De Răzvan Mihalașcu,

Condamnările pentru corupție reprezintă principalul motiv, iar fostul premier Adrian Năstase s-ar putea număra printre cei primii care ar putea rămâne fără titlul de cetățean de onoare. Consilierii locali din Iași propun să îi fie retras titlul și fostului președinte Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Revoluției.

Potrivit Digi24, pe lista cetățenilor de onoare ai Iașiului figurează peste 100 de persoane: artişti, medici, profesori şi politicieni cunoscuți.

Primăria Iași vrea să introducă un regulament prin care să poată retrage acest titlu.

Printre persoanele care ar putea, după aprobare, să fie excluse se află şi Adrian Năstase, fostul premier. Una, să spunem, dintre condiţiile de excludere ar fi o condamnare definitivă şi irevocabilă pentru un act de corupţie şi o a doua condiţie ar fi ca o instanţă să scoată la iveală că a fost colaborator al Securităţii.

Mihai Chirica, primarul Iașiului:

Consilierii locali din Iași cred că de pe listă ar trebui scos și fostul președinte al României, Ion Iliescu.

Am propus ca în Consiliul local să retragem titlurile de cetăţean de onoare acordate domnilor Adrian Năstase şi Ion Iliescu. În cazul primului, a fost condamnat definitiv pentru acte de corupţie, şi în cazul celui de-al doilea a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii.

Răzvan Timofciuc, consilier local:

Potrivit sursei citate, Ion Iliescu a primit titlul de cetăţean de onoare al Iaşiului în anul 2000, înainte de câștigarea celui de-al doilea mandat de președinte al României. De asemenea, Adrian Năstase a devenit cetățean de onoare al Iașiului în 2001, în perioada în care era premier.

În prezent, proiectul Primăriei Iași se află în dezbatere publică.

foto: Hepta

Citeşte şi:

Fotoreportaj de la prima zi de votare din Germania: „Nu sunt patriot, eu doar îmi iubesc țara, atâta tot”

Interviu cu arhitecta Mădălina Ghibuși, primul român care a votat la alegerile prezidențiale 2019: ”Țara mea m-a pregătit pentru ce e mai rău, învățându-mă să lupt”

Probleme în diaspora cu înlocuirea membrilor secțiilor de votare. Orban: ”Sperăm ca înlocuirile să fie aprobate cât mai repede”

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie