MENIU CAUTĂ
30 Noi. 2013 16:45

Fetelor, ne-aţi ameţit! Campioana României la maraton este de origine ucraineană, iar Ucraina are o campioană europeană la 800 de metri de origine română

Distribuie

Povestea atletei Liliana Danci începe în... 1880. O ceată de ucraineni blonzi şi înalţi din Maramureş, lucrători în lemn, au ajuns atunci în Munţii Banatului, unde au înfiinţat o aşezare, Cornuţel, sat şi astăzi 100% ucrainean, unde încă se mai păstrează obiceiurile şi limba. Acolo s-a născut campioana naţională de maraton a României.
“Sunt mândră că sunt româncă, dar sunt şi ucraineancă în acelaşi timp. Până am început şcoala, nu prea am vorbit româneşte. N-am fost nici în Ucraina, nici în Rusia, dar aş vrea să ajung în vizită”, povesteşte Danci, atleta care, uneori, la curse este strigată “Rusoaica”. De partea cealaltă, Natalia Lupu s-a născut în satul ucrainean Marşeniţa, din raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi. Acolo, din 90.000 de locuitori, 60.000 sunt români.

Secrete spuse în limba ţării noastre

Până la 12 ani am stat acasă. Am făcut şcoala în limba română. O dată pe săptămână făceam şi ucraineană. Acasă vorbeam româneşte şi, din când în când, ucraineană şi rusă', ne-a povestit Lupu într-un accent dulce' moldovenesco-bucovinean.
Faptul că e de etnie română nu i-a cauzat probleme. Dimpotrivă, mi-a fost chiar uşor, pentru că atunci când vorbeam cu mama la telefon şi-i povesteam secrete, nimeni nu înţelegea nimic. Puteam să-i spun orice', a adăugat campioana europeană.

A câştigat şi semimaratonul

Alergătoarea antrenată de Cristian Dragomir a început atletismul în 2004. Iniţial, nu am fost împăcată cu ideea de a face maraton. Mi-a fost frică de această distanţă', ne spune Danci.
Teama a dispărut însă: Înainte nu-mi plăcea, acum nu mai pot fără'. Anul 2013 i-a adus două titluri de campioană naţională, la semimaraton (1:15,51) şi la maraton (2:48,54), după ce în 2012 a fost nevoită să stea trei luni fără să alerge. M-am accidentat foarte urât. 10 zile am stat în pat', îşi reaminteşte sportiva.

Se visează pe podium la Olimpiadă

Natalia Lupu este campioană europeană în sală la proba de 800 m (Suedia, 2013) şi vicecampioană mondială în sală la aceeaşi probă (Istanbul, 2012).
La Olimpiada de la Londra (2012), atleta de 1,72 m şi 60 kg a ajuns pe cinci în semifinale, iar la Mondialele de la Moscova, pe 7 în finală. Mirela Lavric (22 de ani), cea mai bună atletă română pe această distanţă, încă nu a reuşit să ajungă la performanţa alergătoarei din Kiev, dar vine tare din urmă. Îmi doresc să ajung pe podium şi la Olimpiadă, şi la Mondiale', mai spune Lupu.

Sfaturi de la Gabi Szabo

Am vorbit de foarte multe ori cu Gabi Szabo (foto). Mi-a dat foarte multe sfaturi. Să mai citesc o carte, să stau mai puţin pe Facebook. (râde) O admir, o respect', a spus Danci.
Cărţile chiar sunt printre plăcerile atletei: În timpul liber citesc foarte mult, ascult muzică şi gătesc'. Cluburile, nu: Nu-s pentru sportivii de performanţă, pentru că sunt deschise noaptea!'.

Loading...
Comentarii