Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

UPDATE | 5 români au murit în explozia produsă la uzina chimică din Cehia; Iohannis și Dăncilă au transmis mesaje de condoleanțe

Cinci din cele şase persoane decedate în urma exploziei care s-a produs la o uzină chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou, Cehia, au fost identificate ca fiind cetăţeni români, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Președintele Klaus Iohannis a transmis într-un comunicat de presă condoleanțe și a cerut autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistență. Și premierul Viorica Dăncilă a anunțat că se află în permanentă legătură cu MAE, care a luat toate măsurile de urgență pentru ca familiile victimelor cetățenilor români să primească asistența consulară de care au nevoie.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE: Ministerul Afacerilor externe a anunțat moartea a altor doi români, după explozia de la uzina chimică din Cehia. Astfel, numărul românilor decedați în tragedie a ajuns la 5.

„Potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Praga, încă două dintre victimele exploziei au fost identificate ca fiind cetăţeni români. Astfel, numărul cetăţenilor români decedaţi în urma tragicului eveniment a urcat la cinci în acest moment”, a informat MAE printr-un comunicat de presă transmis vineri.

Autoritățile din Cehia au pornit o anchetă, iar o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat și unitățile medicale în care au fost internate persoanele rănite pentru a se asigura că acestea nu sunt și cetățeni români.

Totodată, MAE încearcă identificarea și notificarea familiilor celor doi români decedați.

Ancheta declanşată de autorităţile cehe privind explozia de la uzina chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou este în curs de desfăşurare. Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat şi uni tăţile medicale în care au fost internate persoanele rănite pentru a se asigura că printre acestea nu sunt şi cetăţeni români, precizează MAE .

Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
Recomandări
Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
 

MAE îşi exprimă profunda compasiune pentru tragicele pierderi de vieţi omeneşti şi transmite sincere condoleanţe familiilor îndoliate.

Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, inclusiv pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite.

Dăncilă: Transmit întreaga mea compasiune și solidaritate familiilor îndurerate

„Am aflat cu durere despre accidentul produs la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane, între care și cetățeni români. Transmit întreaga mea compasiune și solidaritate familiilor îndurerate”, a transmis, vineri dimineața, și premierul Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul precizează că se află ”în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, care a luat imediat toate măsurile de urgență și a făcut toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățenilor români să primească asistența consulară de care au nevoie”.

Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
Recomandări
Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
 

MAE: Trei din cele şase persoane decedate în urma accidentului din Cehia au fost identificate ca fiind cetăţeni români

”Potrivit datelor obţinute de către reprezentanţii ambasadei României în Cehia de la autorităţile locale, până la acest moment, trei din cele şase persoane decedate în urma accidentului au fost identificate ca fiind cetăţeni români. Consulul din cadrul Ambasadei României la Praga s-a deplasat în localitatea respectivă pentru a solicita autorităţilor competente detalii suplimentare şi pentru a acorda asistenţă de specialitate. De asemenea, misiunea diplomatică a întreprins demersurile necesare în vederea identificării şi notificării familiilor cetăţenilor români decedaţi”, arată MAE.

Ministerul menționează că ancheta autorităţilor locale cu privire la acest incident este în curs de desfăşurare.

Îngrijorător! Ce s-a întâmplat cu 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19
Recomandări
Îngrijorător! Ce s-a întâmplat cu 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19
 

Totodată, Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile competente, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, inclusiv pentru organizarea transportului funerar destinat repatrierii trupurilor neînsufleţite, mai arată MAE.

Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistență

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis, joi noapte, că a aflat cu tristețe despre accidentul produs joi, 22 martie a.c., la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane, iar altele au fost rănite.

”Președintele Klaus Iohannis își exprimă profundul regret că cetățeni români au căzut victime ale acestui accident. Președintele României transmite condoleanțe și este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident și urează însănătoșire grabnică celor răniți. Președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistența de care au nevoie”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Explozia s-a petrecut la o unitate Unipetrol în orașul Kralupy nad Blatavou, aflat la nord de capitala Praga. BBC scrie că momentan nu se știu cauzele accidentului.


Citește și: #salvatipipera / Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea: ”Autoritățile sunt un mix de rea-voință, neatenție și incompetență”

Close
Închide
  Close