MENIU CAUTĂ
06 Sep. 2018 18:58

Amenzi de 211.000 lei, o unitate înschisă și sute de avertismente, pentru nereguli în turism, alimentație și în tabere școlare

Distribuie

Inspectorii sanitari de stat au aplicat, în sezonul estival,  539 de sancțiuni contravenționale, printre care amenzi în valoare de 211.000 lei,  în urma controalelor efectuate la nivel național în unităţi de turism, de alimentație publică și tabere școlare.

Astfel, din 1 iunie  și până în 15 august 2018, în cadrul unor acţiuni de control au fost verificate 58 de tabere şcolare şi 2.829 de unităţi de turism (578 unităţi de cazare hotelieră, 688 pensiuni turistice, 1442 unităţi de alimentaţie publică, 51 unităţi de alimentaţie colectivă, 33 unităţi de catering, 37 campinguri), anunță Ministerul Sănătății.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate  539 de sancţiuni contravenţionale  din care, 295 avertismente, 243 amenzi în valoare de  211 000 lei și au fost impuse măsuri cu termene precise de remediere. Într-un singur caz  s-a luat decizia de suspendare a activității.

Echipele de control au verificat respectarea normelor de igienă şi sănătate publică în taberele şcolare şi studenţeşti, precum şi respectarea prevederilor normelor de igienă în unităţile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camping), în special în cele care organizează activităţi similare taberelor şcolare.

Potrivit Ministerului Sănătății, inspectorii au  verificat, de asemenea şi respectarea legislaţiei în vigoare care se aplică unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă.

În urma verificărilor s-a constatat că, în cazul a 11 unităţi aprovizionarea cu apă prin rețelele publice și cele proprii era necorespunzătoare, 6,8% din blocurile alimentare controlate aveau spaţii insuficiente şi necorespunzătoare, iar în 3,03% din unitățile verificate activităţile de curăţenie, dezinfecţie şi deratizare nu erau efectuate corespunzător.

Mai mult, în cazul a 2,22% dintre unități s-a constatat neasigurarea în cantități suficiente a produselor biocide și a celor de curățenie, precum și utilizarea incorectă sau conform instrucțiunilor producătorului a acestor produse. De asemenea, 3,69% din personalul angajat în unitățile verificate nu avea efectuat examenul medical obligatoriu şi nu avea completate fișele de aptitudini, iar 10,79% din personal nu avea efectuate cursurile de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu consecinţe asupra sănătăţii consumatorilor, în special în apariţia focarelor de toxiinfecţie alimentară sau ale altor boli digestive.

De asemenea, inspectorii au mai constatat că în unele unități există spaţii neigienizate de depozitare a lenjeriei, lenjerie insuficientă sau parţial deteriorată, circuite necorespunzătoare chiar și în spălătorie. În plus, nu a fost verificată starea  de igienă şi de sănătate a personalului la intrarea în activitate, nu a fost utilizat echipamentul de protecție pentru personal și meniurile au fost  întocmite necorespunzător.

Acţiunile de control în unităţile de turism, precum şi cele de recontrol în unitățile în care s-au constatat nereguli  continuă până în 10 septembrie.

Citește mai multe despre alimentatie, amenzi, Ministerul Sanatatii și turism pe Libertatea.

Comentarii