Arbitrul de scaun Mohamed Lahyani, suspendat pentru două turnee. Plătește pentru ”episodul Nick Kyrgios” / VIDEO

Mohamed Lahyani

Arbitrul de scaun Mohamed Lahyani, suspendat pentru două turnee. Plătește pentru ”episodul Nick Kyrgios”.

Charismaticul arbitru suedez cu origini marocane se face vinovat de o încălcare flagrantă a regulamentelor ATP. În timpul unui meci de pe tabloul masculin, pe durata US Open, Lahyani, 52 de ani, a coborât din scaun și a stat de vorbă cu jucătorul australian Nick Kyrgios, reîncărcându-l.

Rebelul australian pierduse primul set și era condus cu 3-0 în cel de-la doilea, când a intervenit Lahyani. Arbitrul s-a apropiat de Kyrgios și i-a spus:

”Vreau să te ajut. Te știu, acum nu ești tu”, temându-se, probabil, că jucătorul va face circ pe teren, ca și în alte ocazii, și va strica meciul. Din acel moment, australianul s-a scuturat de nepăsare și a răsturnat soarta partidei în favoarea lui, calificându-se mai departe.

S-a considerat că Lahyani și-a depășit atribuțiile, iar printre cei care au protestat împotriva lui a fost și Roger Federer, numărul 2 ATP.

”Nu e treaba lui. Nu este antrenor. Este un arbitru și trebuie să rămână în domeniul său”, a reclamat învisul Herbert. A doua zi după meci Kyrgios – Herbert, federația americană, care a organizat turneul, a anunțat că împotriva lui Lahyani a fost declanșată o anchetă, fără a-l opri, totuși, de la delegări (a fost trimis la meciuri de dublu).

Suspendat, Lahyani va sări peste Openul Chinei, de la Beijing, dar și peste Mastersul de la Shanghai. Potrivit ATP, suedezul a compromis imparțialitatea impusă poziției de arbitru de scaun.

”Mohamed este un arbitru de nivel mondial, foarte respectat. Acțiunea lui a fost însă deplorabilă și nu se poate lăsa fără sancțiuni disciplinare. Știm că va învăța din această lecție”, a declarat Gayle Bradshaw, responsabil cu regulamentele la ATP.

În scaun, Lahyani va reveni la un turneu de acasă, Openul de la Stockholm, programat să înceapă pe 15 octombrie.

Mai multe articole