„La Grădinița respectivă, a fost declarat focarul către centrul național de supraveghere al bolilor transmisibile pentru că nu știm sigur etiologia acestor boli. Aici, din cei 243 de copii înscriși, au fost prezenți astăzi (n. red. – luni) 92 de copii”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei din DSP Buzău.

Potrivit sursei citate, 22 de copii sunt suspecți de infecții respiratorii, în timp ce restul sunt ținuți acasă de către părinți, fără să fie bolnavi.

„În cazul a 6 copii ni s-a spus că au diagnostic de gripă prin test rapid, însă aceste teste nu au valoare de diagnostic, ci sunt orientative, ne spun că trebuie să izolăm copilul acasă pentru că are risc de contagiozitate. Vom vedea în câteva zile dacă e vorba de gripă sau nu. Până atunci, recomandăm trierea foarte serioasă a copiilor și trimiterea la medicul de familie a celor care prezintă semne de boală”, mai declară medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Luni, mai multe grădinițe din municipiul Buzău au fost aproape goale, fie din cauza unor copii cu diverse infecții respiratorii, fie pentru că părinții sunt îngroziți de gripă și nu își mai lasă micuții în colectivitate.

La grupa mică a Grădiniței cu program prelungit br. 8 luni au fost prezenți doar 3 din efectivul de 27 de copii. Mulți copii au început să aibă febră, stare generală proastă, tuse ori să nu aibă poftă de mâncare.

DSP Buzău a decis să declare focar de infecţii respiratorii, şi nu de gripă, având în vedere că diagnosticul stabilit de către medicii de familie în cazul celor şase copii a fost clinic, pe baza simptomelor, ori cu teste rapide, care pot fi şi fals pozitive.

De asemenea, la o grupă a Grădiniței Bobocei, una dintre cele mai mari din Buzău, au fost prezenți doar 8 copii dintr-un efectiv de circa 30.

În județul Buzău, până acum au fost confirmate în urma analizelor de laborator 2 cazuri de gripă: la o adolescentă de 15 ani din Râmnicu Sărat, care era gravidă la momentul internării în spital și care a născut la câteva zile, bebelușul pierzându-și viața, precum și la un copil de 2 ani din orașul Buzău.

Citește și: Povestea cutremurătoare a măicuței Elena. Somată să plătească statului 36.000 de lei din cauza greșelii unui funcționar, descoperită după 23 de ani!

Urmărește-ne pe Google News