La trei ani după aurul de la Roma, din 1964, Iolanda Balaş punea punct activităţii de performanţă, dând apă la moară, încă de atunci, celor care spuneau că s-a retras odată cu introducerea testelor de feminitate în atletism. După mai bine de cinci decenii, doamna Ioly vorbeşte despre trecut.
“Speculaţii sunt multe. Dar nu se pune problema. Am avut un necaz mare la tendonul ahilian tocmai în perioada aceea. De asta m-am retras, iar totul s-a dovedit ulterior. Situaţia, extrem de neplăcută, n-a avut nici o legătură cu testul de sex. Am înaintat şi o plângere la federaţia internaţională. Astfel de teste se făceau încă din anii 50. Nu puteai să deţii un record mondial fără o astfel de verificare. Iar eu am doborât 14, vă daţi seama! În ţara de unde erai, te duceai la ginecolog, care aviza dosarul şi-ţi dădea un carnet pe baza căruia te prezentai la concursuri. Mai apoi, s-a introdus obligativitatea ca toate atletele să fie controlate, pe baza altor metode”, a povestit Iolanda Balaş.
«Pe Semenya, faţa o trădează»
În privinţa cazului Caster Semenya, actualul preşedinte de onoare al FRA nu-şi explică de ce federaţia internaţională n-a aflat că sud-africanca e hermafrodită înainte ca ea să câştige aurul la 800 m la CM de la Berlin.: “Faţa o trădează. E foarte musculoasă. Medalia trebuie retrasă. Mă surprinde că nu s-a depistat mai devreme asta”.
Ce înseamnă hermafrodit?
Termenul de hermafrodit se referă la acele fiinţe care prezintă caracteristici ale ambelor sexe, având organe de reproducere atât feminine, cât şi masculine. Denumirea provine dintr-o legendă. Pe când se scălda în apele unui lac, nimfa Salmacis s-a îndrăgostit de tânărul şi frumosul Hermaphroditus, însă el a respins-o. Ea l-a îmbrăţişat totuşi, rugând zeii să le unească trupurile pentru totdeauna, iar aceştia i-au îndeplinit dorinţa: în locul lor a apărut o singură făptură, posedând ambele sexe.
Au descoperit că are testicule
La CM de Atletism, desfăşurate luna trecută, la Berlin, atleta sud-africană Caster Semenya (18 ani) triumfa în proba de 800 de metri, cucerind titlul mondial. După acest succes, în jurul numelui sportivei au început să apară speculaţii care conduceau la ipoteza că, de fapt, Caster Semenya ar fi bărbat. Săptămâna trecută, testele efectuate la comanda Federaţiei Internaţionale de Atletism au confirmat: Caster Semenya are atât caracteristici feminine, cât şi masculine. Conform medicilor, sportiva posedă testicule interne, în loc de ovare.
Iată cele mai cunoscute cazuri de femei-bărbaţi din sport
Săritoare în înălţime, a fost promovată la JO din 1936 de către Hitler. Avea vocea groasă şi a refuzat să împartă duşul cu colegele. La doi ani de la JO, a fost văzută în timp ce se schimba. Era bărbat. Ca urmare, el a fost suspendat din competiţii. | Atleta de origine poloneză a stabilit de-a lungul carierei peste 100 de recorduri mondiale şi naţionale la probe de sprint. În 1980, a fost implicată într-un jaf, în care a murit. Autopsia a arătat faptul că avea organe genitale masculine. |
A participat la aruncarea greutăţii pentru Germania, luând medalia de aur la CE din 1986 (foto stânga). A fost dopată cu steroizi anabolizanţi şi a căpătat cu repeziciune trăsături masculine. În 1997, Heidi a devenit Andreas, schimbându-şi sexul (foto dreapta). | Judoka braziliană Edinanci Silva, care a concurat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, s-a născut atât cu organe genitale feminine, cât şi masculine. Ulterior, sportiva s-a supus unei operaţii complicate pentru a deveni în totalitate femeie. |