ACTUALIZARE 22 august, ora 22.00. Naționala masculină de volei a României a învins în Finlanda cu 3-2 , iar o eventuala victorie in meciul-retur, de duminică, îi va duce pe tricolori direct la CE de anul viitor. Partida este de la 18.00, în Sala Polivalentă din Craiova. Și la feminin, am repurtat o victorie: România a bătut Letonia, 3-0 la Craiova, și rămâne în calculele calificării.

Selecţionata României a învins echipa Finlandei cu scorul de 3-2 (25-18, 21-25, 25-22, 18-25, 15-6), miercuri, la Helsinki, în Grupa A a preliminariilor Campionatului European de volei masculin din 2019.

Echipa României, antrenată de Dănuţ Pascu, s-a impus după o oră şi 57 de minute de joc. Cei mai buni tricolori au fost Marian Iulian Bala, cu 18 puncte, şi Gabriel Cherbeleaţă, 15 puncte. De la gazde s-au remarcat Elviss Krastins, 17 puncte, Sauli Sinkkonen, 16 puncte, Urpo Sivula, 16 puncte.

Meciul a fost urmărit de 2.450 spectatori şi a fost arbitrat de belgianca Marie-Catherine Boulanger şi de suedeza Stefan Bernstrom. România ocupă primul loc, cu 4 puncte, urmată de Finlanda, 4 puncte, Danemarca, 1 punct. România va juca următorul meci pe 26 august, revanşa cu Finlanda, la Craiova. Câştigătoarele grupelor şi cele mai bune cinci echipe clasate pe locul secund se vor califica la turneul final.

Naționala  de volei feminin a României s-a impus astăzi,  cu scorul de 3-0 (25-11, 25-18, 25-22), în Sala Polivalentă din Craiova, în fața Letoniei, într-un meci din etapa a 3-a din grupa F de calificare la Campionatul European din 2019.

România a acumulat 7 puncte în clasament și mai are de disputat în acest an meciul retur cu Letonia.

Jocul este programat duminică, de la ora 18.00.

——

Echipa naţională de volei masculin a României va întâlni formaţia ţării-gazdă, într-un duel pentru prima poziţie a clasamentului în grupa A din preliminariile Campionatului European, competiţie la care naţionala ţării noastre nu s-a mai calificat de peste 20 de ani.

În echipa României au mai fost convocaţi şi doi jucători care au devenit campioni cu Tricolorul LMV Ploieşti în sezonul trecut, Laurenţiu Lică şi Cristian Bartha, titulari în naţională pe posturile de universal, respectiv coordonator. Tricolorul e posibil să renunțe la prezența în Divizia Națională, după ce s-a retras și din Cupele Europene.

În preliminariile Campionatului European, echipa României face parte din grupa A, învingând în primul meci, disputat în urmă cu o săptămână, selecţionata din Danemarca, în Sala Polivalentă din Craiova, scor 3:2 (21:25, 25:20, 24:26, 25:22, 15:11). Finlanda se află în fruntea ierarhiei, după ce a învins, de asemenea, echipa daneză, sâmbătă, în deplasare, cu 3:1 (25:19, 17:25, 25:21, 25:17), luând toate cele trei puncte puse în joc.

Partida din Helsinki urmează să înceapă de la ora 20:00, fiind televizată, în direct, pe postul TVR HD. Cele două echipe se vor reîntâlni duminică, de la ora 18:00, în Sala Polivalentă din Craiova, în cadrul etapei a patra a grupei A preliminare.

În faza preliminară a Campionatului European sunt formate şapte grupe, câştigătoarele urmând să avanseze direct la turneul final, alături de cele mai bune cinci formaţii de pe locul secund. Turneul final al Europeanului este programat în perioada 12-29 septembrie 2019, fiind găzduit de patru ţări: Belgia, Olanda, Franţa şi Slovenia.

Lotul naţional al României este alcătuit din următorii jucători: Adrian Aciobăniţei (singurul stranier al tricolorilor, VFB Volleyball Friedrichshafen, Germania), Cristian Bartha, Andrei Spînu, Mihai Gheorghiţă şi Rareş Bălean (toţi la CS Volei Municipal Zalău), Marian Bala, Gabriel Cherbeleaţă, Claudiu Dumitru şi Gabriel Ghionea (toţi la CSM Bucureşti), Laurenţiu Lică, Bogdan Ene şi Răzvan Olteanu (toţi la SCM U Craiova), Liviu Cristudor (CS Arcada Galaţi) şi Vlad Kantor (CS Unirea Dej).

Naționala feminină de volei a reintrat în calculele pentru calificarea la CE 2019. A debutat antrenorul bulgar Nikolai Ivanov