6 tipuri de elemente de design interior cu dublu rol: îmbunatățirea aspectului și a gradului de confort din locuința ta

În design interior, spațiul este mereu limitat. Pentru un design reușit, e nevoie să utilizăm cât mai mult din spațiul disponibil. Acest lucru este în special valabil pentru locuințele din România. Potrivit statisticilor europene prezentate de Statistics Netherlands, 52% dintre români locuiesc în condiții de supraaglomerare, având la dispoziție, în medie, cel mai puțin spațiu din Uniunea Europeană: 1 cameră pentru fiecare individ, mult sub media europeană de 1,9 camere.

Având în vedere această situație, devin cu atât mai valoroase obiectele cu dublă funcționalitate. Elementele de design interior care nu sunt doar aspectuoase, ci care îți cresc, sub o formă sau alta, gradul de confort, ar trebui utilizate cu precădere în locuință. Iată câteva sugestii de astfel de obiecte cu dublă funcționalitate, unele inedite, iar altele comune, dar la care poate nu te-ai gândit din această perspectivă:

  1. Măsuța de cafea cu sertare

Unul dintre cele mai importante surse de confort e spațiul suplimentar. De aceea sunt atât de utile piesele de mobilier care au funcții de depozitare. De obicei, măsuța de cafea are cel mult un raft. Însă toate lucrurile pe care le lași acolo au tendința de a face livingul să pară chiar mai dezordonat. În schimb, o măsuță de cafea cu sertare are atât un aspect deosebit, cât și o funcționalitate mai extinsă, printr-o depozitare mai bună a lucrurilor pe care le vrei la îndemână: de la telecomenzi, la cabluri de încărcare pentru telefon

  1. Covorul

Covorul este un element de design interior atât de larg utilizat, încât uneori ar putea părea interesant să îl eliminăm. Însă utilizarea unor covoare bine selectate și bine plasate în cadrul unei camere nu este doar o tendință de design interior. Covoarele sunt o sursă de confort din mai multe puncte de vedere: contribuie la izolarea termică, la izolarea fonică și oferă o senzație plăcută la nivelul tălpilor atunci când mergi desculț prin cameră. Practic, covoarele sunt elementul de design interior multifuncțional prin excelență.

  1. Oglinda – masă de călcat

Un obiect ceva mai ieșit din comun, dar deosebit de util, este oglinda verticală pe care o poți folosi drept masă de călcat, potrivit Homedit. Depozitarea mesei de călcat este dificilă în cele mai multe locuințe, iar cu acest obiect se rezolvă o problemă comună. În timp ce calci, oglinda este în partea de jos, spre podea, așa că nu trebuie să îți faci griji că o poți strica în timp ce o folosești ca masă de călcat.

  1. Fotografii sau picturi

Pozele înrămate sau picturile de pe pereți au început să fie înlocuite fie cu autocolante speciale, fie cu picturi aplicate direct pe perete. Chiar dacă impactul artistic al celor din urmă nu este de neglijat, există câteva beneficii suplimentare ale artei agățate pe pereți. Aceasta contribuie la nivelul de izolare fonică, atât de important pentru apartamentele de bloc cu pereții subțiri. În plus, unele modele contribuie la eliminarea efectului acustic neplăcut, absorbind sunetul. Fiind însă nevoie de materiale ceva mai moi, unele tablouri sunt realizate special pentru acest scop.

  1. Canapea sub care poți depozita taburete

Taburetele nu sunt doar utile atunci când ai musafiri, ci și elemente interesante de design interior – însă ocupă mult spațiu atunci când nu avem nevoie de ele. Având în vedere că sub canapea există spațiu nefolosit, cu mobilă realizată la comandă se poate rezolva această mică problemă, spre confortul locatarilor. Canapeaua poate fi realizată cu suficient spațiu dedesubt încât să încapă 2 sau chiar 4 taburete, fie că sunt și realizate la comandă sau nu. Formele pătrate sau dreptunghiulare avantajează însă această soluție de design interior, pe când cele rotunde irosesc spațiu.

  1. Cada – duș

Baia nu ar trebui ignorată atunci când vorbim de elemente cu dublu rol. De cele mai multe ori, în baie spațiul este foarte limitat, iar alegerea între cadă și duș poate stârni chiar și controverse într-o familie. Din fericire, au apărut modele noi, care îmbină funcționalitatea celor două, fără să ignore designul. Practic, așa cum arată și Lushome, e vorba de o cadă care are instalată o cabină de duș pe aproximativ o treime din dimensiunea ei.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe articole