E vremea concediilor, a vacanţelor. Nu închideţi uneori ochii, ca să vă imagini paradisul? Dacă există vreo şansă să doriţi o destinaţie care să nu fie nici Litoral, dar nici munte, dar nici departe de ele, am găsit noi pentru dumneavoastră! 25 de kilometri est de Siena, în inima Toscanei, ascunsă între dealuri din care se stoarce Chianti: Castelnuovo Berardenga, cu a sa Azienda Agricola di San Felice. Fără să vă complicăm intelectul cu date ultra tehnice, acest „wineyard” face „Chianti Classico”, vin „sigilat” cu un cocoş negru pe gâtul sticlei care atestă faptul că producătorul e membru al asociaţiei locale a producătorilor. Aici, între 2007 şi 2009, s-a născut cunoscutul „Il Dieci”, vinul cu amprenta fostului fotbalist român Adrian Mutu.

În miezul podgoriei, la „Borgo San Felice”, hotel ridicat în 1990, ne-am întâlnit cu Fabrizio Nencioni, directorul comercial şi de vânzări al podgoriei şi în perioada în care „Briliantul” şi-a produs licoarea. Am vorbit despre vin şi despre fotbal. Nimic nu poate fi mai plăcut! Apropo, ştiţi de ce a fost construit Borgo San Felice? „Cândva, erau şi locuitori aici, dar, după ce aşezarea a fost cumpărată, în 1990, de o societate viticolă, rămăsesem doar noi şi turiştii. Unora dintre vizitatatori le plăcea atât de mult lichidul, încât simţeau nevoia să rămână şi peste noapte ca să savureze băutura”, explică Fabrizio. N-a fost cazul nostru!

„La noi e mai greu de ajuns. Suntem într-o zonă ascunsă, dificil de atins. Aici nu e tren, nu e autobuz, nu trec maşini. Doar noi, presele de struguri, aparatele pentru fermentare şi distilare, cramele…”
Fabrizio Nencioni

Libertatea: Fabrizio, poveşteşte-ne un pic despre vinul vostru.

Fabrizio Nencioni: Producem vin în cele mai prestigioase zone din Toscana: Chianti Classico, la noi, la San Felice, ude sunt 140 de hectare de vie şi 140 de angajaţi, Montalcino, la Campogiovanni (20 de hectare), Bolgheri – la Bell’Aja (6 hectare) şi Maremma – la Perolla (50 de hectare). Facem vinuri foarte clasice – Chianti Classico şi Riserva, Brunello di Montalcino, Bolgheri roşu, Vermentino alb. Să mă şi laud un pic: prestigioasa revistă ”Wine Spectator” a inclus de patru ori Brunello di Montalcino în Top 100 de vinuri din întreaga lume.

DOCUMENTE. Într-o comună argeșeană, în pandemie, când cursurile erau online, microbuzele școlare au continuat să facă 750 km pe zi. Explicația primarului
Recomandări
DOCUMENTE. Într-o comună argeșeană, în pandemie, când cursurile erau online, microbuzele școlare au continuat să facă 750 km pe zi. Explicația primarului

100712 – terrazza notturnoIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Îmi închipui că trimiteţi cutii în Italia, dar şi în afara graniţelor. Unde anume?

Exportăm în mai mult de 50 de ţări din lume, dar cele patru pieţe majore sunt ​​Italia, SUA, Canada şi Rusia. De trei ani, expediem vinuri şi în România, prin intermediul unui mic distribuitor cu sediul în Cluj-Napoca. De altfel, la toamnă, intenţionez să vin şi eu să vă vizitez ţara.

100712 – terrazza notturnoIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Să facem puţină istorie. Când, cum şi de ce la Castelnuovo Berardenga?

Podgoria de la San Felice a aparţinut călugărilor bisericii catolice, nobililor din familia Del Taja, apoi, în 1968, fost cumpărată de o familie privată, Morganti. În 1978 a fost achiziţionată de o cunoscută societate germană de asigurări!

INTERVIU EXCLUSIV | Directorul podgoriilor care au produs vinul ”Briliantului” dezvăluie: Mutu și Mourinho s-au certat de la droguri, s-au împăcat de la băutură! INTERVIU EXCLUSIV | Directorul podgoriilor care au produs vinul ”Briliantului” dezvăluie: Mutu și Mourinho s-au certat de la droguri, s-au împăcat de la băutură!

„Am vândut 8.000 de sticle de Il Dieci di Mutu”

Noi am mai fost aici acum un deceniu, când aţi demarat colaborarea cu Adrian Mutu. Produceaţi Il Dieci, existau proiecte pentru un vin Premium, distribuţie în Europa, dar şi în America ori Asia. Ce s-a întâmplat?

Am început colaborarea cu Adrian şi cu partenerul său, un retailer de vinuri din Prato, aproape de Florenta, şi am lucrat din 2007 până în 2009. Am fost încântaţi de faptul că ne-am asociat cu fotbalist exponenţial pentru Italia, în acea perioadă el juca la Fiorentina. În  proiect au fost implicate mai multe părţi. Noi, la San Felice, asiguram producţia. Lucram cu acel retailer şi cu un distribuitor agreat tot de jucătorul român. În cei doi ani am vândut circa 8.000 de sticle de „Il Dieci”, roşu, alb şi roz.

De unde vine explozia de șoferi depistați „drogați la volan” cu care se laudă ministrul Bode
Recomandări
De unde vine explozia de șoferi depistați „drogați la volan” cu care se laudă ministrul Bode

Trei sortimente de Il Dieci, la cutii de 750 ml, s-au produs la San Felice, 100 km de Florenţa: vin alb (struguri de Vermentino), vin roze (făcut cu struguri de Cabernet şi Sangiovese) şi vin roşu (Merlot şi Sangiovese). O cutie costa 14 euro, iar fanii „Viola” aveau reducere de 20%. Chiar dacă au exista mai multe proiecte premium, inclusiv un vin ce urma să fie botezat „Il Fenomeno”, părţile au încheiat colaborarea în 2009.

„Mutu prefera vinul roşu”, dezvăluie Nencioni care şi-a amintit: „Noi am fost gata cu produsul în iunie 2008, iar prima livrare către Adi am făcut-o chiar pe timpul Campionatului European  din Elveţia şi Austria. El a cerut să-i trimitem 600 de sticle direct în cantonamentul naţionalei de la Sankt Gallen! Probabil că a vrut să facă mai multe cadouri colegilor şi să se laude cu ce vin bun îi poartă numele. Era un vin cald, aromat, de familie”.

100712 – terrazza notturnoIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Aţi mai lucrat cu sportivi?

Nu, Adi a a fost singurul partener de afaceri cu asemenea pedigree.

Şi lui Roy Hodgson îi plăcea vinul cu amprenta românului!

Vă aminţiţi cui aţi mai trimis vinul „Il Dieci”?

Da, şi e un story interesant! Prin intermediul unui prieten, distribuitor şi suporter al echipei Inter, pe care o susţin şi eu, am livrat câteva sute de sticle britanicului Roy Hodgson şi lui Jose Mourinho, ambii foşti antrenori ai „nerrazzurrilor”. Chiar glumeam, gândindu-ne la problemele pe care Adrian le-a avut cu tehnicianul lusitan, că s-au împăcat cu băutura noastră! De la alcool în excces te mai cerţi, însă, dacă îl consumi responsabil, uite că poţi să fumezi pipa păcii…

Cinci membri ai unei familii, între care o fetiță de 5 ani, uciși în casa lor, în Argeș. Cine este principalul suspect al crimelor
Recomandări
Cinci membri ai unei familii, între care o fetiță de 5 ani, uciși în casa lor, în Argeș. Cine este principalul suspect al crimelor

Mutu a fost pentru prima oară în carieră depistat pozitiv la finalul anului 2004, pe vremea când evolua la Chelsea. Londonezii îl achiziţionaseră în vara lui 2003, de la Parma, contra a 22.750.000 de euro, şi a renunţat la serviciile „Briliantului” în octombrie 2004, după ce jucătorul a găsit pozitiv cu cocaină la un control antidoping comandat chiar de antrenorul lui, Jose Mourinho, cel care sesizase viaţa dezordonată a fotbalistului român. Adi, care a reuşit 7 goluri în 34 de mecuri pentru „The Blues” a fost suspendat şapte luni. Reprezentanţii lui Chelsea n-au fost de acord cu pedeapsa, pe care au considerat-o prea mică, şi au decis, în mod unilateral, desfacerea contractului de muncă pe 29 octombrie 2004. Ulterior, britanicii i-au cerut daune de 22.000.000 de euro. În 2015, după 11 ani de certuri şi de diverse procese, în care au fost implicate şi cluburile Livorno şi Juventus, unde a ajuns Mutu de la Chelsea, reprezentanţii Tribunalului Sportiv de la Lausanne au decis acuzele pe care cei de la Chelsea le-au adus fotbalistului şi cluburilor italiene, adică echipele care l-au legitimat pe Adi după ce  a fost dat afară de clubul englez, sunt nejustificate.

100712 – terrazza notturnoIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Jose Mourinho a venit să vadă amicalul România – Finlanda. Motivul prezenţei la Ploieşti / VIDEO

Fostul mare fotbalist suedez Nils Liedholm a fost primul

Regretaţii Nereo Rocco şi Bearzot, dar şi Malesani, Spalletti, Paolo Rossi, Pirlo, Tommasi, Barzagli, Bonera, Dainelli, Gamberini, toţi au podgorii şi produc vin, al lor sau cu numele lor.

Se spune că vinul linişteşte mintea sau că dezleagă limbile, nu? Să curgă vinul, să înceapă party-ul, aşadar! Dincolo de numele pe care le-ai menţionat, Demetrio Albertini şi Alessandro Costacurta sunt mari iubitori de vinuri. Însă, primul care a devenit un producător serios, în Piemont, a fost fostul mare fotbalist suedez Nils Liedholm. Fiul regretatului jucător de la Milan, apoi antrenor în Peninsulă, încă produce Grignolino cu sigiliul familiei.

Italia a ratat calificarea la Mondialul din Rusia. De ce?

E simplu: am fost o echipă mediocră, cu un antrenor slab şi depăşit, Ventura! Nu am văzut nici măcar un meci bun jucat de ”Squadra Azzurra” în preliminariile CM 2018! Şi apoi, în play-off, Suedia a fost mai solidă, mai puternică. Am rămas acasă, meritam asta, dar o să renaştem, ca întotdeauna!

Partea pozitivă a ratării calificării Italiei la Mondial!

A afectat vânzările acesta contraperformanţă a fotbalului?

Nici vorbă! De fapt, în loc să rămână în faţa televizorului pentru a viziona meciurile, oamenii au ieşit mai des în restaurante şi baruri de vin.

U2 şi Bernado Corradi, la nuntă la San Felice

Ultimii oaspeţi VIP la San Felice au fost trupa irlandeză U2 – „fiica unuia dintre artişti s-a căsătorit la noi”, spune Nencioni, şi Bernardo Corradi, fostul atacant al naţionalei Italiei, ex-Lazio, Parma ori Udinese. Din păcate, Giacomo, fiul de 1 an şi 8 luni al lui Corradi (41 de ani) şi al actriţei Elenei Santarelli, 37 de ani, e grav bolnav. Hotelul ‘Borgo San Felice, ridicat în 1990, aparţine reţelei Relais&Chateaux, are piscină, Spa, dar are şi fine dining restaurant, Poggio Rosso, cu o stea Michelin.

100712 – terrazza notturnoIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Între chinezi de la Suning şi Massimo Moratti

Nencioni, care a jucat fotbal la nivel amator, ţine cu Inter Milano. E unul dintre puţinii suporteri satisfăcuţi de acţionariatul din China: „Suning este o companie puternică, nu cum au fost asiaticii de la AC Milan. Chinezii investesc şi încearcă să construiască o echipă tare. Totuşi, Massimo Moratti a fost mai pasionat! Cu românul vostru, Cristi Chivu, în echipă, în 2010 am cucerit tot, titlu, Cupa, Supercupa, Liga Campionilor, Campionatul Mondial al Cluburilor…”

„Jucătorii mei preferaţi sunt Mario Corso, din Wonderteam-ul lui Inter din anii ’60, Giancarlo Antognoni, Roberto Baggio şi, dintre cei mai din vremea noastră, Andrea Pirlo şi Francesco Totti”
Fabrizio Nencioni

Dacă Fabrizio Nencioni, directorul comercial şi de vânzări, a jucat fotbal şi ţine cu Inter Milano, Leonardo Bellaccini, „winemaker” din 1984 (foto amândoi, în poza principală), cel care conduce muncitorii ce îngrijesc vinul, nu are nici o treabă cu fotbalul: „Eu sunt pasionat de călărie. Am patru cai, îmi place să călăresc prin pădure. La fotbal nu prea mă uit”.


Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
GSP.RO
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
Pozele pe care Monica Gabor le-ar vrea şterse! Cum poza înainte să îl întâlnească pe Irinel... Dumnezeule!
Playtech.ro
Pozele pe care Monica Gabor le-ar vrea şterse! Cum poza înainte să îl întâlnească pe Irinel... Dumnezeule!
Filmul crimei multiple din Bascov: 5 oameni au murit măcelăriţi sub ploaia de lovituri a unui bărbat bolnav psihic. Nici nepoata de 5 ani nu a scăpat de atacul fatal
Observatornews.ro
Filmul crimei multiple din Bascov: 5 oameni au murit măcelăriţi sub ploaia de lovituri a unui bărbat bolnav psihic. Nici nepoata de 5 ani nu a scăpat de atacul fatal
Horoscop 9 august 2022. Fecioarele au mintea mai limpede astăzi, dar contextul nu mai e la fel de generos, ar fi bine să-și creeze singure șanse
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2022. Fecioarele au mintea mai limpede astăzi, dar contextul nu mai e la fel de generos, ar fi bine să-și creeze singure șanse
Momentul în care un tânăr de 18 ani fost prins în flagrant vrând să obțină bani de la o fată pe care o șantaja, la Timișoara
Știrileprotv.ro
Momentul în care un tânăr de 18 ani fost prins în flagrant vrând să obțină bani de la o fată pe care o șantaja, la Timișoara
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
'Următoarele 365 de zile', mai multă dramă în povestea Laurei și a lui Massimo. Vezi un trailer sclipitor
PUBLICITATE
'Următoarele 365 de zile', mai multă dramă în povestea Laurei și a lui Massimo. Vezi un trailer sclipitor
Mii de mărci și stiluri de top pentru un stil de vară excepțional
PUBLICITATE
Mii de mărci și stiluri de top pentru un stil de vară excepțional
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.