Mergi direct la conținut »
REPORTAJ: Au împodobit bradul și au simțit magia Crăciunului. Copiilor orfani le lipsește mângâierea de "acasă" Galerie foto
9imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ: Au împodobit bradul și au simțit magia Crăciunului. Copiilor orfani le lipsește mângâierea de "acasă"

REPORTAJ: Au împodobit bradul și au simțit magia Crăciunului. Copiilor orfani le lipsește mângâierea de „acasă”

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru toată lumea, mai puțin pentru copiii aflați în centre de plasament. Pentru că mulți dintre ei nu simt căldura unei familii și miracolul sărbătorilor, autoritățile din Buzău s-au gândit să le facă o bucurie micuților pentru care cuvintele "mamă" și "tată" capătă valențe deosebite. Așa că au împodobit împreună un brad de Crăciun în curtea Muzeului Județean.

De Cristina Sterian,

Pentru ca micuții fără părinți să se poată bucura așa cum se cuvine de sărbătorile de iarnă, autoritățile județului s-au gândit să le dea posibilitatea celor din centre să împodobească un brad. Un lucru atât de simplu, de obișnuit într-o familie, dar care poate avea o însemnătate imensă pentru cineva care nu știe ce înseamnă căldura din casa părintească și grija mamei.

Un copil abandonat pentru care un centru de plasament înseamnă „acasă” poate nu a avut niciodată ocazia să împodobească un brad, în prag de sărbători de iarnă. Fără a avea parte de căldura unui cămin, de mângâierea mamei, fără să simtă miros de cozonaci ori să spere la un cadou de Crăciun, copiii din centre se pregătesc și ei de sărbătoare, după posibilități.

Unii sunt poate mai norocoși, pentru că în perioada de dinaintea Crăciunului, oamenii cu suflet mare vin acum mai mult ca oricând cu pachete cu cadouri, cu hăinuțe sau cu jucării. Alții se bucură de orice fel de dulciuri care le sunt oferite în zilele de sărbătoare.

Marți, aproximativ 40 de copii care trăiesc în centrele de ocrotire socială din Buzău au avut bucuria pe care unii dintre ei nu au mai trait-o până acum: aceea de a împodobi un brad. Însoțiți de două îngrijitoare, copiii au venit plini de emoție și bucurie în curtea Muzeului Județean Buzău, acolo unde autoritățile buzoiene au adus din timp un brad falnic de vreo patru metri, de la Direcția Silvică Buzău, numai pentru ca acești copii să poată simți și ei minunea împodobirii pomului de Crăciun.

Ultimele cuvinte ale Tamarei Buciuceanu, înainte să moară! Ce i-a spus unui coleg de scenă
Recomandări

Ultimele cuvinte ale Tamarei Buciuceanu, înainte să moară! Ce i-a spus unui coleg de scenă

De la copii de grădiniță până la adolescenți de clasa a VIII-a, copiii din centrele de plasament s-au așezat cuminți în jurul bradului și cu mâinile tremurânde de emoție și dorință au așezat pe rând fiecare glob în pomul de Crăciun.

”Mie îmi place roșul pentru că e culoarea hainelor lui Moș Crăciun. Așa mi-ar fi plăcut să fie tot bradul împodobit. Simțim și noi că vin sărbătorile și sunt mândru că am ajutat și eu la împodobirea bradului. Ce-mi doresc eu de Crăciun? Să fiu sănătos și să ajung om după ce plec din centru”, a spus emoționat unul dintre adolescenții veniți în curtea Muzeului Județean.

Mirați de faptul că sunt fotografiați și filmați, copiii au continuat să împodobească bradul, lucru pe care mulți dintre ei nu- mai făcuseră până atunci.

”Nu am mai împodobit niciodată un brad. E frumos, mi se umple inima de bucurie că fac asta. Parcă vin și la noi sărbătorile. E greu fără mamă, fără tată, chiar dacă doamnele au grijă de noi, tot e greu. Cei care au familii să le prețuiască și să mulțumească lui Dumnezeu pentru ce au, să nu aștepte cadouri, ci să se bucure de cei dragi, că e cel mai mare cadou pe care-l pot avea”, a spus emoționată, dar puternică deopotrivă, o fată dintr-un centru de plasament.

După ce și-au văzut minunea de brad împodobit, copiii din centrele de plasament au dat doi pași în spate și au privit cu admirație pomul din curtea Muzeului Județean care va rămâne așa până după ce sărbătorile de iarnă vor fi poveste.

La final, copiii au primit pachete cu dulciuri râvnite de toți cei mici, pregătite din timp de Consiliul Județean Buzău, care a făcut posibil momentul unic pentru copiii din centrele de plasament ce au împodobit cu mânuțele lor bradul din curtea unei instituții mari, așa cum este Muzeul Județean.

Citește și: Portretul Regelui Mihai, ascuns într-o biserică din Dolj. Cum a fost salvată pictura

Close
Închide
  Close