Povestea tristă a bolnavilor de cancer din Constanța și Tulcea este asemănătoare a copiilor abandonați dinainte de 89, în ceea ce spuneau străinii, adevărate lagăre de exterminare. Nu existau bani pentru ei și se considera că sunt un stigmat pentru societate, așa că se făcea o selecție naturală. Numai că de această dată, boala cruntă a fost transformată într-un bisnis, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea serviciilor ce s-au putut externaliza din Spitalul Județean Constanța: bucătăria, laborator de analize, aparatul RMN, CT… iar lista continuă și este lungă. Numai că bolnavii de cancer – 2.700 de noi cazuri fiind depistate în fiecare an, au fost trimiși la plimbare, la propriu.

4 aprilie 2016 este data oficială la care aparatul de cobaltoterapie, vechi din anul 1980 a fost scos din uz, expirând avizul dat de CNCAN, sursa radioactivă, care a fost schimbată în 2002 ajungând la sfârșitul perioadei de viață, iar aparatul fiind depășit fizic și moral de mult timp. Fosta conducere a SCJU și a CJC a susținut că încă din 2010 au încercat să găsească finanțare pentru a schimba aparatura, dar nici un ministru, nimeni nu a făcut ceva în acest sens. Drept urmare, încet-încet, aparatul a devenit inutilizabil, iar în final au aruncat batista pe țambal. Singura soluție pentru cei care au vrut să se agațe și de ultima speranță, a fost să se programeze la Institutul Oncologic din București, sau la alte spitale din țară și să facă naveta pentru a se putea trata. Există informații că la Constanța urma să se deschidă un serviciu privat de radioterapie (!) dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Încă.

„Nemaifiind radioterapie aici, foarte mulți au renunțat să mai facă tratament, nu au putut să se ducă în țară, unde, până le venea rândul, oricum mureau. Cum necum era aparatul vechi, se făcea radioterapie. Și eu am făcut în 99-2000 cobaltoterapie pe aparatul ăla“ a spus Corina ALexandru, președintele fundației Oncologic Rom. 

Uimitor, dar după ce fostul manager al SCJU, Dănuț Căpățână a ajuns în înschisoare, fiind condamnat pentru fapte de corupție săvârșite din această funcție, iar echipa din Consiliul Județean Constanța a fost schimbată, soarele pare să răsară iar pe strada bolnavilor de cancer. Pentru unii va fi doar o luminiță la capătul unui lung tunel pe care nu o vor mai vedea strălucind. Cele mai optimiste previziuni arată că la începutul verii viitoare va fi dată în funcțiune noua aparatură necesară în Spitalul Județean Constanța pentru bolnavii de cancer.

“La Guvern s-a semnat protocolul prin care Spitalul Judeţean Constanţa, Secţia de Radioterapie, va primi aparatura necesară pentru ca în vara anului viitor să avem la Constanţa radioterapie, Mai bine spus, începând de anul viitor bolnavii de cancer să nu mai fie nevoiţi să facă drumul la Bucureşti sau în alte regiuni ale ţării. Este o investiţie de aproximativ 1,8 milioane de euro plus TVA şi constă în dotarea cu aparatură modernă a Secţiei de Radioterapie. Acum, la nivelul Spitalului Judeţean Constanţa se fac ultimele pregătiri ca în cel mai scurt timp să putem pune la dispoziţie spaţiul necesar ca această aparatură să fie adusă şi montată, este aparatură de nivel european, de ultimă generaţie”, a declarat preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Țuțuianu.

Medicii radiologi și fizicianul ce vor lucra cu noua aparatură deja se instruiesc în capitală. Buncărul în care se află vechiul aparat ce urmează a fi dezafectat după ce se obține decizia CNCAN, a fost testat și se pot desfășura în continuare tratamente în el fără a exista pericolul de scurgere de radiații. Până atunci, Secția de Radioterapie nu le poate oferi nimic bolnavilor de cancer, doar imagini dezolante, ce aduc aminte de spitalele vechi, din filmele de groază. Conducerea Spitalului Județean recunoaște că raportat la numărul de locuitori pe care trebuie să îl deservească, chiar și noul aparat va fi puțin, dar speră că în viitorul apropiat se vor mai putea lua alte noi aparate.

„Pe 4 aprilie 2016 a expirat autorizarea de funcţionare pe sursa de cobalt, o metodă veche care mai mult avea efecte secundare decât benefice şi vom beneficia de un echipament standard. Este vorba un prim echipament, sperăm ca pe viitor vor creşte ca număr, pentru că ne adresăm unei populaţii de aproximativ un milion de locuitori cât are Dobrogea. Vorbim de o incidenţă anuală de 2700 de cazuri noi de cancer pe an pentru judeţul Constanţa şi 800 de cazuri noi pentru Tulcea”, a precizat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Judeţean Constanța.

În completare, Consiliul Județean Constanța face diligențele pentru a prelua Casa Soarelui – centrul de îngrijire paleativă pentru bolnavii de cancer. Acest centru, unde în ultimii 10 ani au fost îngrijiți peste 4.500 de bolnavi, a fost închis începând cu 1 septembrie după ce nu s-a mai putut prelungi contractul între firma prestatoare de servicii și DSP Constanța, proprietara clădirii printr-un act adițional, fiind necesară o Hotărâre de Guvern. Președintele CJC Constanța a precizat că după ce se va obține de la Guvern această clădire, va fi dată în grija Spitalului Județean Constanța, serviciile private oferite până acum urmând a deveni de stat.


ANALIZĂ: După criza vaccinurilor și cea a imunoglobulinei, o nouă criză lovește România: cea a anestezicelor folosite în medicina dentară

Comeback istoric! Clubul susținut de Nicu Ceaușescu a revenit pe harta fotbalului românesc » Prima victorie după 21 de ani!
PARTENERI - GSP.RO
Comeback istoric! Clubul susținut de Nicu Ceaușescu a revenit pe harta fotbalului românesc » Prima victorie după 21 de ani!
BOMBĂ! Ce au pățit Alexandru Arșinel și soția lui, la 2 luni de la vaccinarea anti-covid-19. S-a aflat abia acum
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce au pățit Alexandru Arșinel și soția lui, la 2 luni de la vaccinarea anti-covid-19. S-a aflat abia acum
Tânăr din Alba ucis în casă de un coleg de serviciu care era obsedat de iubita lui. Orbit de gelozie, bărbatul i-a atacat cu un cuțit
Observatornews.ro
Tânăr din Alba ucis în casă de un coleg de serviciu care era obsedat de iubita lui. Orbit de gelozie, bărbatul i-a atacat cu un cuțit
Horoscop 20 aprilie 2021. Peștii s-ar putea să intre în conflict cu o persoană asociată cu munca lor zilnică
HOROSCOP
Horoscop 20 aprilie 2021. Peștii s-ar putea să intre în conflict cu o persoană asociată cu munca lor zilnică
Apariția care stârnește multe ipoteze. Ce creatură apare în curtea unei femei, la 3:40 noaptea
Știrileprotv.ro
Apariția care stârnește multe ipoteze. Ce creatură apare în curtea unei femei, la 3:40 noaptea
Europa, zguduită de o decizie anunţată oficial azi-noapte. Boris Johnson şi Emmanuel Macron, reacţii tranşante
Telekomsport
Europa, zguduită de o decizie anunţată oficial azi-noapte. Boris Johnson şi Emmanuel Macron, reacţii tranşante
Cum să profiți de ajitorul Mastercard dacă ai afacerea ta  (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Cum să profiți de ajitorul Mastercard dacă ai afacerea ta (PUBLICITATE)