Amnistia şi graţierea, în discuţia conducerii PSD, în februarie. Codrin Ştefănescu: „Noi nu am renunţat, este o discuţie foarte serioasă!”

PSD nu renunţă la amnistie şi graţiere. Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu a afirmat că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală „va exista cât de curând”, o discuţie urmând să aibă loc,  în februarie, şi pe subiectul delicat al amnistiei şi graţierii.

Ordonanţa pe coduri va exista cât de curând. Este o chestie pe care ne-am asumat-o la Consiliul Naţional. Aţi văzut că acum ne-a anunţat domnul Tudorel Toader de ordonanţa pe completuri. Toate se vor da. Şi vă spun un singur lucru: noi nu am renunţat şi este o discuţie foarte serioasă şi aplicată în interiorul partidului pe amnistie şi graţiere. Pentru că, vă repet, suntem ţara în care s-au produs nişte lucruri unice pe planetă, legate de încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului„, a declarat Codrin Ştefănescu, potrivit Agerpres.

Codrin Ştefănescu a ţinut să precizeze că PSD va anunţa „câteva surprize în luna februarie”.

„La nivel central, nu vom ceda nici măcar un milimetru în tot ce ne-am propus. Vom merge mai departe cu toate modificările de coduri, vom merge cu modificări de legi foarte importante, vom avea câteva surprize în luna februarie pe care le vom anunţa. Vom merge mai departe cu tot ce înseamnă politici naţionale pentru binele românilor, privind modul în care îi facem să înţeleagă pe cei din marile companii că trebuie să îşi plătească taxele şi impozitele în România, pentru că aici au şi ei profit. Vom continua mai departe cu programul de majorare de pensii şi salarii, aşa cum a fost anunţat”, a explicat Ştefănescu.

Întrebat de jurnalişti ce surpriză pregăteşte PSD pentru luna februarie, secretarul general al partidului a răspuns: „E legată de mediul legislativ. (…) Mai modificăm nişte lucruri şi mergem înainte. Luaţi cu atenţie declaraţia de la Consiliul Naţional a domnului Liviu Dragnea şi o să vedeţi că acolo este un punctaj pe ceea ce facem. (…) În februarie vor fi câteva anunţuri, inclusiv pe mediul economic şi pe zona fiscală”.

Codrin Ştefănescu, ministrul Turismului, liderul PSD Sibiu, Bogdan Trif, Eugen Nicolicea, parlamentari şi membri din conducerea Organizaţiei judeţene PSD au susţinut luni o conferinţă de presă la Sibiu, în timp ce câţiva protestatari au scandat lozinci anti-PSD în faţa sediului.

Recent, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a afirmat că, din punct de vedere tehnic, uneori, la intervale diverse de timp, o graţiere, o amnistie sunt chiar necesare. El precizează că o decizie în acest sens se va lua în coaliţie, iar rolul justiţiei este să vină cu propuneri de îndreptare a lucrurilor „acolo unde aceeaşi justiţie sau parchetele, sub influenţa unora sau altora, au comis abuzuri împotriva oamenilor”.

PSD a cerut, prin vocea mai multor lideri, la ultimul Consiliu Naţional al partidului, ca Guvernului şi Ministerul Justiţiei să vină cât mai repede cu o decizie în privinţa unei posibile amnistii sau graţieri.

Primul care a deschis subiectul graţierii a fost preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Liderul PSD Vrancea le-a cerut, de la tribuna Consiliului Naţional al PSD, premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să se folosească de prevederea constituţională şi să dea amnistia şi graţierea.

Citeşte şi: Mama biologică a băiatului adoptat de Viorica Dăncilă: „Vreau doar să-l văd, nu să-mi zică mamă!”

Mai multe articole