MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2019 12:46 , de Daniel Ionașcu

Inflația a urcat în ianuarie la 3,32%, indicele ROBOR a urcat și el la 3,15%

Distribuie

Rata anuală a inflației a urcat în luna ianuarie la 3,32%, de la un nivel de 3,27% în decembrie 2018, cartofii scumpindu-se cel mai mult, cu mai bine de 10%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Odată cu inflația a urcat și indicele ROBOR la 3,15%. Acesta reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele și este indicatorul în funcție de care variază ratele românilor cu credite în lei.

Faţă de ianuarie 2018, mărfurile alimentare s-au scumpit în medie cu 3,77%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,29%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,71%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în ianuarie, la cartofi (10,02%), alte legume şi conserve de legume (7,88%) şi fructe proaspete (3,91%).

Libertatea a scris recent de ce se scumpesc cartofii atât de mult.

Inflația mare aduce dobânzi mari

Odată cu creșterea inflației a crescut, însă și nivelul indicelui ROBOR la 3 luni până la 3,15%, cel mai mare nivel din ultimele două luni și jumătate.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marți în Parlament că dobânzile nu vor putea scădea în România până când nu vor scădea și inflația, dar și deficitul bugetar și cel extern.

O reducere a dobânzilor cuplată cu inflație și deficite mari ar duce automat la scăderea leului.

Comentarii