Numele meu e Florin L., am 38 de ani si ma consider un barbat perfect normal. Am o casnicie minunata, ma inteleg cu sotia mea. Avem doua fiice impreuna. Am indraznit sa va scriu pentru ca am citit intr-un articol o afirmatie care m-a socat. Se spunea ca homosexualitatea are la origine o boala mentala. E adevarat? De fapt, ce provoaca aceasta atidudine sexuala? Care e explicatia cea mai simpla? Sper ca scrisoarea mea sa nu fie ocolita. Va salut cu tot respectul, Florin L. din Bucuresti.
Raspunsul il asteapta si Viorel S. din Rosiorii de Vede, judetul Teleorman.
Homosexualitatea se defineste ca o orientare spre dragoste si intimitate cu o persoana de acelasi sex. E o stare de fapt in care individul este interesat emotional si sexual doar de cei de acelasi sex cu el.
Ce provoaca homosexualitatea? E greu de stabilit o cauza anume, pentru simplul fapt ca parerile specialistilor sunt impartite. Ca in orice domeniu complex de comportament uman, nu se poate da o explicatie simpla. Unii sunt de parere ca e de natura genetica, altii o considera o forma mentala (vindecabila prin psihoterapie), iar un numar restrans afirma ca e vorba, pur si simplu, de o decizie personala. S-a sugerat ca homosexualitatea e cauzata de anumite modificari genetice. Sexologul american John Money, in “Genetic and Chromosomal Aspects of Homosexual Etiology” a analizat aspectele cromozomiale la homosexuali. In urma cercetarilor experimentale, el concluzioneaza: “Cromozomii nu determina direct si nici nu programeaza statutul psihosexual – ca heterosexual, bisexual sau homosexual. Hormonii pubertatii nu schimba psihosexualitatea de baza a persoanei, cel mult o actioneaza si o intensifica.”
Atunci este o boala? S-ar parea ca nu. Conform Asociatiei Americane de Psihologie si Asociatiei Americane de Psihiatrie, orientarea homosexuala, prin ea insasi, nu este o boala mentala. Incepand cu anul 1973, psihiatrii americani au scos homosexualitatea de pe lista “dezordinilor sexuale”. Ei afirma ca homosexualii nu sufera de nevroze mai frecvent decat heterosexualii.
“Cand apare homosexualitatea?”, intreaba Viorel S. Comportamentul homosexual se formeaza treptat. La inceput, se realizeaza diferentele de preferinte in raport cu cei din jur (placerea de a sta in compania persoanelor de acelasi sex). Apoi se naste dorinta de a avea relatii cu homosexuali. Abia in final se admite – fata de propria persoana – etichetarea de homosexual.
Numele meu este P.A., am 21 de ani si mi-am inceput viata sexuala de putin timp. Doresc sa aflu daca in urma lichidului seminal premergator ejacularii poate aparea o sarcina. Va rog din suflet sa-mi raspundeti urgent. Cu mult respect, P.S. din Schela Cladovei, jud. Caras-Severin.
Din pacate, exista acest risc. Spermatozoizii pot sa fie prezenti in picaturile de lichid care apar uneori in varful penisului inainte de ejaculare. Si, daca exista aceasta situatie, e foarte posibil sa apara o sarcina, pentru ca spermatozoizii sunt extrem de mobili si ajung foarte repede la intalnirea cu ovulul. Insa exista contraceptia de urgenta, care se aplica in astfel de cazuri. Se poate utiliza doar 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat. Eficienta metodei este de 96-99 la suta.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici