Obiectivul lui Thomas Lievremont, noul antrenor al echipei de rugby a României: “Să jucăm mai în viteză”

Francezul Thomas Lièvremont (44 de ani), noul antrenor al naționalei de rugby a României, și-a prezentat astăzi obiectivele. Vicecampionul mondial din 1999 are deja o idee clară despre ce trebuie să joace ”­stejarii”.

”Îmi doresc să jucăm mai în viteză, pentru că se poate observa că acest stil are succes în ultimul timp. Dar vreau să păstrăm și specificul României, care este jocul la grămadă. Sper ca suporterii să fie din nou mândri de echipa națională, la următoarele partide. Îmi propun să pregătesc cât mai bine echipa și să concep un plan de dezvoltare pe o perioadă de câțiva ani, până cel puțin în 2023. Nu-mi place să pierd, obiectivul meu este să câștig. Voi sta cât mai mult posibil în România, când mă implic într-un proiect, o fac total și îmi dedic cât de mult timp este necesar reușitei lui”, a declarat Thomas Lièvremont.

Francezul a preferat să nu vorbească prea mult despre excluderea României de la Cupa Mondială din 2019. ”Știu că moralul jucătorilor este afectat din această cauză. Descalificarea este un subiect delicat. E mai bine să vorbim despre viitor. A fost o trauma pentru rugby, știu că jucătorii, suporterii și reprezentanții Federației Române de Rugby sunt toți marcați. Trebuie să muncim și să câștigăm”, a mai afirmat Thomas Lièvremont.

Va debuta pe 3 noiembrie, la România A – Kenya

”CV-ul și experiența sportivă a lui Thomas vorbesc de la sine, l-am ales pe el după un proces de selecție complex, cu aplicanți mulți și valoroși. Concluzia noastră împreună cu reprezentanții World Rugby a fost că Thomas va fi capabil să ne ghideze către obiectivele pe care ni le propunem. Thomas va fi alături de noi până cel puțin după Cupa Mondială din 2023. Își va petrece jumătate din timp aici, în România, și 6 luni cu jucătorii români care activează în Franța, pentru a-i urmări îndeaproape și pentru a ajuta în pregatirea lor. Ne doream să avem implicat în pregătirea reprezentativelor naționale un mare jucător și l-am găsit pe Thomas. Avem multe în comun, suntem francofoni, avem sportivi mulți în Franța, adaptarea ar trebui să fie facilă”, a spus și Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

Thomas Lièvremont va debuta pe banca României pe 3 noiembrie, cu ocazia testului dintre România A și Kenya. Ulterior, pe 10 noiembrie, urmează meciul de baraj cu Portugalia, pentru menținerea în Rugby Europe Championship. ”Stejarii” vor mai avea două partide test, cu Statele Unite ale Americii (pe 17 noiembrie) și cu Uruguay (pe 24 noiembrie). Locul de disputare a meciurilor urmează să fie stabilit, pentru că Stadionul Arcul de Triumf  intră în lucrări de renovare.

Thomas Lièvremont a fost internațional francez între 1996-2004 și a evoluat în campionatul din Hexagon la Perpignan (1996-2000), Biarritz (2000-2007) și Dax (2007-2008). La finalul carierei de jucător a devenit antrenor, pregătind pe Dax, echipă pe care a promovat-o în Top 14 (prima liga franceză) și pe Bayonne, în ultimii ani fiind managerul echipei naționale de U20 a Franței.
Ca jucător, Thomas Lièvremont a fost de trei ori campion al Franței cu Biarritz (în 2002, 2005 și 2006) și a câștigat cu echipa Franței de trei ori Turneul celor Șase Națiuni, în 1998 și 2004 – Marele Slam și 2006 și a fost și vicecampion mondial cu echipa în 1999.

Poate te interesează și Alin Petrache, despre excluderea României de la Cupa Mondială de rugby: ”Educația nu-mi permite să arăt cu degetul un vinovat”

Mai multe articole