Mi-am trăit copilăria în sărăcie! Acum am 48 de ani şi încă nu-mi dau seama ce a fost în capul meu atunci”, avea să declare Alex Groza în anul 1974. El a murit pe 21 ianuarie 1995, råpus de cancer, la San Diego.Campion olimpic în 1948
Alex Groza este al şaptelea jucător din istoria echipei colegiului Kentucky, după numărul de puncte marcate (1.744), şi a fost selectat în lotul SUA care a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1948, de la Londra! La Indianapolis Olympians (1949-1951), în NBA, a fost ales de fiecare dată în echipa stagiunii. În analele ligii nord-americane de baschet ocupă locul al 4-lea all-time în topul procentajului de reuşite pe meci (22,5 de puncte/partidă).

Armata, cheia succesului

Baschetbalistul Alex Groza nu a execelat niciodată la capitolul tehnică, reuşind să se impună în acest sport prin tenacitate şi forţă fizică. În această privinţă, stagiul militar l-a ajutat enorm: în momentul întoarcerii Lou Groza, fratele baschetbalistului, a câștigat de patru ori campionatul de fotbal americanLou Groza, fratele baschetbalistului, a câștigat de patru ori campionatul de fotbal americanLou Groza, fratele baschetbalistului, a câștigat de patru ori campionatul de fotbal americanacasă, Alex Groza era mai înalt cu 10 centimetri şi mai greu cu 10 kilograme decât la data încorporării!

Fratele său este o legendă a fotbalului american

Lou Groza (25 ianuarie 1924 – 29 noiembrie 2000), fratele lui Alex, a făcut carieră în fotbalul american. Poreclit “Deget”, acesta s-a legitimat la Cleveland Browns, unde a scris istorie două decenii. A câştigat de patru ori NFL, a fost declarat jucătorul anului 1954, iar din 1974 face parte din Hall of Fame. Tricoul cu numărul 76 purtat la Browns a fost retras. Lou e în topul celor mai buni 100 de jucători din istorie. Anual, începând din 1992, un premiu important îi poartă numele, la fel ca şi un bulevard al unui orăşel din Ohio.
 

DECLARAŢII

Groza a scris istorie pentru echipa colegiului Kentucky• “Am fost distrus, aveam doar 25 de ani. Eram în vârful lumii şi am pierdut tot. Am fost umilit şi tratat ca un criminal” – în “Pioneers of the Hardwood”, de Todd Gould, Indiana University Press, (1998) pg. 194.
• “Iubesc acest joc. Nu a fost ca şi cum mi-aş fie pierdut copiii sau soţia, sau cum aş fi orbit. Însă viaţa mea s-a dus naibii de atunci. Pentru că viaţa mea era baschetul” – Alex Groza în “A Mistake that Changes a Life” Tampa Tribune, March 26, 1999.

A câştigat campionatul ca antrenor

În urma scandalului în care au fost acnhetaţi 33 de jucători şi 86 de meciuri, Alex Groza nu a mai putut juca niciodată baschet. Interzis pe teren, sportivul de origine română s-a retras pentru început la Martins Ferry, obţinând o slujbă la Societatea Electrică şi ajutându-şi familia (soţia Jean şi copiii Alex, Lee, Leslie Ineman şi Lisa Bunney) la taverna pe care o deţinea. În 1959, după expirarea suspendării, Groza a obţinut postul de antrenor la Bellarmine College Knights. Sub conducerea lui, echipa din Louisville a câştigat campionatul în 1963. Ulterior a fost scouter la Oakland Oaks, manager general la San Diego Conquistadors şi director de dezvoltare la San Diego Sails.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Rețete cu căpșune. O salată și cinci deserturi delicioase
Loading...
Comentarii