Mergi direct la conținut »
Amenzi pentru cei care cumpără mașini second-hand și nu anunță. Cum se schimbă Codul rutier
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Amenzi pentru cei care cumpără mașini second-hand și nu anunță. Cum se schimbă Codul rutier

Amenzi pentru cei care cumpără mașini second-hand și nu anunță. Cum se schimbă Codul rutier

O schimbare în Codul rutier prevede amenzi pentru cei care cumpără mașini second-hand și nu anunță. Potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență, va exista o perioadă stabilită în Codul rutier în care noul proprietar este obligat să notifice autorităților tranzacția.

Dacă noul proprietar al mașinii nu anunță tranzacția în termenul stabilit de Codul rutier, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care circulă cu mașina riscă o mandeă de până la 2.900 de lei. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ inițiat recent de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prezentat de AvocatNet.ro, citat de realitatea.net.

Concret, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.

„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în proiectul de OG.


Citește și: REPORTAJ/ Siguranța națională, apărată de un grăsuț și doi puricoși. Carvăn, vama-fantomă, o breșă frontalieră de 12 milioane de euro


În cazu contrar, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Măsura pregătită de MAI are în vedere situațiile în care noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor, scrie AvocatNet.ro.


Citește și: Jurații X Factor încasează bani frumoși pe firmele lor. Delia învârte milioanele, Brenciu și Bănică, sutele de mii

 

Close
Închide
  Close