Mergi direct la conținut »
Germania marchează 30 ani de la căderea Zidului Berlinului. Atmosfera sumbră domină ceremoniile din capitala Germaniei Galerie foto
8imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Germania marchează 30 ani de la căderea Zidului Berlinului. Atmosfera sumbră domină ceremoniile din capitala Germaniei

Germania celebrează astăzi 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, evenimentul istoric produs în 9 noiembrie 1989 ce a reprezentat căderea Cortinei de Fier. În capitala Germaniei sunt programate peste 200 de ceremonii, însă acestea se anunță a fi dominate de sobrietate, pe fondul ascensiunii naționalismului și a posibilei reizbucniri a Războiului Rece, transmite agenția AFP.

De Răzvan Mihalașcu,

Liderii puterilor ce s-au confruntat în timpul Războiului Rece nu vor participa la festivitățile organizate pentru a marca 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Politica externă promovată de Donald Trump, sub sloganul „America First”, ascensiunea Rusiei prin măsurile luate de Vladimir Putin și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au făcut ca relațiile cu Germania să devină tot mai tensionate, notează agenția AFP, citată de Yahoo News.

Optimismul euforic pentru libertate și democrație, ce a caracterizat momentul istoric din 9 noiembrie 1989, a dispărut, în condițiile în care Germania se confruntă cu val de susținere a formațiunilor de extremă-dreaptă în fostele landuri comuniste, notează sursa citată.

În acest context tensionat, Germania va organiza o serie de ceremonii sobre pentru a marca evenimentul istoric ce a dus la reunificarea țării și la căderea Cortinei de Fier care a divizat țările comuniste de Occidentul capitalist.

Aniversarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un bun prilej de reaminti Europei de ce trebuie să fie unită

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a precizat că aniversarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului este un bun prilej de reaminti Europei de ce trebuie să fie unită pentru a face față tensiunilor geopolitice din lume.

Dacă în urmă cu cinci ani, Barack Obama și a lui Mihail Gorbaciov au fost în centrul atenției, acum Europa este principalul subiect al dezbaterii.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, va susține un discurs în ajunul aniversării în cadrul unui eveniment la care va participa cancelarul german Angela Merkel.

Pe 9 noiembrie, doar președinții statelor din Europa centrală vor participa la ceremoniile oficiale. Cancelarul Angela Merkel și președintele german Frank-Walter Steinmeier se vor întâlni în Berlin cu omologii lor din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria pentru a marca „modul în care țările din Europa Centrală au contribuit la revoluția pașnică” ce a dus la căderea regimului comunist.

Capela Reconcilierii, un simbol a reunificării Germaniei de Est cu Germania de Vest

Angela Merkel va susține un discurs Capela Reconcilierii, un simbol a reunificării Germaniei de Est cu Germania de Vest, plasat pe fostul teritoriu de tranzit, demarcat de Zidul Berlinului, înainte de 1989.

Frank-Walter Steinmeier va lua cuvântul la Poarta Brandenburg pe 9 noiembrie, înainte de o serie de concerte susținute inclusiv de celebra Orchestră Filarmonică din Berlin.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

De asemenea, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care în 1989 a fost trimis în Germania ca soldat, va efectua o vizită miercuri în Germania, însă nu va fi prezent la ceremoniile prin care se marchează 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Oficialul american se va întâlni vineri cu cancelarul german și cu membrii Cabinetului de la Berlin.

Evenimentele organizate în Germania, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

O săptămână de ceremonii pentru marcarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului a început încă de luni luni în capitala Germaniei, unde sunt programate peste 200 de evenimente, notează agenția DPA, citată de Agerpres.

Startul ceremoniilor l-a dat luni primarul Berlinului, Michael Mueller, în Alexanderplatz, piaţa unde sute de mii de est-germani au demonstrat la 4 noiembrie 1989 pentru libertatea de expresie şi democraţie.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Celebra Poartă Brandenburg va găzdui o instalaţie de artă cu circa 30.000 de panglici cu dorinţe, speranţe şi amintiri ale oamenilor, combinate într-un „nor al libertăţii” de 150 de metri lungime.

Sub sloganul „7 zile – 7 locuri”, au fost programate lecturi, instalaţii de artă, discuţii cu martori, pavilioane de informare, proiecţii de filme şi expoziţii în locurile din Berlin unde s-a desfăşurat revoluţia.

Pentru a marca ziua prăbuşirii efective a Zidului, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul Angela Merkel vor asista sâmbătă la o ceremonie la Memorialul Zidului Berlinului.

Un amplu spectacol este pregătit pentru seara respectivă la Poarta Brandenburg, pe scenă urmând să susţină discursuri, printre alţii, şi Steinmeier şi Birthler.

De ce a fost construit Zidul Berlinului

Piatra de temelie a infamului zid care a despărţit Germania federală (vestică) de cea comunistă (răsăriteană) a fost pusă pe 13 august 1961, iar un an mai târziu, pe 17 august, construcţia a făcut prima victimă: Peter Fechter, un tânăr de 18 ani, a fost împuşcat mortal de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să treacă în Berlinul de vest.

Până la sfârşitul anului 1989, când a-nceput demolarea zidului, au fost în jur de 5.000 de tentative de evadare din RDG, iar numărul celor ucişi e undeva între 192 şi 239 (cifrele consemnate în rapoarte variază).

Conceput de administrația liderului comunist al Germaniei de Est, Walter Ulbricht, și aprobat de liderul sovietic Nikita Hrușciov, zidul a reprezentat o barieră de separare a Berlinului occidental de Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani pentru a stopa migrația oamenilor între Est și Vest.

sursă foto: EPA&Hepta

Close
Închide
  Close