Dacă Londra va ieşi din blocul comunitar fără acord, cetăţenii UE care studiază sau urmează un curs de formare în Regatul Unit vor fi supuşi normelor Regatului Unit privind reşedinţa.

Citește și: BREXIT | Cum vom călători în Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord. Nu va fi nevoie de viză, iar de la 1 ianuarie 2021, va fi valabil numai pașaportul

Studenţii Erasmus+

Studenţii incluşi în programul Erasmus+ la o universitate din Regatul Unit la data ieşirii acestei ţări din UE nu-şi vor întrerupe schimbul universitar.

Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra unui regulament pentru a se asigura că schimburile în curs nu vor fi întrerupte.

Cei vizaţi trebuie să aibă în vedere faptul că regulamentul se referă doar la schimburile care încep înainte de data retragerii.

Programul Erasmus+ după retragerea Regatului Unit din UE

Este posibil ca planurile celor care doresc să participe la acest schimb universitar după ce Regatul Unit nu va mai face parte din UE să fie afectate.

Comisia a prezentat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată, ar permite UE să continue finanţarea Erasmus + în Regatul Unit în 2019. Posibilitatea de a participa la acest schimb universitar depinde de o serie de factori, precum continuarea contribuţiei Regatului Unit la bugetul UE în 2019, de organizaţiile gazdă din Regatul Unit (în acest caz, universitatea) şi de posibilitatea ca activităţile să se încheie la 31 decembrie 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze direct universităţii.

Proiecte în derulare de cooperare cu o şcoală din Regatul Unit finanţate prin Erasmus+

Aceste proiecte ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerul din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul Erasmus+.

Proiecte culturale în curs, finanţate în temeiul programului „Europa creativă”, cu parteneri din Regatul Unit

Aceste proiecte de cooperare ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerii din Regatul Unit nu vor mai putea participa la programul „Europa creativă”.

Proiect de cercetare în Regatul Unit cu sprijin financiar în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie

Proiectul de cercetare ar putea fi afectat deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019.

Voluntariat, stagiu sau loc de muncă oferite în temeiul Corpului european de solidaritate în Regatul Unit sau cu implicarea unei organizaţii din Regatul Unit

Postul sau activitatea din cadrul Corpului european de solidaritate ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul programului respectiv.


Citește și: Concediată din Direcția Piețe Sector 4 ”pentru că n-am vrut să mă înscriu în PSD”, Elena Lefter a câștigat procesul, dar ”m-au trimis la  Control, unde se face și teren, deși am scleroză multiplă!”