A ajuns greu, fiindcă merge sprijinită într-un cadru. S-a așezat peste drum de căminul cultural și a început să urmărească spectacolul nemaiîntâlnit.

Cocuri, bucle lejere sau mai strânse, tot felul de fantezii închegate de fixative puternice.

Doamna Florica s-a decis într-un final să traverseze strada și să își dea și ea părul bogat pe mâna unui stilist.

Toată viața ei a lucrat la un salon de cosmetică în București și, după ce s-a pensionat, a venit la țară, dar nu a renunțat la obiceiurile de doamnă de oraș.

„Să fii doamnă și pe stradă, și acasă… să fii doamnă peste tot. Problema la mine e cu coloana, dar la anii mei, foarte mult contează să fii îngrijită. Cât ai fost tânără te-ai îngrijit, atunci trebuie și la bătrânețe. Trebuie să fii puțin pusă la punct. Și ce dacă ești la o vârstă oarecare? Să-ți pui basmaua aia pe cap? Mie nu-mi place…”, spune hotărâtă femeia de 77 de ani și dă un ordin sigur: „Buclele să fie cum vrei tu, dar cu cărare pe-o parte!”

O armată de stiliști a fost adusă de compania Avon în satul Valea Părului din Buzău, ca să le facă o bucurie femeilor de la țară.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Elena Blidaru și-a lăsat și ea via neculească și a dat o fugă până la căminul cultural. Părul ei alb-argintiu se înfoaie în niște bucle lejere, făcute din placă. La final și-a pus panglica pe cap și parcă și spatele i s-a mai îndreptat când merge.

„Cine a mai pomenit atâta atenție pentru femeile de la țară? Foarte frumos. Poți să fii îmbrăcat cât de bine, dacă nu ai capul aranjat, nu ești nimic. Și întinerește omul puțin, întinerește dacă îi faci cap frumos acolo, coafat”, spune femeia de 76 de ani și face o piruetă tinerească, să-și prezinte coafura.

Puterea feminină stă și în păr

Puștoaicele au acaparat aproape toate scaunele. S-au aliniat să-și facă două cocuri-codiță ca la „Sailor Moon” și se plimbă mândre prin toată curtea. E veselie nevoie mare. Și sporovăială pe măsură.

„Cele mai multe au savurat pur și simplu momentul. S-au simțit bine”, a spus coafeza Adelina Laioș.

Femeia se află deja la a optsprezecea coafură și e abia prânzul. Stilistelor nu le mai stau mâinile de ore bune.

O doamnă etalează un păr până în talie și spune, sfioasă ca la 16 ani, că soțul ei o să se bucure s-o vadă coafată.

„La oricare femeie, puțin machiaj și o coafură o fac să se simtă mai bine în pielea ei”, e convinsă o tânără pe spatele căreia curge un râu negru de păr ușor învolburat.

„Noi ne-am dorit să căutăm frumusețea și la țară. Credem că frumusețea nu se găsește doar în București, în Cluj, în Brașov. Dacă vrei să vezi spiritul cu adevărat românesc, trebuie să mergi și acolo unde femeile nu au parte de răsfăț în fiecare zi, au poate alte griji. Dar să nu uităm că 50% din populația României trăiește la sat””, a explicat demersul lor Denisa Mirea, unul dintre organizatori.

Valea Părului este un sat la o aruncătură de băț de Vulcanii Noroioși. Are munți de explorat și câteva pensiuni. Sunt ceva femei care știu să coafeze, dar un salon adevărat au doar la Buzău, la 23 de kilometri distanță.

Într-una din curți, trei femei adună fânul. Nici nu le-a trecut prin cap că ar putea într-o zi de muncă să meargă să se coafeze, lăsând în urmă treburile, care nu-s deloc puține.

Sunt toate trei tunse scurt, băiețește. Fără să-și dea seama, singure și-au tăiat cu foarfeca puterea. Dar Samson e doar o legendă și viața la țară e grea.


Citește și:

VIDEO | Ultimul meşter croitor al Serviciilor Secrete: „Au trecut 30 de ani de când am instruit un ucenic”

O româncă adoptată în Suedia în urmă cu peste 20 de ani și-a căutat cu disperare mama și frații. Primarul i-a dat vestea cea mare pe Facebook

Urmărește-ne pe Google News