Președintele Petro Poroșenko l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa și  și-a afirmat dorința de „a acționa alături de administrația americană și a întări mai mult parteneriatul strategic dintre Ucraina și Statele Unite”, potrivit unui comunicat al președinției de la Kiev.

El a subliniat, de asemenea, „necesitatea unui sprijin ferm din partea Washingtonului în lupta împotriva agresiunii ruse și a introducerii de reforme cruciale” în Ucraina.

Cei doi lideri politici au convenit să organizeze „o întâlnire bilaterală”, potrivit documentului citat care nu oferă detalii suplimentare.

Președintele Ucrainei  l-a invitat atunci pe președintele ales al SUA să efectueze o vizită în Ucraina.

Victoria candidatului republican a provocat îngrijorare în această fostă republică sovietică, Donald Trump fiind acuzat în repetate rânduri de adversara sa democrată, Hillary Clinton, că este „marioneta președintelui rus, Vladimir Putin.

Trump, acuzat că este „marioneta lui Putin”

Luni, Donald Trump și Vladimir Putin au discutat pentru prima dată la telefon după victoria republicanului la prezidențiale, Kremlinul anunțând că ei sunt de acord „să normalizeze” relațiile dintre Moscova și Washington.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie 2014, care a provocat tensiuni între Moscova și Washington inedite de la încheierea Războiului Rece, Statele Unite au impus sancțiuni severe Rusiei.

Occidentalii acuză Moscova și că îi sprijină militar pe rebelii proruși din estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte.

Conflictul dinte forțele ucrainene și separatiști a făcut peste 9.600 de morți de al declanșarea acestuia în aprilie 2014.

 

Urmărește-ne pe Google News