Povestea lui Gheorghe Greaca! Joacă la 60 de ani, în campionatul de old-boys din Ilfov. Istorii cu ”Lăutarul”, de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul Ploiești, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!

Foto și video: Vlad Chirea

Primul Messi al meu din fotbalul românesc a fost Gheorghe Greaca. Hai, nu Messi, măcar Jesus Navas de azi! Cel puțin așa depun mărturie suporterii Petrolului Ploiești din anii 80-90. Cu mine-n cap! Fotbalist mărunt, plămădit din aluatul lui Maradona, supranumit ”Lăutarul” nu doar pentru că s-a născut la Clejani (Giurgiu), ”nea Vică” făcea ravagii pe extrema dreaptă. Tehnic, el dansa pe lângă adversari, chit că se numeau ei Mișa Klein ori Iosif Rotariu. ”Îi lăsa cu iarbă în fund”, glumesc cei care l-au văzut jucând. Pur și simplu, mă așezam în dreapta tribunei oficiale să-l văd pe Messi dinainte vremuri al meu. Tata, săracul, mă învățase să mă dopez cu el. ”Hai, Lăutare!”, se auzea dintre fani, iar el mai întorcea o dată adversarul, în uralele mulțimii. M-am dopat multă vreme cu Greaca. Și azi sunt, recunosc, puțin beat după vremurile acelea. ”Afară se mai găsesc, în țară nimeni de nivelul lui. Greaca de ieri nu poate fi comparat cu nimeni de azi, le avea pe toate, mai puțin viteza. Era și inteligent fotbalistic”, spun alți confrați nostalgici. L-am văzut jucând ultima oară la inaugurarea noului stadion din Ploiești. A marcat atunci, el, care a făcut atâția golgheteri, prin centrările-covrig “marcă personală”. Da, mi-e dor de “nea Vică”! De aceea, să-l vezi jucând cu piciorul lipit de tușă, și azi, e un privilegiu. Chiar dacă n-a fost cel mai mare, a fost printre cei mari!

Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid
Recomandări
Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid

Povestea lui Gheorghe Greaca. Selectat de Steaua în două minute, după ce driblase pe toată lumea!

”Am fost juniorul Stelei. Stăteam în <<13 septembrie», la două stații de tramvai de Ghencea. La 12 ani, după ce mă cizelasem pe maidan, unde stăteam cât e ziua de lungă, am fost la o selecție, iar antrenorul m-a oprit după numai două minute. Meci între două echipe de țânci, eu o luasem cu mine, driblasem tot, de la o poartă la alta, gol, și asta a fost! Cu tehnica te naști, cum se spune! Dacă-mi dădeau și soldații din Ghencea, și femeia de serviciu, îi driblam pe toți! Regretatul Carol Creiniceanu m-a prezentat imediat colonelului Catană, care se ocupa de fotbal: ”Uite, negriciosul ăsta o să ajungă mare!”, rememorează ”nea Vică”, pentru care idolii de la Steaua erau Marcel Răducanu, Costică Zamfir sau Anghel Iordănescu.

Povestea lui Gheorghe Greaca. ”Generalului Florescu nu-i plăceau ăștia bruneți ca mine”

Apogeul la Steaua? Un 8-0 de pomină, în finala națională de juniori, cu Bacăul. Greaca, care făcea parte dintr-o generația cu Adrian Ionescu ori Ștefan Popa, marca patru goluri și era cel mai bun om din ultimul act! Marele regret? Nu i s-au dat șanse să ajungă la primă echipă din Ghencea: ”Lui Florescu, generalul care conducea clubul, nu-i plăceau ăștia mai bruneți, ca mine! M-a cedat definitiv la Târgoviște, chiar dacă Steaua nu vindea jucători pe atunci! Da, regret că n-am jucat la echipa mare a Stelei! V-am zis de Florescu, a mai fost și decizia regretatului antrenor Gicu Constantin. L-a promovat pe Adrian Ionescu. Una peste alta, nu s-au comportat frumos. Dar, până la urmă, tot răul spre bine. La Târgoviște, am stat vreo șapte ani, mi-am făcut o familie, au venit copiii pe lume”.

Jurnalista Emilia Șercan anunță o primă victorie în instanță, în ancheta legată de dosarul ei de kompromat
Recomandări
Jurnalista Emilia Șercan anunță o primă victorie în instanță, în ancheta legată de dosarul ei de kompromat

Povestea lui Gheorghe Greaca și ”nea” Tinel Stănescu: ”Cine n-aleargă, să-și bage p…-n mă-sa!”. Și a plecat de la Petrolul

Greaca a fost juniorul Stelei, iar la Petrolul ajungea prima oară în 1976, cu Stângaciu. Nu rămâne, că nu l-a vrut Valentin Stănescu. ”Cine n-aleargă, să-și bage p…-n mă-sa!”, era vorba lui ”nea Tinel”. Iar Greaca era fotbalist, nu atlet! ”Și atunci era cu obligativitatea de a juca cu juniori în teren. Ploieștenii aveau nevoie de juniori buni, trăgeau la promovare. Într-adevăr, nea Tinel le avea p-astea. Era antrenor de cartier, cum se spune, născut în Giulești, cu un limbaj mai colorat. Antrenor mare, îl durea-n paișpe”.

Povestea lui Gheorghe Greaca. ”Vică” de la Sculărie și ”strungul de aur”

“Vică” a făcut carieră la CS Târgoviște. Unde a fost încadrat ca strungar. Ba era să participe și la ”strungul de aur”.

Episod relatat de Vasile Neagu pentru www.jurnaldedambovita.ro

Greaca era angajat la ”Romlux”, ca strungar. Nu ştia care este strungul sau freza, le confunda chiar şi cu un banc de lucru. În schimb, pe terenul de fotbal era meseriaş, motiv pentru care era foarte iubit în oraş. Secretarul de partid al secţiei ”Sculărie”, acolo unde Greaca îşi desfăşura, teoretic, activitatea, era un mare microbist şi fan al acestuia. Pentru ca valorosul fotbalist să primească un salariu mare, i se acordau din oficiu grupe de salarizare, fără examene. ”Prin 1980, trebuia să se organizeze un mare concurs pe meseriile de bază, dotate cu  „strungul şi freza de aur”. Inspectorii de la ministere au venit la întreprinderi, pentru a verifica „cărţile de muncă” şi a selecţiona, pentru acest concurs naţional, strungarii şi frezorii cei mai pregătiţi. Şi astfel, într-o bună zi, în atelierul ”Sculărie”, de la Romlux, îşi face apariţia un asemenea inspector, cu o listă primită de la ”serviciul personal”, pe care erau trecuţi muncitorii care trebuiau să participe mai întâi la faza pe judeţ. Adunaţi în careu, ascultam numele aleşilor. Se citează un nume, două, trei… apoi, Gheorghe Greaca, strungar. Cei peste 60 de muncitori ai secţiei au izbucnit într-un râs asurzitor. Inspectorul ne privea uimit, iar noi nu ne puteam opri. Pe fondul acesta de extaz, secretarul de partid se apropie de funcţionarul venit de la Bucureşti şi-i spune ceva la ureche. Se face linişte. Sunt citite restul numelor de pe listă. Apoi, parcă jenat, inspectorul pleacă spre birourile fabricii. După plecarea lui, râsul şi vacarmul au reizbucnit. Pentru maistru, cel care era implicat în toate măririle de salariu, fără examen, obţinute de fotbalist, situaţia devenea periculoasă. În acele momente, “Vică” habar nu avea ce se întâmplă la „Romlux”. Şi, de fapt, ce s-a întâmplat? Păi… inspectorul era şi el un mare microbist stelist, convins şi de faptul că Gheorghe Greaca se va întoarce la Steaua. Chiar a existat această variantă. Şi foarte convins că urmează o seară deosebită, nu la hotel, ci acasă, la tovarăşul maistru Ion Nae, secretarul organizaţiei de partid ”Sculărie”. Pe lista cu participanţii la concurs, în dreptul numelui ”strungarului” Gheorghe Greaca au fost notate două cuvinte: concediu medical!

Cum poate fi schimbat războiul din Ucraina de ajutorul militar aprobat de SUA. Incertitudini privind sprijinul american în 2025
Recomandări
Cum poate fi schimbat războiul din Ucraina de ajutorul militar aprobat de SUA. Incertitudini privind sprijinul american în 2025

Povestea lui Gheorghe Greaca: ”Dobrin, la Târgoviște? Deși era pe final de carieră, tot el ne-a promovat”

”Am prins generații foarte bune, am și reușit două promovări. Apogeul a fost o dată cu venirea lui Gicu Dobrin. Doi ani am jucat împreună, iar eu eram unul dintre preferații marelui fotbalist. La ce valoare avea, era baiat extraordinar de modest. Putea să ne persifleze, dar ne respecta. E drept, avea program separat de pregătire, uneori doar îi trăgea la poartă lui Narcis Coman, până îl obosea și atât, juca cu jambierele lăsate, intra la meciuri direct cu Dacia pe teren, în spatele porții. Zice lumea că bea țuică, bere, whisky, dar nu o făcea niciodată în cantonament. Deși, pe final de carieră, tot el era number one, tot el ne-a promovat”!

Preferații Doru Nicolae și Gigi Tătaru. Cum s-a dărâmat popicăria de lângă Turnul Chindiei

”Dintre extremele din tară, Doru Nicolae era unul dintre preferații mei. De asemenea, mare a fost și Gigi Tătaru, cu care am jucat la Târgoviște, tehnic, rapid, lovea mingea cu ambele picioare. La 20 de ani, juca la Mondialul din 1970”(…)

”În 1977, am promovat după un 7-0 cu FC Brașov, în ultima etapă. Lumea dormise în stadion de cu două zile înainte de meci!!! De bucurie ce-a fost după meci, s-a dărâmat popicăria!”

Petrolul, ca directivă de partid!

După un intermezzo la Progresul, din cauza unor probleme personale, Greaca a ajuns la Steaua Mizil. Acolo lucra deja un stelist, Constantin Dănilescu, divizionara secundă fiind a unității militare din orașul prahovean: ”Eram încadrat civil. Am dus-o bine! Eu îl făceam golgheter, sezon de sezon, pe Costel Lazăr. Antrenorii erau mereu foști steliști, Hălmăgeanu, Aelenei, Țiți Dumitriu. În 1988, însă, la propunerea antrenorului Virgil Dridea, toți jucătorii de valoare din Prahova au ajuns la Petrolul. Se dorea promovarea. Chiar și de n-aș fi vrut să plec, era directivă de partid, nu te puteai pune cu primul secretar”!

Povestea lui Gheorghe Greaca. ”Lăutarul”, fiindcă le zicea bine la acordeon!

”Nea Vică” le zice bine la acordeon: ”Am început demic cu acordeonul. De la asta mi se trage și porecla! Eh, nu mai cânt acum, dar – pe vremuri – pe la câte un chef, la CS Târgoviște sau la Petrolul, cu băieții, le mai cântam”.

Remarcat de Constant van den Stock

La Petrolul, Greaca și colegii săi au reușit promovarea imediată, apoi, în primul sezon de Divizia A, 1989-1990, au terminat pe 4 și au jucat în cupele europene. Anderlecht i-a eliminat pe “galben-albaștri”, 2-0 la Bruxelles și 2-0 la Ploiești: ”După dubla cu belgienii, președintele lor, marele Constant van den Stock, m-a remarcat (n.r. – a fost singurul petrolist remarcat de belgieni!), însă n-a mers mai departe, n-a fost vorba de nici-un transfer, eram deja bătrâior. Știu că l-am învârtit bine de tot pe de Wolf, fundașul lor stânga. În tur, nu jucasem decât un minut, Virgil Dridea a avut o tactică… mai specială”!

Povestea lui Gheorghe Greaca. ”Îi plac Budescu și Man”. Negrilă era ”spurcat”. ”L-a nenorocit” pe Ungureanu

  • ”Azi au dispărut jucatorii de bandă, care să joace cu piciorul lipit de tușă. Dintre cei de acum, îmi plac Budescu și Dennis Man”;
  • ”Adversarii mei? Negrilă, de la Craiova, era cel mai dificil. Aveam lupte mari cu el, dădea la țurloaie și era și spurcat la gură”;
  • ”Cel mai bun meci la Petrolul? În 1991-1992! Am bătut Steaua cu 2-1 și le-am luat titlul. L-am nenorocit pe Ungureanu, am dat o centrare șmecheră de pe dreapta, cu efect, mingea l-a păcălit pe Stângaciu, iar piticul Dobrea, care avea doar 1.70 metri, a dat gol cu capul dintre uriașii Mirea și Sedecaru. Era minutul 89. Tribunele scandau în delir: ”Ceaușescu nu mai, nu mai e beleaua/ Ca să bată la Ploiești Dinamo și Steaua”.

Transferat pe 2.500 de lei la 60 de ani

La 60 de ani, pe care i-a împlinit pe 15 ianuarie 2018, ”nea Vică” încă mai joacă, în campionatul de old-boys din Ilfov, pentru Metal Plast Jilava. Runda trecută a dat gol și pasă de gol, contra celor de la Corbeanca, iar când am fost noi prezenți, a remizat, 1-1 cu Romprim, echipă care îl are în rândurile ei pe mai tânărul Narcis Răducan.

De fapt, ”nea Vică” e noul transfer al celor de lângă pușcărie. A jucat la FC Union și, se spune, Jilava a plătit 2.500 de lei pentru achiziția de 24 de karate. Echipa e pe 5, din 14, cu 25 de puncte. Lider e Galaxia (43). Teleormăneanul Dan Păune se ocupă de echipă din 2014, când a început cu o echipă de futsal. De anul trecut, a făcut echipă de seniori și de old-boys. La seniori, Greaca e antrenor, la old-boys joacă și patronul, care are o firmă de confecții metalice și fațade de sticlă. ”Anul trecut, după ce m-am transferat la Jilava, am avut meci direct cu Union, i-am bătut cu 3-2 și le-am luat titlul!”, spune ”nea Vică”. Alături de mai mulți colegi, s-a mutat din campionatul Bucureștiului, din cauza taxelor mari de la Capitală: ”Ne lua și pielea de pe noi”.

EXCLUSIV | Povestea lui Gheorghe Greaca, fotbalistul poreclit ”Lăutarul”, care încă joacă la 60 de ani. Istorii de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!

Povestea lui Gheorghe Greaca. I-au arestat patronul direct de pe teren: ”L-au ridicat la Chitila”

La un moment dat, atunci când încă juca în liga a patra, s-a spus că Greaca a fost arestat! ”A fost, probabil, o confuzie. Era vorba despre patronul echipei mele, care avea niște afaceri cu alcool. L-au arestat direct de pe teren, de la un meci la Chitila! A făcut doi-trei ani de pușcărie” (…)

  • ”Pentru mine, FCSB e Steaua, echipa lui Gigi, adică. Cei de la CSA nu știu ce se va întâmpla cu ei”;”Messi e inegalabil. Când eram mai copil, îmi plăcea de nord-irlandezul George Best”;
  • ”Acum sunt mai mult… tatuaje, decât jucători! La ce se câștigă azi, nu merită niciunul banii”.

Gheorghe Greaca are trei copii – Emil, antrenor de copii la Chelsea București, și Marius, foști fotbaliști, și o fată, stabilită în Belgia. ”De la Emil am un nepot, de la Marius – trei băieți, de la fată – o fetiță”. Măcar un băiat să ajungă ca nea Vică”!

Gheorghe Greaca
juniorat la Steaua
1977/1983 CS Târgoviște
EXCLUSIV | Povestea lui Gheorghe Greaca, fotbalistul poreclit ”Lăutarul”, care încă joacă la 60 de ani. Istorii de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!

EXCLUSIV | Povestea lui Gheorghe Greaca, fotbalistul poreclit ”Lăutarul”, care încă joacă la 60 de ani. Istorii de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!

1983/1984 Progresul

1984/1988 Steaua Mizil
EXCLUSIV | Povestea lui Gheorghe Greaca, fotbalistul poreclit ”Lăutarul”, care încă joacă la 60 de ani. Istorii de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!
1988/1992 Petrolul
EXCLUSIV | Povestea lui Gheorghe Greaca, fotbalistul poreclit ”Lăutarul”, care încă joacă la 60 de ani. Istorii de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!

1992/1995 Steaua Mizil

Gheorghe GREACA
Născut: 15.01.1958 (Clejani,GR)
Post: atacant

În Divizia A
Debut Divizia A: 21.08.1977, CS Târgoviște – Corvinul 1-0
Debut Cupă: 28.02.1979, Sticla Arieșul Turda – CS Târgoviște 1-0 d.prel.

Sezon     Echipă                      Camp.      Cup.
1976-77   CS Târgoviște               Div.B      0/0 / promovare
1977-78   CS Târgoviște               22/1       0/0
1978-79   CS Târgoviște               10/0       1/0
1979-80   CS Târgoviște               34/8       2/1 promovare
1981-82   CS Târgoviște               30/5       0/0
1982-83   CS Târgoviște               33/3       1/0
1983-84   Progresul-Vulcan            Div.B      0/0
1984-85   Progresul-Vulcan            Div.B      0/0
1984-85   ASA Mizil                    Div.B      2/0
1985-86   Steaua Mizil                Div.B      0/0
1986-87   Steaua Mizil                Div.B      0/0
1987-88   Steaua Mizil                Div.B      0/0
1988-89   Petrolul                    Div.B      0/0/ promovare
1989-90   Petrolul                    32/2       3/1
1990-91   Petrolul                    29/3       1/0
1991-92   FC Ploiești                 26/0       0/0
1992-93   Steaua Mizil                Div.B      1/0
1993-94   Steaua Mizil                Div.B      0/0
1994-95   Steaua Mizil                Div.B      0/0

Total Divizia A: 216 jocuri, 22 goluri
Total Cupă: 11 jocuri, 2 goluri

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
FANATIK.RO
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Viva.ro
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Libertateapentrufemei.ro
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie
FANATIK.RO
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie
Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Știrileprotv.ro
Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
Unica.ro
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Interlopii Clanului Cârpaci au "furat" o stradă din Timişoara, şi-au făcut curte şi au blocat accesul. Scandal şi ameninţări la demolare
Observatornews.ro
Interlopii Clanului Cârpaci au "furat" o stradă din Timişoara, şi-au făcut curte şi au blocat accesul. Scandal şi ameninţări la demolare
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI