Mergi direct la conținut »
ANCHETĂ/ O administratoare de bloc din Timișoara a lăsat zeci de familii fără apă caldă după ce a furat banii de întreținere. În trecut, femeia a lucrat la bancă
Ştiri Libertatea > Ştiri > ANCHETĂ/ O administratoare de bloc din Timișoara a lăsat zeci de familii fără apă caldă după ce a furat banii de întreținere. În trecut, femeia a lucrat la bancă

ANCHETĂ/ O administratoare de bloc din Timișoara a lăsat zeci de familii fără apă caldă după ce a furat banii de întreținere. În trecut, femeia a lucrat la bancă

A lăsat 60 de familii din Timișoara fără apă caldă pentru că nu a plătit facturile la utilități. Este vorba despre o administratoare de bloc din Timișoara, care s-a ales cu dosar penal pentru delapidare după ce a încasat întreținerea de la locatari, dar a băgat banii în buzunar și nu a plătit facturile de utilități, unele vechi de aproape doi ani. În trecut, femeia a lucrat în sistemul bancar.

De Raluca Diaconu,

Șaizeci de familii din oraș au rămas fără apă caldă, luna aceasta, după ce societatea de termoficare s-a sesizat că nu a încasat facturi încă din octombrie 2016 de la asociația de proprietari reprezentată de administratoarea Mărioara Petean. Femeia reprezintă, de fapt, șase asociații de proprietari din Timișoara. Modul de operare e simplu: încasează banii, dar nu plătește facturile, iar în momentul în care sunt probleme, ia bani de la o asociație și achită facturi cu țârâita. Până acum, când pe fir a intrat și Poliția, care a deschis un dosar penal pentru delapidare.

Situația a ieșit la iveală abia luna aceasta, când locatarii reprezentați de către doamna Petean au aflat că, de fapt, ea nu plătise facturile de utilități de aproape doi ani, astfel că 60 de familii care locuiesc în trei scări de bloc pe strada Gavril Musicescu nr. 8, din Timișoara, au rămas fără apă caldă, deși nu aveau nicio restanță la întreținere.

„S-au încasat banii de întreținere, nu există restanțieri deloc, aici este problema, că banii s-au încasat de la locatari, numai că aceștia nu au mai ajuns la furnizorii de utilități. Conform centralizatoarelor de facturi neachitate, ultima factură neachitată către Colterm este din octombrie 2016, deci de 20 de luni. La Colterm aseară mai aveam 78.000 de lei, am înțeles că marți dimineață trebuia sau a mers să plătească în jur de 8.000 de lei”, ne-a declarat Gabriel Fulga, unul dintre proprietarii de pe Musicescu nr. 8.

Oamenii au stat fără apă caldă aproape zece zile, până când au făcut scandal, iar administratoarea s-a văzut obligată să meargă să plătească o parte din factură.

„Am sunat la FALT și la Colterm, cei de la juridic de la Colterm mi-au confirmat datoria, mi-au spus și că dânsa nu este la prima abatere de acest gen. Mai are și pe strada Babadag nr. 4 din zona UMT, unde a făcut ca și la noi, adică a încasat banii și nu a plătit furnizorii de utilități. Acolo înțeleg că și-a recunoscut creanța printr-un act notarial prin care s-a angajat că se va plăti”, ne-a mai spus unul dintre timișorenii păgubiți.

Președintele de bloc și cenzorul nu au luat nicio măsură

Președintele de bloc și cenzorul asociației de proprietari de pe Musicescu nr. 4 nu au luat nicio măsură, deși, legal, aveau obligația să controleze tabelele de întreținere.

„Chestia asta nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi avut concursul președintelui, chiar dacă este slab din punct de vedere profesional, iar cenzorul la fel. Au fost semnate niște tabele ale cărui corectitudine și repartiție trebuiau verificate… Nu se poate discuta cu președintele de bloc, am înțeles că atunci când s-a descoperit totul el era plecat”, ne-a mai spus proprietarul.

Legal, și societatea de termoficare trebuia să ia măsuri, pentru că legea spune că, dacă nu se plătesc facturile, atunci se pot întrerupe serviciile.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Ședință de bloc cu înjurături și scandal

Recent, locatarii au ținut o ședință de bloc și au chemat-o și pe administratoarea acuzată că le-a furat banii, care a venit cu un avocat. S-a lăsat cu scandal ca la ușa cortului, moment în care s-a sesizat și poliția.

„Se naște o altă întrebare: Colterm de ce a venit să ia ceasul și a lăsat să se strângă această datorie? Justificarea este că s-a făcut somație, dar o altă întrebare este la ce adresă s-a făcut? Câțiva locatari au avut o acțiune de informare, s-au adunat și au anunțat că vor să facă o adunare generală în care să o aducă și pe administratoare. Eu nu am participat, dar mi s-a povestit că s-a prezentat administratoarea, s-a lăsat cu certuri și injurii”, povestește Gabriel Fulga.

Locatarul mai spune că, din ce i s-a povestit, administratoarea incriminată a venit frumos îmbrăcată, aranjată, machiată, bronzată și însoțită de un avocat.

„S-au certat ca la ușa cortului, din ce știu eu au chemat poliția, s-a prezentat cineva de la Secția 3 și au plecat împreună administratoarea și două locatare, între care am înțeles că și cenzorul, și s-au cules două declarații, în loc să se formuleze o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara”, ne-a mai spus Gabriel Fulga.

Acuzată de delapidare, Mărioara Petean nu are nimic pe numele ei

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.

„A fost deschis un dosar penal, a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor comiterii faptei”, ne-a declarat Aurora Voicilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.

Mărioara Petean, administratoarea acuzată de delapidare, nu are nimic pe numele ei, nici măcar o proprietate sau o mașină. Asociațiile de locatari pe care le reprezintă nu sunt înscrise în Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, așa că nici FALT nu poate lua nicio măsură.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Președintele FALT, Petru Olariu, spune că modul de operare al femeii este cunoscut, dar numai autoritățile pot face ceva în această  privință.

„Problema este că au dispărut banii, ea știe ce a făcut cu ei, n-a venit asociația la noi, la noi a venit doar un proprietar acolo, care de fapt este jurist de profesie. Am întrebat la Colterm, factura este destul de mare. Se pare că s-a făcut o negociere între Colterm și asociație. Ea nu are numai asociația asta, am înțeles că mai are una la UMT, cu datorii mai mari. Am mai vorbit și cu altă asociație, am verificat personal facturile, sunt neplătite de două luni. Se pare că în momentul în care apare un scandal, din banii de la celelalte asociații se duce, plătește acolo, aplanează, oamenii uită și tot așa. Se pare că nu are nimic pe numele ei, nu are apartament, nu are mașină, nu are nimic”, ne-a declarat Petru Olariu.

Președintele FALT spune că administratoarea acuzată are un tupeu fantastic și că se bagă pe sub pielea oamenilor.

„Nu este înscrisă nici în FALT, înțeleg că a lucrat într-o bancă, dar are un tupeu extraordinar, are carismă. Acum câțiva ani făceam și noi administrație și ne-am dus la o asociație, le-am spus că e problemă cu ea, dar au luat-o, se bagă pe sub pielea oamenilor. Din ce am vorbit cu oamenii, ea n-are nimic pe numele ei și oamenii nu au ce face, iar la noi, cum legea e făcută pentru hoți, nu pentru oamenii cinstiți, nu prea au ce să-i facă”, ne-a mai spus Petru Olariu.

Am încercat să o contactăm și pe Mărioara Petean, administratoarea acuzată că a furat banii de întreținere, dar aceasta a refuzat să comenteze situația creată. În trecut, femeia a lucrat în sistemul bancar.


Citește și: REPORTAJ/Agenția Terra Tourism lasă sute de clienți fără vacanțe. Zeci de păgubiți au depus plângeri la poliție – VIDEO

Close
Închide
  Close