Între timp, medicii sanitar-veterinari au confirmat noi focare în comunele Cazasu, Siliştea şi Bordei Verde, din județul Brăila.

După același model s-a intervenit și în focarele din județul Buzău.

Dacă în primă fază s-a răspândit doar în localităţile brăilene situate în apropierea Dunării, pesta porcină africană a început să apară şi în alte zone din acest judeţ. Medicii sanitar-veterinari au confirmat noi focare în comunele Cazasu, Siliştea şi Bordei Verde.

La Cazasu, boala a apărut într-o gospodărie din localitate, unde se aflau câţiva porci.

La Siliştea, s-a confirmat un focar atât într-o gospodărie din comună.

La Bordei Verde, de asemenea, pesta a apărut într-o crescătorie aflată în afara localităţii.

După confirmarea acestor focare, autorităţile veterinare au dispus doar eutanasierea porcilor din gospodăriile respective, fără a se mai lua măsura uciderii preventive a tuturor porcilor din localitate şi a celor aflaţi în zona de siguranţă, pe o rază de 10 kilometri de jur împrejurul localităţii în cauză.

Cum explică prefectul măsura sacrificării punctuale a animalelor

Prefectul județului Brăila, Adrian Paladi, spune că măsura de a sacrifica punctual animalele din focarele de boală vine ca urmare a faptului că în aceste zone nu mai sunt exploatații mari de suine.

„Avem trei focare noi de boală. Aici s-a trecut la uciderea animalelor în focare pentru că în raza de 10 kilometri nu există nicio mare crescătorie de porci. Până acum, s-au ucis animalele și din alte gospodării decât din focare ca măsură de preventie în sprijinul marilor ferme. Avem ucisi până acum 47.000 de porci, inclusiv din ferme, aici acțiunea fiind în desfășurare. Numărul animalelor ucise crește de la o oră la alta”, spune prefectul de Brăila.

Buzău, primul județ în care nu s-au mai făcut sacrificări preventive

Primul județ afectat de pestă porcină în care autoritățile au anunțat că nu vor face sacrificări preventive, ci doar în gospodăriile în care virusul este confirmat, a fost Buzău.

După confirmarea celor două focare, la Pănătău și la Lunca, conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău a anunțat că atâta vreme cât nu apar noi cazuri confirmate nu vor ucide porcii care nu dau semne de boală din alte gospodării.

Pentru ca regula să rămână valabilă, proprietarii de suine trebuie să respecte o serie de măsuri: oamenii nu trebuie să permită altor persoane să pătrundă în gospodăria lor pentru că ar putea fi purtătoare ale virusului, să nu lase porcii să pască pe izlaz, să nu-i transporte în alte gospodării sau localitți, să nu-și sacrifice preventiv porcii, iar în cazul în care totuși au făcut acest lucru să nu dea carne vecinilor sau rudelor să contacteze medicul veterinar imediat cum ceva le pare suspect la animale.

Cum se comportă medicii veterinari ca să nu provoace panică în gospodării

Totodată, pentru a nu provoca panică, la Buzău, medicii sanitar-veterinari nu vor intra în gospodăriile oamenilor, ci vor lua semnături de la proprietarii de suine la poarta acestora. În plus, tehnicienii nu vor fi îmbrăcați în combinezoane albe, pentru a nu-i speria și mai tare pe deținătorii de porci, care stau cu teama în sân că autoritpățile le vor intra în curți și le vor ucide animalele pe care cu greu le cresc pentru masa de Crăciun.

La Buzău, în afara a trei porci sacrificați în două gospodării, autoritățile nu au dispus omorarea niciunui alt animal.

La Brăila, din 2 iulie de când a fost confirmat primul caz de pestă porcină și până în acest moment au fost sacrificati sau uciși circa 47.000 de porci, numărul lor fiind într-o continuă dinamică.

În aceste zile, este în curs actiunea de eutanasiere a tututor animalelor de la ferma Tebu, din Gropeni, unde erau 140.ooo de porci, și la cea din Tichilești, unde erau crescuți 35.000 de porci.

La sfârșitul lunii august, la Brăila, trei muncitori ai fermei Romsoci de la Tichileşti au fost prinşi de poliţişti în timp ce transportau carne de porc pe care o furaseră din incinta societăţii comerciale unde a fost depistat virusul ce provoacă pesta porcină. Oamenii cărau cu sacoşele bucăţi de carne din porcii de la Tichileşti, care sunt sacrificaţi în aceste zile.

Prefectul de Brăila consideră gestul „nesăbuit” și „o inconștiență”.

„Am făcut mereu apel la oameni să nu transporte carne dintr-un loc în altul. Omul e principalul vector de transmitere a virusului care îmbolnîvește porcii”, a mai spus prefectul.

În Brăila, sunt în acest moment 46 de focare de boală confirmate și nu mai eexistă nicio suspiciune în lucru.

Citește și: EXCLUSIV/Record chiar și pentru Guvernul Dăncilă! Ministrul Sănătății investighează investigatorii. Aceștia au descoperit că Spitalul Bagdasar-Arseni a folosit 15% din dezinfectanții necesari în sălile de operație!

Urmărește-ne pe Google News