Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Povestea Mihaelei Buzărnescu spusă de tatăl jucătoarei cu cea mai mare ascensiune în clasamentul WTA
Tenis Libertatea > Sport > Tenis > EXCLUSIV / Povestea Mihaelei Buzărnescu spusă de tatăl jucătoarei cu cea mai mare ascensiune în clasamentul WTA

EXCLUSIV / Povestea Mihaelei Buzărnescu spusă de tatăl jucătoarei cu cea mai mare ascensiune în clasamentul WTA

Povestea Mihaelei Buzărnescu spusă de tatăl jucătoarei cu cea mai mare ascensiune în clasamentul WTA. SuperMiki uimește lumea tenisului mondial. La 29 de ani, pare apărută de nicăieri. 

De Viorel Tudorache,

Aflată pe locul 541 WTA la începutul anului trecut, stângacea, 1,75 metri înălțime, a atras privirile specialiștilor asupra ei în ultimele şase luni, perioadă în care a spart bariera Top 100 și a reuşit în premieră să se califice pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem (Australian Open). Cireașa pe tort a pus-o luna trecută, la Hobart, unde a jucat prima finală în circuitul profesionist din carieră. Acum românca a ajuns pe un incredibil loc 43 WTA. Pentru Mihai Buzărnescu, tatăl Mihaelei, nu pare deloc o minune.

Libertatea: Care este secretul ascensiunii Mihaelei?
Mihai Buzărnescu: Este simplu. Sănătatea i-a permis să poată juca. Mulți s-au întrebat când a început să urce în clasament cine este această Buzărnescu. Dacă ne uităm însă în biografia ei, vedem că a fost una dintre junioarele bune ale României. La vremea respectivă a fost clasată cel mai bine pe locul 4 ITF. Exceptând-o pe Simona Halep care a fost numărul 1. La 16 ani, la ETA, a fost doi ani numărul 1 în Europa și a câștigat US Open, la dublu, cu Raluca Olaru. Ghinionul ei a fost că au apărut accidentările. Din vârsta pe care o are acum, cam cinci ani ea nu a jucat tenis.

Ce accidentări a avut?
Prima accidentare a suferit-o în 2006, după US Open-ul de la junioare, la umărul stâng, fiind stângace. A stat un an și ceva. A urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, fără examene, fiind campioană europeană. Și-a revenit, a început să joace, dar au apărut probleme la spate. Iarăși a stat un an și ceva. Nu găseam soluții. A revenit, iar în 2011 când începuse să urce în clasament, ajunsese pe locul 141, au apărut problemele la genunchiul stâng. Probleme care au ținut-o până în 2017.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

„Mama şi tata au crezut mereu că, odată şi odată, o să reuşesc şi eu, garantat. Dar eu nu prea credeam, nu eram sigură că pot, mai ales după accidentări. Cred că ei au făcut tot posibilul pentru mine”, declarat Miki, luna trecută la Hobart, unde a jucat prima finală WTA din carieră.

Mihaela Buzarnescu a confirmat ascensiunea la turneul de la Hobart  FOTO: EPA-EFE/ROB BLAKERS

Cum a reușit totuși după atâtea întreruperi? 
Între timp ea și-a ”înghețat” clasamentul de două ori. O dată cu locul 141, și o dată cu 203. Clasament protejat, care i-a permis să participe la turneele de Mare Șlem în calificări. Saltul l-a făcut anul trecut, când a jucat la Wimbledon și la US Open. În America a intrat pe tabloul principal, dar ghinion, în primul tur a întâlnit-o pe Caroline Woznacki, ca și la Australian Open.

Ce-și propune Mihaela pentru 2018?
Ar vrea să devină favorită la un turneu de Mare Șlem, adică să ajungă în primele 32 de jucătoare ale lumii. Asta e dorință, dar ca să o realizezi trebuie să muncești, pregătire fizică, pregătire tehnică, tactică, recuperare. Nu este ușor la vârsta pe care o are, corpul ei să răspundă ca al jucătoarelor de până în 25 de ani. Trebuie mai multă grijă.

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19
Recomandări

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19

 

Mihai Buzărnescu este profesor de tenis la LPS Mircea Eliade din București

Ce a mai determinat-o să continue să joace tenis după atâtea accidentări?
Poate și eu și soția am avut un rol foarte important în menținerea dorinșei de a juca. La un moment dat era disperată și abătută încât zice ”Nu mai joc, fiindcă nu se rezolvă nimic cu genunchiul meu!”. Am tot încurajat-o. Îi spuneam ”Nu se poate, trebuie să găsim o soluție, doctorii trebuie să găsească un antidot”. Până la urmă s-a simțit bine, tratamentul a ajutat-o să nu mai aibă dureri. Deși, să fiu sincer, pe ici pe colo mai există câte ceva, pentru că nu se poate să faci sport la așa nivel și să nu ai probleme.

457.864 de dolari a câștigat Mihaela Buzărnescu din turneele WTA  

Cum se explică faptul că în ciuda condițiilor precare de pregătire, România are șase jucătoare în Top 100 WTA?
Eu zic că această generație, în frunte cu Simona Halep, poate să dovedească faptul că și în România există o școală de tenis bună. Aceste rezultate pe care le au fetele noastre, îmi pare rău pentru băieți, dar asta este, denotă că și România are antrenori pregătiți, profesioniști. Au beneficiat și de aceste sportive, care au calități motrice, fizice, tehnice, tactice și mentale, care le-au permis să ajungă în Top 100. Ne mândrim cu acest lucru. Nu multe țări au atâtea jucătoare printre cele mai bune 100 din lume.

Primăriile din București nu au de unde să cumpere dozatoare cu dezinfectant pentru scările de bloc
Recomandări

Primăriile din București nu au de unde să cumpere dozatoare cu dezinfectant pentru scările de bloc

 

Cum ajută Federația Română de Tenis aceste sportive?
Are și Federația un rol pozitiv în ascensiunea acestor fete. Pentru că, acelea care ajung în loturile de junioare, dar și ca senioare, beneficiază din partea federației de gratuitate pe terenurile de antrenament. La juniori, știu, cel puțin generația Mihaelei, că li se plăteau biletele de avion, iar organizatorii turneelor le asigura cazarea și masa. În plus, Federața mai oferă și niște mingi. Deși nu e mult, totuși este. Nu ne comparăm însă cu alte federații care oferă mult mai mult sportivilor. Astea sunt condițiile din România și trebuie să le luăm ca atare.


Citește și: VIDEO / București, capitala europenă unde riști să … faci pe tine! Turiștii dau fuga la fast-food, ”localnicii” merg la metrou sau pe la instituții publice

 

Close
Închide
  Close