Când se deschid Centrele de Mari Arși din Timișoara și Iași. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Când se deschid Centrele de Mari Arși din Timișoara și Iași

Centrele de Mari Arși din Timișoara și din Iași se vor deschide, cel mai probabil, în luna mai. Asta a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a afirmat că acest lucru va fi posibil după ce se va finaliza cea de-a doua licitație pentru achiziționarea echipamentelor medicale necesare unităților medicale.

Ministrul Sănătății a precizat, miercuri, la Timișoara, că, în prezent, a doua licitație privind achiziționarea de echipamente medicale pentru centrele de mari arși este în derulare.

Este un subiect la care România este deficitară în acest moment, vorbim de paturile pentru mari arşi. Partea de dotare a Centrului de Mari Arşi este finanţată de Banca Mondială. Programul Băncii Mondiale a fost implementat începând cu anul 2012. O comisie de specialitate formată din medici a stabilit necesarul de dotare pentru un centru de mari arşi. Acest necesar cuprinde 94 de poziţii. S-au făcut până în acest moment două licitaţii, prima, privind achiziţionarea a 34 de echipamente, a fost finalizată, iar echipamentele livrate. În ceea ce priveşte a doua licitaţie, în data de 17 decembrie s-au deschis ofertele, iar la sfârşitul lunii ianuarie se vor evalua ofertele. În luna februarie estimăm a fi semnat contractul de livrare, termenul de livrare fiind maxim trei luni din momentul semnării contractului. Acest contract cuprinde marea majoritate şi cele mai necesare echipamente pentru dotarea Centrului de Mari Arşi, a explicat ministrul Sănătății, conform Mediafax.

Sorina Pintea a afirmat că a fost finalizat caietul de sarcini pentru a treia licitație. Nu va fi, însă, necesar ca aceasta să fie finalizată deoarece vizează alte componente.

Am discutat cu reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara şi am convenit ca atunci când se face livrarea ultimelor aparate achiziţionate, spitalul să contribuie cu ce lipseşte, este vorba de chestiuni minore, astfel încât în luna mai să aprobăm o linie de gardă şi să dăm drumul Centrului de Mari Arşi, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a explicat că un Centru pentru Mari Arși va fi funcțional și la Iași.

Cele de la Timişoara şi Iaşi vor fi funcţionale, pentru că aici avem deja construcţiile, avem sălile pregătite, dar nu avem echipamentele. Acestea vor fi dotate şi vor fi patru centre care se vor construi nou, tot pe programul Băncii Mondiale şi pentru care avem semnat contractul de consultanţă privind studiile de fezabilitate. În total, vor fi 24 de paturi cu aceste noi centre, a precizat ministrul Sănătăţii.

Trei dintre cele cinci saloane ale noii Clinici de Mari Arși din cadrul Spitalului Județean Timișoara au fost finalizate la sfârșitul anului 2016, cu bani de la Consiliul Județean Timiș. Deocamdată, saloanele nu pot fi folosite pe motiv că Ministerul Sănătății nu a dotat unitatea medicală cu aparatură.

În noiembrie 2018, la 3 ani de la Colectiv, ministrul Sănătății a recunoscut că România nu poate trata pacienți cu arsuri mari, peste 50% din corp.

sursă foto: Hepta


Citește și Tatăl Larisei, revoltat că șoferul care i-a ucis soția și i-a băgat copila în comă e în arest la domiciliu: ”El doarme liniștit în patul său, eu fac nopți albe”


Mai multe articole