ACCEPT despre referendumul privind redefinirea familiei: Senatul României ridică homofobia la valoare de stat

Un proiect privind parteneriatul civil va fi depus în Parlament

Asociația ACCEPT a transmis o poziție oficială după ce Parlamentul a adoptat legea privind revizuirea Constituției pentru redefinirea familiei tradiționale și a anunțat organizarea unui referendum pentru asta în luna octombrie.

Reprezentanții ACCEPT susțin că prin adoptarea acestei legi Senatul „ridică homofobia la valoare de stat şi sacrifică protecţia constituţională pentru numeroase familii din România”, adăugând că votul de marţi este o încălcare a dreptului la viaţă privată şi de familie.

”Astăzi Senatul României ridică homofobia la valoare de stat și sacrifică protecția constituțională pentru numeroase familii din România, prin votul majorității parlamentare și al reprezentanților unor partide politice din opoziție în favoarea organizării unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituție. Votul de astăzi reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată și de familie, protejat atât de articolul 26, cât și de articolul 48 din Constituție. Dreptul la viață de familie este inalienabil și aparține tuturor persoanelor, indiferent de gen și orientare sexuală, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului”, se arată în mesajul transmis de ACCEPT.

Florin Buhuceanu, președintele Executiv al Asociației spune că, „Propunerea de redefinire a familiei în Constituție, aflată pe agenda Parlamentului de 2 ani, este scoasă de la naftalină într-un moment convenabil pentru a distrage atenția cetățenilor României de la dezastrul iminent din economie, justiție și agricultură. Chiar dacă legislația din România este clară și interzice deja căsătoriile între persoane de același sex prin Codul Civil, clasa politică transformă familiile noastre în țapii ispășitori ai incompetenței lor”.

Reprezentanții ACCEPT îndeamnă populația care le susține cauza să nu se prezinte la vot pentru a nu legitima o manevră politică menită să deturneze atenția publică și să promoveze ura.

ACCEPT atinge și problema financiară a referendumului scriind că ”Guvernul va cheltui peste 20 de milioane de euro pentru organizarea unui referendum fără impact pozitiv pentru familiile din România. Fondurile pentru organizarea referendumului sunt în competiție directă cu despăgubirile destinate producătorilor afectați de cea mai mare criză post-decembristă din agricultură, cauzată de pesta porcină africană. De asemenea, din același fond de rezervă al Guvernului trebuie să se asigure și ajutor financiar pentru victimele inundațiilor din ultimele luni”.

„În organizarea referendumului apar două probleme majore. În primul rând, parlamentul a votat astăzi pentru modificarea Constituției, încălcând chiar Constituția și regulile de organizare ale camerelor Parlamentului. Curtea Constituțională, prin decizia de admitere a excepției de neconstituționalitate în Cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT a recunoscut deja faptul că viața de familie există pentru cuplurile formate din persoane de același sex căsătorite în afara țării, deci modificarea articolului 48 ar veni în contradicție cu principiile enunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai mult, CCR a identificat deja o serie de nereguli în parcursul legislativ al inițiativei cetățenești, nereguli procedurale pe care Parlamentul ar fi trebui să le rezolve înainte de a adopta forma actuală. Avem încredere că judecătorii constituționali vor observa toate aceste abateri de la spiritul și litera Constituției, urmând ca aceștia să transmită inițiativa înapoi în Parlament, pentru revizuire,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.

Asociația ACCEPT atrage atenția forțelor de ordine și instituțiilor de drepturile omului asupra riscurilor inerente într-o campanie polarizată, care va afecta întreaga societate și va perturba pacea socială din România. Campania pentru redefinirea familiei în Constituție, un subiect intens politizat, va fi transformat în instrumentul urii sponsorizate de stat împotriva persoanelor gay, lesbiene, bisexuale și transgender, dar și împotriva familiilor diverse din România. Lupta politică și speranța atragerii unui electorat conservator va transforma, de fapt, familiile tuturor românilor în victime colaterale. Impactul acestei stigmatizări a fost simțit în ultimii ani mai ales de familiile monoparentale, familiile de facto, familiile extinse cu părinți plecați să lucreze în afara țării, dar și familiile bazate pe cupluri de același sex. România rămâne una dintre puținele țări din Europa care nu monitorizează infracțiunile motivate de ură și nu are capacitatea să investigheze eficient aceste incidente, se artă în încheierea mesajului asociației.

Proiectul privind redefinirea familiei tradiționale a fost adoptat de Parlament. Propunerea legislativă care vizează revizuirea Constituţiei, astfel încât definiția familiei tradiționale să se bazeze pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a apărut pe ordinea de zi de marţi a plenului Senatului, deși este blocată de mai bine de un an în acest for. După votul din Senat, Guvernul stabilește data referendumului în maximum 30 de zile. PSD a anunțat deja că scrutinul va avea loc pe 7 octombrie.


Citește și: Capii celei mai mari rețele de trafic de heroină din București au fost prinși! Unul din ei și-a transformat restaurantul în depozit pentru droguri


Mai multe articole