18 Oct. 2017 07:32

Calendar creștin-ortodox 18 octombrie 2017. Sărbătoare cu cruce neagră. Ce sfânt este pomenit astăzi

Distribuie

Calendar creștin-ortodox 18 octombrie 2017. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este pomenit în calendarul creștin-ortodox la data de 18 octombrie. Este o sărbătoare cu cruce neagră. 

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei. Îl întâlneşte pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care se îngrijea de bolnavi în calitatea sa de medic. Crezând în El, Sfântul Luca ajunge să se numere printre cei 70 de Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus (Luca 24). După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia şi l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie şi cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil. Evanghelia se remarcă prin bogăţia de pilde – 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca.

După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmaţia, Macedonia şi Grecia.

Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

A trecut la cele veşnice la vârsta de 80 de ani, când nişte păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul împăratului Constantin, a adus moaştele sfântului din Teba şi le-a aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli, sub sfânta masă, alături de cele ale Sfinţilor Andrei şi Timotei.

Sursa: crestin-ortodox.ro


VIDEO EXCLUSIV/ Marina Almășan a spus totul despre divorțul de Victor Socaciu! 'Am plâns, l-am iubit mult. Amanta lui mi-a râs în nas!'

Loading...
Comentarii