Într-o postare pe Facebook devenită virală, o persoană care ar fi fost studentă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) de la Universitatea din București (UB) acuză o profesoară de la Secția de Suedeză că ar fi instaurat un climat de teroare la cursuri și examene.

„La cursurile lui C.V. eram în permanență jigniți, făcuți în toate felurile, «balcanici», «bătuți în cap», «facem țara de rușine», «copii de grădiniță care n-au ce căuta la facultate», «cum e posibil că unul ca tine să intre la această facultate, nu înțeleg», «sub orice critică» ,«analfabeți», «toți țăranii ar putea înțelege suedeză, dar în grupa asta mai greu» și lista poate continua”, a scris Geanina Maria, care are pe acest cont de Facebook doar această postare.

I-ar fi spus unei studente că „putea să vină și cu certificat de deces, că tot nu o interesa de ce a lipsit”

Acuzațiile aduse profesoarei sunt foarte grave. „Această femeie, deși nu poate fi numită așa, s-a asigurat ca începând de atunci viața noastră să devină un calvar. Acela a fost momentul când am descoperit cu adevărat ce înseamna frica, anxietatea, stresul și atacurile de panică”, a mai povestit studenta. Potrivit acesteia, în anul întâi de facultate, la această secție erau 35 de studenți, iar anul următor au mai rămas doar 23.

Una dintre studente ar fi ajuns la spital și a primit tratament pentru anxietate, dar nu i-a fost acceptat dosarul medical care îi motiva absențele. „Doamna C.V., foarte indignată de «tupeul» fetei de a veni cu un întreg dosar cu fișe de spitalizare, foi de la medici, rețete etc., nu doar că a țipat, dar a și aruncat cu dosarul, făcând scandal și spunând că pe ea nu o interesează unde a fost studenta în perioada în care a lipsit și că ceea ce face e de prost gust și spunând că «putea să vină și cu certificat de deces, că tot nu o interesa de ce a lipsit»”, a mai relatat în postare Geanina Maria.

Studenții nu primeau acces la cursurile online

Studenta povestește că alți colegi de-ai ei au fost agresați verbal de profesoară fiindcă au căscat sau fiindcă nu aveau o postură corectă la oră și nu de puține ori și-a surprins colege plângând în pauze.

Tensiunea a continuat și în ultimul an, când cursurile s-au mutat în online: „Dacă nu îi convenea ceva la un student, nu îi dădea accept în conferință sau chiar îl scotea în mijlocul cursului din aceasta, nici măcar nu primeau mail-uri cu materiale sau link-urile de la zoom”.

Pe unii nu i-ar fi primit nici să-și dea restanțele, adică nu le-a dat accept pentru a intrat la acea sesiune online în care își dădeau examenele.

Cazul a ajuns în comisia de integritate a facultății

Fosta studentă, care e posibil să folosească un pseudonim, nu a scris decât inițialele numelui profesoarei, C.V.

Libertatea a încercat să ia legătura cu profesoara, dar aceasta nu a răspuns la telefon, nici mesajelor și e-mailurilor trimise.

Surse din facultate au declarat pentru Libertatea că săptămâna trecută mai mulți studenți au depus memorii contra profesoarei.

Conducerea Universității din București (UB) a explicat că acuzațiile sunt cercetate și că au avut loc deja mai multe întâlniri, fie între conducerea facultății și profesoara acuzată, fie între conducere și studenți, pentru a clarifica situația.

Cazul a ajuns în atenția comisiei de integritate academică din facultate.

„În funcție de evoluția lucrurilor, cazul ar putea ajunge și la comisia de etică a Universității din București”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătoarea de cuvânt a UB.

„Ne dorim și facem eforturi pentru a păstra în Universitatea din București un mediu academic, de învățare, în care respectul pentru demnitatea umană, indiferent dacă discutăm de studenți, despre profesori sau stafful non-academic, demnitatea să fie un principiu de colaborare și de lucru în activitatea de zi cu zi”, a completat purtătoarea de cuvânt.

Surse din facultate au spus pentru Libertatea că profesoara neagă acuzațiile și ar fi menționat că oricum studenții care au reclamat-o erau unii „de nota 5”.

Foștii studenți descriu aceeași atmosferă

Postarea Geaninei a devenit virală. Mai mulți foști studenți de-ai profesoarei respective relatează același gen de întâmplări.

„Îmi pare rău că nu m-am retras de la suedeză, pentru că ne-a terorizat și nici nu am învățat nimic. În prima săptămână de curs îmi aduc aminte că a luat și a trântit scaunul de la catedră, a trântit ușa de la clasă. Noi în vremea respectivă făceam orele și în Facultatea de Matematică și acolo ușile erau de sticlă”, a povestit pentru Libertatea o fostă studentă a profesoarei, care astăzi locuiește în Canada.

O altă studentă acuză și atitudinea altor profesori ai facultății. „Un alt profesor de-al meu, îmi permit să-l numesc frustrat, ne vorbea mereu despre faptul că femeile sunt inutile și că niciodată femeile nu vor ajunge la nivelul bărbaților. Mult hate, cuvinte grele și lista poate continua. Poveștile astea sunt absolut nimic pe lângă poveștile altor studenți”.

Val de reacții la postare

Postarea Geaninei Maria a dat curaj și altor studenți să povestească experiențe similare în ceea ce o privește pe profesoara de suedeză. „Aceleași insulte primeam și noi, ba că suntem niște «balcanici nesimțiți», ba că nu știe cum respirăm sau trecem strada în siguranță la cât de proști suntem, ba că ocupăm degeaba locurile la buget când noi nici măturători sau gunoieri n-am merita să fim și câte și mai câte”, spune o studentă.

O tânără povestește că a vrut să raporteze și ea comportamentul profesoarei. „Degeaba am încercat să raportez acest comportament, pentru nicio autoritate nu a contat. Măcar am scăpat, chiar dacă a trebuit să trec printr-un semestru de grație cu ea, însă întreaga experiență mi-a lăsat un gust tare amar”. 

„Eu sau colege pe care le aveam plângeam înainte de curs, știind doar că trebuie să mergem acolo și să stăm ore întregi să îndurăm asta, până nu am mai venit deloc și a fost cea mai bună alegere. Nu îmi vine să cred că nici până acum nu s-au luat măsuri în privința asta”, povestește o altă fostă studentă.

Universitatea spune că încurajează studenții să raporteze acest gen de situații

Conducerea universității își încurajează studenții să-i comunice situațiile de acest gen. Pot face un memoriu scris la șeful de departament, la conducerea facultății sau la rectorat. În fiecare an, studenții primesc chestionare de evaluare a profesorilor.

„Feedback-ul lor este extrem de prețios pentru a dialoga cu profesorii astfel încât să-și îmbunătățească de la pedagogie la atitudine, la cunoștințe, pentru că e un întreg proces de învățare din care facem parte și noi, cei din arhitectura instituțională a unei universități”, a mai spus Mirabela Amarandei.

Citeşte şi:

Șapte țări își deschid granițele pentru persoanele care au primit ambele doze de vaccin anti-COVID. România se numără printre ele

Al patrulea vaccin a intrat în procesul de autorizare în UE. Johnson & Johnson a depus actele pentru serul său anti-COVID, care are o eficacitate de 66%

VIDEO | Bilanțul deceselor cauzate de vremea extremă în SUA a ajuns la 21. Milioane de americani îngheață în casele rămase fără curent electric

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună
Observatornews.ro
Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie