Mergi direct la conținut »
Presa internațională protestează în cazul arestării lui Assange: Deutsche Welle acuză interesul guvernelor de a-și minți cetățenii. Același punct de vedere l-a avut și Libertatea
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Presa internațională protestează în cazul arestării lui Assange: Deutsche Welle acuză interesul guvernelor de a-și minți cetățenii. Același punct de vedere l-a avut și Libertatea

Presa internațională protestează în cazul arestării lui Assange: Deutsche Welle acuză interesul guvernelor de a-și minți cetățenii. Același punct de vedere l-a avut și Libertatea

„Desigur că Wikileaks deranjează. Adevărul însuși este adesea inconfortabil. Mai ales pentru organizațiile cu putere mare care doresc să își desfășoare afacerile departe de atenția publicului”, scrie jurnalistul german Matthias Von Hein, într-un articol publicat pe site-ul Deutsche Welle.

Arestarea la Londra a lui Julian Assange a fost și subiectul unei opinii scrise vineri, în Libertatea, de Vasile Ernu, noul comentator al ziarului.

„Julian Assange e vânat de peste 9 ani. CIA a declarat de ceva vreme arestarea lui Assange drept «prioritate» pentru SUA. Pentru ce? De ce? Pentru că a creat WikiLeaks. Ce este WikiLeaks?

WikiLeaks este un fel de a ne pune la dispoziţie materiale. Dar ce materiale? WikiLeaks nu este o simplă înşiruire de fapte, un material de presă sau o investigaţie punctuală.

WikiLeaks este mult mai mult. WikiLeaks este un demers care pătrunde în zona secretizată a Puterii. WikiLeaks este dezvăluirea tainei, e un fel de a intra în Sfânta Sfintelor a Puterii, unde muritorii de rând nu au acces”, scrie Vasile Ernu în Libertatea.

„Wikileaks e un fel de a ne arăta că Puterea e goală. Ba mai mult. WikiLeaks face ce nu s-a mai făcut demult: ne arată că Regele e gol, Puterea sacră e coruptă şi pătată de sânge. Iar acest lucru Puterea nu-l iartă”
Vasile Ernu, Libertatea

La rîndul său, Matthias Von Hein arată în Deutsche Welle că Assange a deranjat, „însă democrația reală are nevoie de acest disconfort, are nevoie de cetățeni informați – în special în legătură cu evenimente pe care guvernele vor să le țină sub tăcere”.

„Julian Assange nu a dezvăluit niciodată secrete. El le-a publicat. La fel ca multe alte instituții media, atunci când își fac bine treaba. Chiar și presa germană a beneficiat din plin de materialele Wikileaks”
Matthias Von Hein, Deutsche Welle

Julian Assange (47 de ani) a fost arestat pe 11 aprilie, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada din Londra a țării sale. Fondatorul WikiLeaks a fost găsit vinovat joi de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune și riscă 12 luni de închisoare.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Încă din 2017, vicepreședintele SUA, Mike Pence, a numit arestarea lui Assange drept „prioritate” a puterii mondiale SUA. Tot în 2017, în aprilie, Mike Pompeo, care tocmai fusese numit director al CIA, numise Wikileaks „serviciu secret ostil neguvernamental”, amenințând că activitățile acestuia „vor înceta”.

Pompeo a putut să spere și să lanseze amenițări deoarece în Ecuador guvernul de stânga condus de Rafel Correa a pierdut alegerile. Sub guvernarea lui Correa, micul Ecuador îl apărase pe Assange împotriva SUA „într-un mod care amintea de David și Goliat”, a mai explicat jurnalistul german.

Matthias Von Hein

Citește articolul integral al lui Matthias Von Hein pe Deutsche Welle. 


Citește și: 

OPINIE | Scriitorul Vasile Ernu, noua semnătură din paginile Libertății: „Arestarea lui Assange – devenim căței de companie ai Puterii sau câini de pază ai libertății?”

FOTO și VIDEO | Julian Assange a fost arestat! Fondatorul WikiLeaks a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune. Ce pedeapsă riscă

Close
Închide
  Close