Autostrada Comarnic-Brașov a fost scoasă din lista priorităților în 2017

Autostrada Comarnic-Brașov a fost scoasă din lista priorităților pentru anul 2017. Construirea unui drum de mare viteză, care să-i scutească pe șoferi de aglomerația de pe Valea Prahovei, nu ar figura între obiectivele prioritare ale actualului Executiv. Aceeași soartă o are și autostrada care să lege regiunea Moldovei la rețeaua de drumuri.

Cele două proiectele lipsesc din bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2017, care a fost dat publicității de Ministerul de Finanțe, scrie newsbv.ro.

Guvernul se axează pe continuarea lucrărilor la câteva autostrăzi aflate în lucru, la care se adaugă autostrada Sibiu – Pitești, după cum reiese din capitolul „Proiectele prioritare ale MT pentru anul 2017 şi perspectiva 2018-2020”.

Autostrada Comarnic-Brașov a fost scoasă din lista priorităților în 2017. Care sunt prioritățile Guvernului

Sunt considerate prioritare „autostrada Constanța-Nădlac, finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva, finalizarea lucrărilor la autostrada Transilvania, autostrada Sibiu – Pitești, finalizarea autostrăzii Sebeș – Turda”.

La partea de infrastructură rutieră mai figurează „realizarea coridoarelor de legătură cu autostrăzile, prin intermediul drumurilor europene şi drumurilor expres și continuarea programului de construcţie a variantelor de ocolire”.

Centurile ocolitoare ale orașelor Comarnic, Câmpina și Bușteni sunt singurele referiri la Valea Prahovei. Deocamdată, aceste proiecte sunt deocamdată blocate în diferite faze – fie sunt licitațiile suspendate sau nu a fost desemnat un câștigător. Fosta conducere a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) preciza că urmărește să anuleze și să reia aceste proiecte pe alte baze. În primă fază, trebuia să fie realizează proiectarea de către compania de stat și, mai apoi, să se liciteze lucrările.

CNAIR are ca obiective modernizarea Transfăgărășanului și a Transalpinei (DN 67C care traversează Munții Parâng).

Proiectul de buget pentru 2017 prevede alocarea a 4,32 miliarde de lei pentru dezvoltarea de autostrăzi și variante de ocolire, cheltuieli de 2,5 ori mai mari față de execuția preliminară pe 2016.

Pentru 2018, actualul Guvern prevede cheltuieli de 2,57 miliarde de lei pentru autostrăzi şi variante de ocolire localităţi. Pentru 2019, alocările bugetare se reduc drastic, la 885 milioane de lei, iar în 2020 cresc până la 1,22 miliarde de lei.

În total, pentru perioda 2017-2020 Guvernul Grindeanu prevede cheltuieli de nouă miliarde de lei pentru autostrăzi şi centuri.

Mai multe articole