Potrivit acesteia, bărbatul nu era vaccinat antigripal şi suferea de boli cronice respiratorii grave. Este al cincilea caz de gripă înregistrat în judeţul Galaţi şi al treilea deces cauzat de virusul gripal.

Până în prezent fuseseră confirmate alte două decese din cauza gripei. Este vorba despre un bărbat de 53 ani, cu virus gripal de tip A, subtip H3, care a murit la Institutul Oncologic din Iaşi, şi de o femeie de 51 ani, cu virus gripal de tip A, subtip H 1, decedată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi.

Alte două persoane, o gravidă de 26 ani şi un bărbat de 60 ani, ambii cu virus gripal de tip A, subtip H3, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, informează Agerpres.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirma – vineri – că România este în pragul unei epidemii de gripă.

„Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate. Săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică. Dacă trei săptămâni la rând ne confruntăm cu acest tip de săptămâni (epidemice – n.r.), atunci suntem în epidemie, dar, da, suntem în pragul unei epidemii în acest moment”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru Agerpres.

În urma creșterii numărului de cazuri de gripă, programul vizitelor a fost restricționat în mai multe spitale din București.

Cum se manifestă gripa

Deși la prima vedere simptomele sunt similare, între răceala și gripă există diferențe, după cum a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

„Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, explică medicul.

În ceea ce privește răceala, aceasta debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort, potrivit csid.ro.

Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul potrivit.

Alte recomandări ale specialiștilor:

  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
  • igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
  • continuarea vaccinării antigripale

FOTO – Pixabay.com


Citește și: Povestea cutremurătoare a măicuței Elena. Somată să plătească statului 36.000 de lei din cauza greșelii unui funcționar, descoperită după 23 de ani!


Urmărește-ne pe Google News