Aproape un miliard de dolari, datoria țărilor în care România a exportat mărfuri înainte de 1989. De unde trebuie recuperați banii

Datoria țărilor în care România a exportat mărfuri înainte de 1989

Datoria țărilor în care România a exportat mărfuri înainte de 1989 se ridică la aproape 800 de milioane de dolari. Asta arată un document al Ministerului de Finanțe, referitor la banii pe care țara noastră îi are de recuperat de la state care au, însă, probleme economice.

România are de recuperat peste 520 de milioane de dolari din Irak, considerat „stat prieten” în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. Aceasta este cea mai mare restanță pe care statul român trebuie să primească dinainte de 1989, conform unui document al Ministerului de Finanțe, publicat de Hotnews.

Aproape 170 de milioane de dolari ne datorează Sudanul, în timp ce Libia ne este datoare cu peste 45 de milioane de dolari.

Potrivit sursei citate, Datorii de peste 10 milioane de dolari fiecare au şi Nigeria, Mozambic şi Republica Centrafricană.

Guvernul a negociat grafice de plată doar cu o parte dintre aceste state.

În schimb, alte state refuză să mai plătească. Este și cazul Cubei care datorează Românei 1,4 miliarde de ruble. Autoritățile de la Havana nu vor să mai dea înapoi banii pe motiv că nu mai există moneda.

Suma pe care România o are de recuperat pentru mărfurile exportate înainte de 1989 este impresionantă. Șansele ca banii să fie recuperați sunt foarte mici pentru că datornicii au probleme economice, notează sursa citată.

În schimb, datele făcute publice de BNR arată că, la finalul anului 2016, datoria publică externă a României era de 32,29 miliarde de euro. La finalul anului 2017, datoria publică externă a României a ajuns la 33,53 miliarde a României, ceea ce înseamnă o creștere cu peste 1,2 miliarde de euro.


Citește și Confesiunile unei fugare. Pictorialul care a încins spiritele în România! Revista VIVA! are imagini cu Elena Udrea gravidă în Costa Rica


Mai multe articole