• Alexandru Checheriţă e la un pas de a intra în Cartea Recordurilor. Are un CV impresionant: doctor în ştiinţe medicale la 26 de ani, medic primar şi conferenţiar la 31, profesor universitar la 32 de ani.
  • Potrivit acestui CV, nefrologul a făcut un doctorat de 3 ani în doar 2 ani.
  • Mai grav, Checheriţă a dat examenul de medic primar în iunie 2014, ca apoi să devină conferenţiar în octombrie 2014.
  • Ca să facă asta, trebuia să primească o derogare din partea Ministerului Sănătăţii ca să dea examenul de medic primar cu 3 ani şi jumătate mai repede decât era firesc.
  • Însă ministrul Bănicioiu nu a dat derogarea și, de aceea, un user cu numele “Violeta”, adică funcţionara Violeta Sburlea, a intrat în calculator și a falsificat fișa spre o carieră ultrarapidă a lui Alexandru Checheriță. 
  • Libertatea a intrat în posesia raportului corpului de control al MS privind acest caz şi publică mai multe pasaje care arată fraudarea concursului de medic primar.

Alexandru Ionel Checheriţă are doar 36 de ani. Este deja profesor universitar la UMF “Carol Davila”, şeful clinicii de nefrologie şi dializă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, preşedintele Comisiei de Nefrologie a Colegiului Medicilor, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Dar Alexandru Checheriţă are un secret. Nu ar fi putut deveni nici conferenţiar, nici profesor universitar atât de repede, dacă nu dădea examenul de medic primar în anul 2014, cu trei ani şi jumătate înainte de data la care ar fi trebuit să-l dea.

Fals de proporții în lumea medicală: Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății!
Alexandru Checheriţă | Foto: revista Politici de Sănătate

Este vorba despre examenul prin care medicii specialişti înaintează în grad şi devin medici primari, cea mai înaltă treaptă pe care o pot atinge din punct de vedere clinic.

O derogare de peste trei ani contravine şi legii, şi practicii obişnuite

Ca să se poată înscrie în acest concurs, candidaţii au nevoie, în mod obişnuit, de o vechime de cinci ani într-un post de medic specialist.

Pot obţine o derogare şi să dea examenul cu cel mult 6 luni mai repede – de pildă, dacă în ianuarie ar face cinci ani vechime şi vor să dea examenul în vară, înainte de împlinirea vechimii.

Dar chiar şi atunci, confirmarea ca medic primar se face la finalul celor cinci ani de vechime ca specialist, nu mai devreme.

Fals de proporții în lumea medicală: Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății!
Alexandru Checheriţă a dat examenul de medic primar în iunie 2014, cu trei ani și jumătate mai devreme față de data la care ar fi trebuit să-l dea

Când a dat examenul, Checheriţă era specialist de doar un an şi jumătate. Ca să poată da examenul atunci, i-ar fi trebuit o derogare de trei ani şi patru luni, care contravine atât legii, cât şi practicii, lucru confirmat de publicaţia de examen din 2014.

Există suspiciuni că această derogare nu a existat niciodată, iar aceste suspiciuni fac obiectul unei anchete derulate de Corpul de control al Ministerului Sănătății, după cum recunoaşte însăşi Sorina Pintea:

Pot admite că au existat plângeri din spital, colegi de-ai dumnealui ne-au sesizat că este posibil să fie ceva în neregulă cu situaţia lui profesională. Încă nu am concluziile celor de la control şi integritate.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii:

În fapt, Libertatea a aflat că 11 medici primari din Spitalul “Sf. Ioan” semnaseră plângerea depusă la minister privind comportamentul “abuziv” al şefului de secţie.

La momentul documentării acestui material, raportul corpului de control era gata. Libertatea a intrat în posesia documentului datat 23 octombrie 2019.

Fals de proporții în lumea medicală: Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății!
Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății este datat 23 octombrie 2019

“Luna trecută a fost aici Corpul de control al ministerului, au analizat situaţia, ei trebuie să facă lumină, nu de noi depinde. Nu noi dăm aceste hârtii. Nu vă pot spune dacă au existat sau nu derogări la dosarul lui”, a declarat şi Robert Agafiţei, managerul Spitalului “Sf. Ioan”, unde Checheriţă conduce Secţia de Nefrologie.

“Ei vin la noi cu certificatul de medic primar, noi nu putem vedea ce au ei în spate, sunt alte instituţii care le eliberează aceste certificate”, a insistat Agafiţei, când Libertatea l-a întrebat dacă nu e neobişnuit ca un doctor să devină medic primar atât de repede.

“Nu sunt de găsit documentele care să consemneze derogarea”

Libertatea a intrat în posesia raportului Corpului de control al MS, care datează din 23 octombrie 2019 şi atestă că nu există nici un document care să consemneze acordarea unei derogări de 3 ani şi jumătate pentru medicul Checheriţă. În acel moment, ministru era Nicolae Bănicioiu, care nu a semnat această derogare record.

Înscrierea electronică a candidatului dr. Checheriţă Ionel Alexandru a fost efectuată de user-ul violeta, acesta fiind atribuit Violetei Sburlea, în prezent aceasta fiind suspendată din funcţia publică.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii:

Cu alte cuvinte, un funcţionar a trecut şi peste lege, şi peste ministru şi i-a dat lui Checheriţă dreptul de a candida la un concurs pentru care, în mod obişnuit, trebuia să mai aştepte cel puţin trei ani.

Nu se cunoaşte motivul pentru care domnul dr. Checheriţă Ionel ALexandru a fost înscris la examenul pentru obţinerea gradului de primar, deşi nu îndeplinea criteriile legale.

Raportul Corpului de Control al Ministerul Sănătății:

Fără să fie medic primar, Checheriţă nu putea înainta nici în mediul academic. Însă mulţumită acelui examen, a putut deveni încă din octombrie 2014 conferenţiar la UMF “Carol Davila”, la doar 31 de ani, şi în 2016 chiar profesor universitar, la 32 de ani.

Deşi a devenit medic primar prin încălcarea legislaţiei, la acest moment Alexandru Checheriţă rămâne şeful Comisiei de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii.

Domnul dr. Checheriţă Ionel Alexandru a fost confirmat medic primar, prin OMS nr. 1124/2014, în mod nelegal.

Raportul Corpului de Control al Ministerul Sănătății:
Fals de proporții în lumea medicală: Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății!
Concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății
Fals de proporții în lumea medicală: Alexandru Checheriţă, șeful Comisiei de Nefrologie din România, a devenit medic primar printr-o derogare inventată direct în calculatorul Ministerului Sănătății!
Concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății

Raportul listează şi o listă de responsabili. Pe lângă Sburlea, ar mai fi responsabili directorul Direcţiei Generale de Resurse Umane şi Pregătire Profesională – Beatrice Nimereanu, dar şi alţi angajaţi cu atribuţii în verificarea dosarelor.

Printre măsurile propuse la finalul raportului se numără: “sesizarea organelor de urmărire penală competente”, dar şi faptul că direcţia juridică a ministerului trebuie să urmărească în instanţă anularea concursului de medic primar al lui Alexandru Checheriţă.

O carieră pe repede înainte

Absolvent al UMF Iaşi, Checheriţă a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale după numai doi ani de la obţinerea diplomei de licenţă, deşi în mod normal programul de doctorat se întinde pe o perioadă de minimum trei ani.

“Se ridică suspiciuni legate de obţinerea titlului de doctor în medicină”, consemnează şi raportul Corpului de Control al MS.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul UMF “Carol Davila”, cam în aceeaşi perioadă în care era şi rezident, şi doctorand, Checheriţă lucra şi la un masterat în managementul serviciilor de sănătate, pe care l-a absolvit în 2010.

Libertatea a încercat în repetate rânduri să obţină punctul de vedere al medicului Alexandru Checheriţă, cu privire la examenul de medic primar din 2014 şi spectaculoasa sa ascensiune profesională.

L-am contactat telefonic, i-am lăsat mesaje şi i-am scris pe adresa de e-mail din CV-ul său de pe site-ul UMF “Carol Davila”.

Ieri, Libertatea l-a căutat pe medic şi la Spitalul “Sf. Ioan”, însă acesta a lipsit toată ziua de pe secţie. Ulterior, ziarul a aflat că medicul s-a suspendat o perioadă din activitatea clinică.

Pentru comparaţie, Libertatea s-a uitat cât de rapid au urcat treptele profesionale ceilalţi profesori de nefrologie de la UMF “Carol Davila”.

Gabriel Mischianu este profesorul din fruntea departamentului din care face parte şi Checheriţă.

Mischianu a devenit profesor universitar la 55 de ani, adică mai târziu cu 22 de ani faţă de momentul în care devenise doctor în ştiinţe medicale.

Profesorul Gabriel Mircescu, şeful clinicii de medicină internă-nefrologie la spitalul de profil “Carol Davila”, a devenit conferenţiar universitar la vârsta de 49 de ani și profesor universitar la vârsta de 56. Mircescu şi-a susţinut examenul de medic primar la vârsta de 52 de ani.

Rectorul UMF “Carol Davila”: “Noi nu vom avea nicio reţinere în a aplica legea”

Libertatea a cerut un punct de vedere şi de la acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF “Carol Davila”, unde Checheriţă este titular de disciplină.

– Colegul dumneavoastră Alexandru Checheriţă este subiectul unei anchete la nivelul Ministerului Sănătăţii, legat de felul în care a devenit medic primar, cu trei ani şi jumătate mai repede decât era legal să o facă.
– La noi nu sunt probleme. Ştiu că au fost o acţiune a Ministerului Sănătăţii şi alta a Ministerului Educaţiei, dar nu ştiu cum s-au finalizat ele. În momentul în care vom şti rezultatele acestor evaluări, vom vedea ce este de făcut.

– Este o situaţie firească să devină medic primar aşa de repede, la 31 de ani? La 32 era deja profesor universitar.
– Nu mai sunt acum acele reguli care fiinţau cândva, precum că trebuie să stai un număr de ani medic specialist, un număr de ani medic primar. Legea educaţiei permite acum să ajungi direct profesor, cu condiţia să îndeplineşti acele criterii primare pentru a te înscrie la concurs.

Ca să fie profesor, trebuia să fie medic primar, da, aşa e la specialităţile clinice, cum este nefrologia. Este o reglementare care trebuie, fără îndoială, respectată

Acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF “Carol Davila”:

– Şi ce se întâmplă dacă se va dovedi că a luat ilegal examenul?
– Nu îmi dau seama. Probabil că vor fi nişte evaluări foarte drastice în raport cu metodologia şi cu legea şi se va ajunge la o concluzie.

– Fapta asta ridică nişte probleme de integritate grave, din perspectiva UMF. Corpul de control al ministerului nu a găsit documentul prin care s-ar fi acordat derogarea. Sunt suspiciuni că ar fi dat ilegal examenul. Ce se întâmplă dacă a luat nelegal examenul?
– Ştie Ministerul Sănătăţii să vă răspundă.

– Poate fi retras titlul de profesor?
– Vom consulta Oficiul Juridic al Ministerului Educaţiei, precum şi Direcţia de Învăţământ Superior a Ministerului Educaţiei şi ne vom conforma lucrurilor pe care ni le vor sugera sau cere. Noi nu avem nicio reţinere în a aplica legea.

– Mai aveţi colegi care au devenit profesori la 32 de ani, cum a devenit dumnealui?
– Nu ştiu să vă spun în momentul de faţă, ar trebui să ne uităm pe statele de funcţii, sunt 1.700 de cadre didactice.

– Dar nu vă vine în minte nimeni?
– Nu îmi vine nimeni în minte. Dar nu vârsta e relevantă. Problema este cum a parcurs acele etape. Va fi discutat în Comisia de etică, dacă va fi cazul. Vom vedea la ce concluzie ajunge Ministerul Sănătăţii, pentru că acele titluri de medic specialist şi de medic primar sunt reglementate de ei. Fără acele titluri nu putea parcurge etapele respective.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății:

checherita
Citeşte şi:

Generalul lui Iohannis are un prieten imaginar plagiator? Lucian Pahonțu a publicat o carte copiată, dar șeful SPP spune că nu el este acel Lucian Pahonțu!

În mintea infractorului, partea a doua. Profilerul Poliției Române care îl analizează pe Gheorghe Dincă: “Este un coşmar când cel audiat nu ştie dacă spune adevărul sau dacă minte”

Școala de aviație ascunde incidentele așa cum ascunde și examenele unde s-a copiat pe WhatsApp

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor