MENIU CAUTĂ
28 Iul. 2010 21:13

Mircea Lucescu împlineşte azi 65 de ani: «Ceauşescu m-a îndepărtat de la naţională»

Distribuie

Mircea Lucescu, cel mai cunoscut antrenor român, a acordat un interviu-eveniment pentru Libertatea cu ocazia aniversării zilei de naştere. “Il Luce” a vorbit deschis despre victorii şi despre eşecuri, despre regrete şi despre planuri de viitor.4481-277551-mircealucescu.jpg

Libertatea: Cum vă simţiţi la 65 de ani?

Mircea Lucescu: Sincer, dacă nu ar trebui să număr anii la fiecare aniversare, n-aş şti că am ajuns la vârsta asta. La cum mă simt din punct de vedere fizic şi psihic, mai mult de 50 de ani nu am.

Ce vă motivează să continuaţi să profesaţi?

Pasiunea pentru fotbal. Datorită acestui sport sunt cine sunt, el mi-a oferit tot ce am. Antrenez de multă vreme şi am obţinut destule trofee, dar dorinţa de a câştiga nu s-a estompat odată cu scurgerea timpului. Nici nu cred că aş putea trăi altfel.

Care este următorul obiectiv al carierei?

Vreau să le ofer conducătorilor lui Şahtior Doneţk, jucătorilor şi suporterilor încă o satisfacţie: calificarea în primăvara Ligii Campionilor.

O dorinţă anume în privinţa vieţii personale?

Am, dar este legată tot de fotbal (râde). Vreau ca fiul meu, Răzvan, să-mi calce pe urme şi să aibă o carieră de antrenor la fel de frumoasă. În primul rând, îmi doresc să reuşească ca selecţioner al României.

Victoria cu Italia, din 1983, de neuitat

Cum vă petreceţi timpul liber?

Mi-a plăcut întotdeauna să citesc. În copilărie şi în adolescenţă devoram orice carte care îmi pica în mână, de la volume de beletristică la romane poliţiste şi de spionaj. Acum sunt mai atras de genul memorialistic, de biografii. Mă fascinează viaţa personalităţilor care au făcut istorie în orice domeniu.

4481-277556-mircealucescucusteagulromaniei.jpg

Care este cea mai mare satisfacţie profesională?

Victoria împotriva Italiei din 1983 (n.r. – 1-0), nu încape discuţie. Am câştigat eu şi Cupa UEFA, cu Şahtior, sau Supercupa Europei, cu Galatasaray, dar nimic nu se compară cu meciul ăla! Vă daţi seama? Eu, un antrenor tânăr, fascinat de fotbalul italian şi de squadra azzurra', am bătut campioana mondială! Ce emoţii am avut atunci!

Dar cel mai mare regret?

Faptul că nu mi s-a permis să continui la echipa naţională, pentru că am fost îndepărtat de familia Ceauşescu (n.r. – în 1986). Am fost profund dezamăgit şi nu îmi face nici o plăcere să-mi amintesc acel episod.

Vrea altă provocare

4481-277554-mirceasirazvanlucescu.jpgContractul lui Mircea Lucescu cu Şahtior Doneţk expiră anul viitor şi tehnicianul român este pregătit pentru o nouă provocare. Nici nu mă gândesc să mă retrag! Voi accepta o nouă provocare când mă voi despărţi de Şahtior, fiţi siguri de asta', ne-a declarat Il Luce'.

Petrece cu familia

Mircea Lucescu sărbătoreşte împlinirea vârstei de 65 de ani la Doneţk, alături de prieteni şi de familie. De la petrecere nu vor lipsi Nelly, soţia sa, Răzvan Lucescu, fiul său şi selecţionerul României, şi Matei, nepotul său, care au sosit în Ucraina încă de marţi.

Loading...
Comentarii