Mergi direct la conținut »
Tenis Libertatea > Sport > Tenis > Arbitrul de scaun Mohamed Lahyani, suspendat pentru două turnee. Plătește pentru ”episodul Nick Kyrgios” / VIDEO

Arbitrul de scaun Mohamed Lahyani, suspendat pentru două turnee. Plătește pentru ”episodul Nick Kyrgios” / VIDEO

Arbitrul de scaun Mohamed Lahyani, suspendat pentru două turnee. Plătește pentru ”episodul Nick Kyrgios”.

De Daniel Conțescu,

Charismaticul arbitru suedez cu origini marocane se face vinovat de o încălcare flagrantă a regulamentelor ATP. În timpul unui meci de pe tabloul masculin, pe durata US Open, Lahyani, 52 de ani, a coborât din scaun și a stat de vorbă cu jucătorul australian Nick Kyrgios, reîncărcându-l.

Rebelul australian pierduse primul set și era condus cu 3-0 în cel de-la doilea, când a intervenit Lahyani. Arbitrul s-a apropiat de Kyrgios și i-a spus:

”Vreau să te ajut. Te știu, acum nu ești tu”, temându-se, probabil, că jucătorul va face circ pe teren, ca și în alte ocazii, și va strica meciul. Din acel moment, australianul s-a scuturat de nepăsare și a răsturnat soarta partidei în favoarea lui, calificându-se mai departe.

S-a considerat că Lahyani și-a depășit atribuțiile, iar printre cei care au protestat împotriva lui a fost și Roger Federer, numărul 2 ATP.

”Nu e treaba lui. Nu este antrenor. Este un arbitru și trebuie să rămână în domeniul său”, a reclamat învisul Herbert. A doua zi după meci Kyrgios – Herbert, federația americană, care a organizat turneul, a anunțat că împotriva lui Lahyani a fost declanșată o anchetă, fără a-l opri, totuși, de la delegări (a fost trimis la meciuri de dublu).

Suspendat, Lahyani va sări peste Openul Chinei, de la Beijing, dar și peste Mastersul de la Shanghai. Potrivit ATP, suedezul a compromis imparțialitatea impusă poziției de arbitru de scaun.

”Mohamed este un arbitru de nivel mondial, foarte respectat. Acțiunea lui a fost însă deplorabilă și nu se poate lăsa fără sancțiuni disciplinare. Știm că va învăța din această lecție”, a declarat Gayle Bradshaw, responsabil cu regulamentele la ATP.

În scaun, Lahyani va reveni la un turneu de acasă, Openul de la Stockholm, programat să înceapă pe 15 octombrie.