Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV. Experiment șocant făcut de părinții Aurei Ion: au dormit dezbrăcați pe zăpadă ca să vadă cum a murit fiica lor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > EXCLUSIV. Experiment șocant făcut de părinții Aurei Ion: au dormit dezbrăcați pe zăpadă ca să vadă cum a murit fiica lor

EXCLUSIV. Experiment șocant făcut de părinții Aurei Ion: au dormit dezbrăcați pe zăpadă ca să vadă cum a murit fiica lor

La doi ani de la tragedia din Munții Apuseni, moții nu au uitat clipele contracronometru în care s-au zbătut să găsească avionul prăbușit în munți. Salvatorii spun că din 2014 încoace multe s-au schimbat în zonă, însă ceea ce nu vor uita niciodată este gestul pe care familia studentei Aura Ion l-a făcut la locul accidentului. ”Părinții și fratele ei s-au dezbrăcat și s-au întins pe jos, în locul în care am găsit-o pe Aura, și au vrut să vadă cât rezistă în frig. Nu au putut sta mai mult de 20 de minute”, a povestit pentru Libertatea unul dintre moți.

De Maria Apostol,

Tragedia aviatică din 20 ianuarie 2014 a scos la iveală hibe catastrofale în ceea ce privește intervenția în cazul situațiilor de urgență. În urmă cu doi ani, un avion de mici dimensiuni, pilotat de Adrian Iovan și Răzvan Petrescu efectua un zbor umanitar dinspre București spre Oradea. La bord se aflau patru medici și studenta la medicină Aura Ion.  Televizoarele s-au îngălbenit de breaking news-uri când avionul s-a prăbușit parcă într-o zonă crepusculară.   În România nu există un ”Triunghi al Bermudelor”, însă stângăcia autorităților a făcut pentru o vreme să credem asta. Nu era vorba despre asta, ci de despre o comunicare defectuoasă care a făcut ca victimele accidentului să fie găsite abia după șase ore. Și nici atunci prin  mijloacelele lor, ci cu ajutorul a trei moți dintr-un sat apropiat, care au auzit întâmplător de accident și au pornit să caute epava printr-un frig de nedescris și o beznă groasă.

Marcați de proporția tragediei

Oameni ai muntelui, Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, toți trei vecini în satul Petreasa, aflat la o altitudine de peste 1400 de metri  (sat aflat în comuna Horea din județul Alba)  s-au aruncat într-o mașină de teren  și au pornit ca niște bravi salvatori să caute supraviețuitori.
ANGE3134

”De la soția mea a plecat cam toată căutarea. Ea a văzut la televizor, în vreme ce eu eram plecat, că a căzut un avion care se tot caută și nu-l găsește nimeni. Când am ajuns mi-a zis să mă duc, ca ea simte că-i pe-aici. Am zis unde să merg eu noaptea?! Ea a zis: hai încearcă. Era agitată, voia să meargă cu mine, nu m-a lăsat în pace. Am sunat la 112 și mi s-a făcut legătura cu doctorul Radu Zamfir. El mi-a zis că e în zonă de munte cu pădure medie, zăpadă 35-45 centimetri. Mi-o sărit că unde poate fi decât pe vârful Petreasa. L-am sunat pe Giurgiu, el pe Argentin, și ne-am urcat într-un jeep și am mers exact la ei. Nici dacă ne trimitea cineva nu nimeream atât de repede. Nu ne gândeam pe drum la altceva decât să-i salvăm”, a rememorat Gheorghe Trif începutul unei misiuni de salvare fără precedent.

Nu rata mâine un reportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii
Recomandări

Nu rata mâine un reportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii

Imaginea accidentului a fost una terifiantă și i-a marcat pe cei trei moți salvatori, care sunt oameni crescuți să aibă sânge rece pentru viața din munte.

”Imaginea aia nu ai cum s-o uiți. O ții minte toată viața. Primul lucru când am ajuns, Radu Zamfir mi-a zis s-o salvez pe Aura și să-i fac respirație gură la gură. Era moartă”, susține Argentin Todea

”Și Iovan, de vreo două ore” – completează Trif.  ”De la frig au murit! Niciun om sănătos nu rezistă în frig mult timp. Și era cât de cât cald atunci… Dar dacă era ca acum nu rezista niciunul.  Nici Pivniceru nu-și mai revenea”, este convins Todea.

Mâniați pe autorități
ANGE3130

Oameni care reacționează repede la mânie, moții prin natura lor sunt oameni care caută mereu dreptate, c-așa le dictează istoria prin vene, de la Horea încoace.  Așa i-am găsit și pe salvatori din Apuseni, la doi ani distanță, mâhniți de incapacitatea autorităților de a le salva semenii.

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false
Recomandări

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false

”Iovan a luat pe conștiință proprie că trece munții Carpați. Și-i trecea dacă avea un avion performant. Dar cum să nu-i treacă, mai? Cum să nu treacă printr-o ceață? Nu trebuia să moară niște oameni în munții Apuseni, când la câțiva kilometri de-acolo avem o stație de radioamplificație, sau un depozit de muniție. Sau nu le mai avem nici pe alea?!  Dacă e s-o iei așa, un pacient cu ciroză are semnată sentința la moarte. Dacă acum transplanturile reușesc și salvează vieți, de ce Ministerul Sănătății nu le-a dat atunci un avion performant? Nu se poate decât să fie schimbat parcul auto la deputați și senatori? Hai să fim cinstiți!”, se mâniază, și pe bună dreptate, Argentin Trif.

Totuși, ceva s-a schimbat, și moții nu știu încă cum să privească acest lucru. În urma accidentului aviatic, zona s-a dezvoltat turistic, după ce un val mare de curioși s-au arătat interesați să viziteze zona în care s-a prăbușit avionul.

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!
Recomandări

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!

”În Câmpeni (n.r. sat vecin) există o agenție de turism care aduce foarte mulți turiști aici de când cu accidentul. Lumea vrea să meargă până în vârf să vadă. Inclusiv niște vecini de-ai lui Iovan au venit să se roage acolo, iar un bucureștean a cumpărat teren în zonă ca să-și deschidă pensiune”, susține Gheorghe Trif.

Experiment șocant realizat de părinții Aurei Ion

La locul accidentului au venit de mai multe ori și părinții studentei Aurei Ion, însă experimentul pe care l-au făcut i-a șocat inclusiv pe moți.

”Ei erau mâhniți că nu le-am salvat fata. Noi am făcut tot ce am putut pentru ea, dar era deja moartă când am ajuns. Și le-am zis să meargă cu noi ca să vadă cu ochii lor că fata nu avea cum să reziste atâtea ore în frigul acela, fiind și rănită. Când am ajuns acolo, părinții și fratele ei s-au dezbrăcat și s-au întins pe jos, în locul în care am găsit-o pe Aura, și au vrut să vadă cât rezistă în frig. Nu au putut sta mai mult de 20 de minute pe jos, după care i-am dus repede acasă și i-am încălzit”, povestește Trif, vizibil impresionat de suferința părinților studentei.

Nimeni nu știe că inclusiv acum cei trei moți salvatori fac periodic parastase în creierii munților în memoria lui Iovan și a Aurei și se roagă pentru sufletele lor.

Fotografii: Dumitru Angelescu 

Close
Închide
  Close