Golul Anei Maria Dragut din ultima secundă a meciului cu Norvegia a calificat România în semifinale | VIDEO

Women's EHF EURO 2018, preliminary round game - Group D - Romania - Czech Republic in Brest Arena, Brest, France, 01.12.2018. Mandatory Credit © Nebojsa Tejic / kolektiff

Naționala feminină de handbal a României s-a calificat în semifinalele Campionatului European 2018 grație golaverajului. Golul marcat de Ana Maria Dragut în ultima secundă a meciului cu Norvegia din grupa preliminară, scor 31-23 pentru tricolore, s-a dovedit a fi decisiv în departajarea pentru locul 2 în Grupa principală II.

Cu șase puncte, la egalitate cu Norvegia și Ungaria, România a devansat septupla campioană europeană cu un singur gol și merge la Paris să joace, vineri, cu Rusia pentru un loc în marea finală. Fără golul Anei Maria Dragut din ultima secundă a victoriei memorabile împotriva Norvegiei, România era eliminată.

Departajarea pentru locul 2 s-a făcut în urma clasamentului între cele trei echipe aflate la egalitate:

2. ROMÂNIA 2p (+6)
3. Norvegia 2p (+5)
4. Ungaria 2p (-13).

La golaveraj egal cu Norvegia, campioana Europei ar fi mers în semifinale în locul nostru, deoarece următorul criteriu de departajare era numărul mai mare de goluri marcate între echipele aflate la egalitate.  Norvegia avea 61, iar România 60.

Ana Maria Dragut este o jucătoare de echipă. Ea a evoluat doar trei minute cu Norvegia / Mandatory Credit © Nebojsa Tejic / kolektiff

Discursul Cristinei Neagu s-a adeverit

Golul Anei Maria Dragut, 28 de ani, a fost precedat de două momente-cheie. Spre finalul partidei, când România avea un avantaj liniștitor, selecționerul Martin Ambros a început să introducă pe teren jucătoare mai neexperimentate.

În minutul 55, când scorul era 28-20, Martin Ambros a cerut timeout, iar căpitanul echipei, Cristina Neagu, a avut un discurs motivațional, prin care și-a ținut în priză colegele până în ultima secundă de joc: „Cu cât le batem la mai multe goluri, cu atât mai bine!”. Și a avut mare dreptate.

Chiar dacă în ultimele minute s-au aflat pe teren Laslo, Băcăoanu, Polocoșer, Zamfirescu și Dragut, România a mai marcat de trei ori și a învins uluitor Norvegia la opt goluri diferență.

Ana Maria Dragut a jucat 64 de minute în cele șase partide disputate până acum de România la Euro 2018 Mandatory Credit © Nebojsa Tejic / kolektiff

Norvegia ne-a atacat fără portar în ultimele secunde

Privind acum înapoi ne dăm seama cât de importante au fost acele ultime secunde ale meciului cu campioana continentală en titre. La 30-23, Dumanska a încercat să marcheze din poartă în poartă, dar a tras pe lângă și le-a mai oferit scandinavelor șansa încă unui atac. Thorir Hergeirsson a scos portarul. Decizie care avea să-l coste! Tricolorele au interceptat mingea, iar Dragut a înscris de la mijlocul terenului în poarta goală. Un gol de aur marcat de intermediarul dreapta de la Kisvardai KC.
Ana Maria Dragut a înscris șase goluri din 13 aruncări la Euro 2018 (două cu Cehia, câte unul cu Norvegia și Olanda, două cu Ungaria).

România a pierdut cu Ungaria, dar s-a calificat în semifinalele Euro 2018 de handbal feminin.


Citește și: „România nu face protecție socială, face o spoială de protecție socială”. Interviu exclusiv cu dr. Aurelian Giugăl, cercetător, coautor al studiului care compară România din 1918 cu cea din zilele noastre

Mai multe articole