Mergi direct la conținut »
Te-ai fi gândit să cultivi scaieți, în loc de roșii sau castraveți? Ciulinii Bărăganului au îmbogățit un fermier din Ialomița Galerie foto
9imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Te-ai fi gândit să cultivi scaieți, în loc de roșii sau castraveți? Ciulinii Bărăganului au îmbogățit un fermier din Ialomița

Te-ai fi gândit să cultivi scaieți, în loc de roșii sau castraveți? Ciulinii Bărăganului au îmbogățit un fermier din Ialomița

Afacere cu gălbenele și scaieți în Câmpia Bărăganului - iată modelul de succes al unui fermier din Ialomița, care și-a investit banii agonisiți în 13 ani de muncă în Spania în culturi de plante medicinale. A cumpărat pământ în satul natal și are acum un profit de patru ori mai mare decât banii investiți.

Frusinica Ionescu a cultivat la început lavandă, pe un hectar, conform tvialomita.ro. Florile i-au adus un profit frumușel, așa că s-a gândit să-și extindă afacerea într-o altă nișă. A semănat, anul acesta, gălbenele pe mai mult de 5.000 de metri pătrați, iar producția pare a fi peste așteptări.

„Mă aștept la o cultură bună. Se vede că florile sunt extraordinar de frumoase, bine dezvoltate”, a declarat femeia, care crede că îi merge bine pentru că se îngrijește de culturi așa cum făceau bunicii odinioară.


Citește și FOTO/ Ea este cel mai sexy salvamar de la piscină. Cum arată tânăra care veghează la siguranța bucureștenilor


Gălbenelele cresc, fără să aibă nevoie de ierbicid și de îngrășăminte, susține Frusinica Ionescu. După recoltare, acestea sunt uscate manual.

„Mergem pe uscatul tradițional, în camere, la casă, în podul casei, pe hârtii speciale. Le punem în saci și, în momentul în care sunt uscate bine, vin cei de la fabrică, ridică cantitatea”, a explicat Frusinica Ionescu.

Afacere cu gălbenele și scaieți cu investiții minime

Horticultorii susțin că gălbenelele nu sunt deloc pretențioase: se dezvoltă pe toate tipurile de sol și au nevoie de puține îngrijiri. Considerate florile de aur ale sănătății, sunt folosite în medicină pentru tratarea inflamațiilor. Totodată, sunt utile în cosmetică: se fac din ele creme hidratante și cu efect cicatrizant.

În mijlocul Bărăganului, alături de câmpul cu flori portocalii, se întinde lanul de scaieți. Este armurariul, planta care seamănă cu un mărăcine și care este unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecțiunilor ficatului, fiind bogată în silimarină.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

„Când planta ajunge la maturitate, trece de la culoarea aceasta mov la un alb-cenușiu. În interiorul florii găsim semințe micuțe, care sunt bune pentru bolile de ficat”, explică Frusinica Ionescu, unul dintre puținii fermieri din țară care au avut curajul să investească într-o astfel de cultură.

Frusinica nu e singură în aventura acesta cu ciulini și gălbenele; e susținută de soțul ei spaniol, care s-a mutat în România, atras fiind de fertilitatea pământului nostru.

„De aceea îmi place mult România pentru că există un pământ super, de nota 10”, spune cum Juan Manuel.

De pe un hectar cultivat cu scaieți se poate obține un profit de 2.000 de euro. Fermierii spun că au reușit să faca asta cu o investiție minimă, care presupune doar semănatul. Cultura nu e greu de întreținut, deoarece plantele se dezvoltă de la sine. Ciulinii nu trebuie nici săpați și nici irigați. Au nevoie numai de căldură și mult soare.

„Mă aștept la o producție între 800 și 1.500 de kilograme de sămânță. La cum se prezintă floarea, sunt foarte mulțumită”, spune Frusinica Ionescu.

Semințele recoltate vor ajunge la producători din industria farmaceutică.

sursă foto: tvialomita.ro


Citește și Dezvăluirile tânărului care l-a înregistrat pe preotul Pomohaci în timp ce îi făcea avansuri. „A încercat să mă atingă…”


 

Close
Închide
  Close