Mergi direct la conținut »
Adrian Titieni îl joacă pe Ionel Brătianu în „Maria, Regina României”: „Pe margine cred că există enorm de mulți Brătieni, dar a intra în focul luptei nu e atât de simplu”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Adrian Titieni îl joacă pe Ionel Brătianu în „Maria, Regina României”: „Pe margine cred că există enorm de mulți Brătieni, dar a intra în focul luptei nu e atât de simplu”

Adrian Titieni îl joacă pe Ionel Brătianu în „Maria, Regina României”: „Pe margine cred că există enorm de mulți Brătieni, dar a intra în focul luptei nu e atât de simplu”

Adrian Titieni povestește, pentru Libertatea, despre rolul lui Ion I.C. Brătianu pe care l-a jucat pentru filmul „Maria, Regina României”. Și inevitabil, discuția curge și către politica de astăzi, la 100 de ani de când România a stat la masa marilor puteri, la semnarea Tratatului de Pace de la Paris.

De Andreea Archip,

S-au împlinit 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Paris, moment care a consacrat de fapt, în fața marilor puteri ale lumii, unirea României. Culisele acestui eveniment, deși relatate de istorici, nu au căpătat până acum atenția cuvenită. Un regizor britanic, Alexis Sweet Cahill, cu avantajul privitorului de la distanță, creionează o pagină de istorie atât de importantă pentru noi. Și o romanțează cât să stea confortabil pe marele ecrane. „Maria, Regina României” este un film așteptat care va intra în cinematografe de pe 8 noiembrie.

Actorul Adrian Titieni

„Singurul lucru care e foarte complicat să-l joci pe scenă e inteligența”

Protagonista este o femeie. O femeie într-o lume a bărbaților. Regina Maria merge la Paris pentru a-i convinge pe mai-marii lumii să recunoască unirea Principatelor Române. Ionel Brătianu, prim-ministru la acea vreme, joacă, de asemenea, un rol esențial în aceste demersuri. În film este interpretat de Adrian Titieni.

Într-un interviu pentru Libertatea, actorul povestește cum s-a pregătit pentru a intra în pielea unui personaj cu atâtea veleități. „1919, ca să vorbim în limba de astăzi nouăsprezece-nouăsprezece, aduce pe micile și marile ecrane o pagină de istorie, de viață, importantă, esențială, pentru ceea ce suntem astăzi ca nație. A fost provocator și copleșitor personajul, nu știu dacă m-am ridicat la înălțimea regizorului sau publicului, foarte delicat a fost cu Brătianu, de cinci ori prim-ministru, vă dați seama ce personalitate. Durrenmatt spunea așa: singurul lucru care e foarte complicat să-l joci pe scenă e inteligența, o conții sau n-o conții. Aș adăuga și personalitatea, e foarte greu să o joci. M-am informat, am aflat multe lucruri despre el, m-am oprit la un moment dat pentru că erau atât de inhibitorii și am zis că mai bine nu știu. Era un om cu totul ieșit din comun prin capacități și acte săvârșite, dar am încercat să intru în modul lui de a gândi. Ceea ce mi-a fost foarte clar era că punea interesul general înaintea interesului propriu”, a spus Adrian Titieni.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

„Cred că oameni ca Brătianu își vor găsi locul”

Filmul reclădește lumea gentlemenilor și a domnițelor de curte, cu eleganța și pedanța acesteia. Așa că a fost un exercițiu bun pentru actori să mai lucreze la bunele maniere. „Suntem tributari obișnuințelor cotidiene și suntem inerțiali în comportament, să îți schimb atitudinea de la modul în care te așezi pe scaun până la a relaționa cu celălalt, privindu-l în ochi, strângându-i mâna cu deferență și respect, sunt niște chestiuni pe care trebuie să le preiei din zbor și să le asumi. Dar există, cred, o busolă a bunului simț”, a mai spus actorul.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Cât de actual mai poate fi un Brătianu în politica României la centenar? Adrian Titieni este optimist: „Eu cred că ușor-ușor, pornind de la ideea că există ciclicitate pe lumea asta, lucrurile vor reveni în zona unui tip de normalitate pe care probabil că am pierdut-o. Democrația din România e tânără e mult spus, e juvenilă, într-o fază a copilăriei, îți trebuie exercițiu pentru orice. Exercițiul ăsta democratic, a unei societăți care se vrea liberă, nu-l avem și probabil de asta suntem scuzabili. Cred că mai devreme sau mai târziu, chiar dacă e atâta tulburare socială și antagonică dispută, lucrurile se vor așeza și cred că oameni ca Brătianu își vor găsi locul. Pe margine cred că există enorm de mulți Brătieni, dar a intra în focul luptei nu e atât de simplu. Trebuie să ai anduranță, un caracter puternic, să nu te lași tulburat de ceea ce s-ar spune despre tine și intențiile tale, pentru că ceea ce e propriu momentului e defăimarea.”

Filmul va putea fi văzut din 8 noiembrie în cinematografele din toată țara.

Close
Închide
  Close