De Cătălin Tolontan,

de Cătălin Tolontan
G4Media a publicat ieri informația potrivit căreia site-ul Sports Integrity Initiative a obținut raportul integral al WADA, document care nu e destinat publicității. Cei care au expus raportul insistă pe implicarea Grazielei Vâjială, fosta șefă a laboratorului de la București, în mușamalizarea unor cazuri de dopaj la sportivi. Cei prinși și inițial scăpați erau halterofili, inclusiv Gabriel Sîncrăian, medaliatul cu bronz de la Olimpiada de la Rio, deja prins dopat și descalificat la momentul în care Bucureștiul încerca să-i acopere încă o probă pozitivă.

Dar mai există în raport un episod neașteptat, scos cu greu la iveală.

Până când Vâjială n-a plecat din fruntea laboratorului, spune WADA, nimeni n-a avut curajul să vorbească. După retragerea ei, mai mulți oameni din interior au colaborat cu investigatorii WADA, arată documentul, citându-le pe Cristiana Stan și Ani Toboc, ambele specialiste ale laboratorului.

Printre acest mărturii este una care se referă la moartea fulgerătoare a fotbalistului Patrick Ekeng, jucătorul de 26 de ani al lui Dinamo, mort pe gazon pe 6 mai 2016 din cauza unui atac de cord.

Când mostrele de sânge ale unui fotbalist au ajuns la laboratorul antidoping, Graziela Vâjială i-a cerut Cristianei Stan să folosească o metodă nevalidată ca să o analizeze! WADA nu spune cu certitudine că sângele era al lui Ekeng, dar moartea acestuia a fost folosită ca argument de șefa laboratorului când i-a cerut subordonatei să nu facă o analiză conformă. Cristiana Stan s-a opus, însă a spus celor de la WADA că Vâjială a continuat s-o preseze ca totuși să facă analiza nevalidată.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

Moartea fotbalistului camerunez care juca la Dinamo a fost subiectul mai multor controverse. Gazeta Sporturilor a dezvăluit că asistentul de pe salvare a încercat să acopere moartea: „Bag p**a în fața lui de negru și în gura lui, mă doare în p*** că a murit”, a discutat asistenul de pe ambulanță la telefon, deranjat de amploarea luată de caz în presă și expunerea echipajului PULS.

Discuțiile au fost surprinse de procurori, care au trimis mai mulți oameni în fața instanței, inclusiv pe medicul lui Dinamo.

Noile date apărute pe Sports Integrity Initiative readuc tragedia în prim plan și pun într-o nouă lumină decesul. Nu este prima oară când între morțile subite de pe terenurile din România și dopajul administrat fotbaliștilor de cluburi sau de medici apare o legătură. Cazurile lui Ștefan Vrăbioru, fotbalistul de 23 de ani al Astrei, mort în 1999, sau cel al lui Cătălin Hâldan, de la Dinamo, decedat în 2000 la 24 de ani, au ridicat semne de întrebare privind comportamentul medical al cluburilor, dar la vremea respectivă laboratorul ANAD de la București a pretins că rezultatele au fost, ca și în situația lui Ekeng, negative.

Graziela Vâjială, fosta șefă a laboratorului antidoping, nu a răspuns apelurilor ziarului.

Citește și:

Raport devastator WADA! Grațiela Vâjâială, fosta șefă a laboratorului antidoping, e acuzată că a mușamalizat moartea lui Patrick Ekeng: „Ca Mutko în Rusia!”


Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri