Ce înseamnă Articolul 7 și cât de dificilă este declanșarea și punerea lui în aplicare

tratarea apelor uzate din orașele din romania

Majoritatea europarlamentarilor au votat, miercuri, pentru activarea Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. Considerat 'arma nucleară' a UE față de țările membre care nu respectă principiile de bază ale Uniunii, Articolul 7constă în suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE.

Punerea în practică a unui astfel de deznodământ este puţin probabil, dat fiind că este nevoie de un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE, iar cel puţin Polonia, la rândul ei vizată de o astfel de procedură, s-ar opune, votul dat miercuri de PE ilustrând pe de altă parte şi tensiunile din UE între tabăra naţionalistă şi cea federalistă, comentează agenţiile AFP şi Reuters citate de Agerpres.

Dar partea din articolul 7 pentru care eurodeputaţii au cerut să fie declanşată după votul din sesiunea plenară de la Strasbourg (448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri) priveşte numai etapa 'preventivă', nu încă şi cea care prevede sancţiuni. Concret, acest mecanism preliminar are în vedere să se constate oficial 'că există un risc real de încălcare gravă a valorilor europene' în Ungaria, în urma unei serii de măsuri întreprinse de guvernul conservator al premierului Viktor Orban şi care vizează domenii diverse, printre care migraţia, activitatea ONG-urilor, libertatea presei sau justiţia.

După votul de miercuri statele membre ale UE trebuie să aprobe la rândul lor constatările legislativului european printr-un vot cu o majoritate de patru cincimi din membrii Consiliului European.

Dacă nici după acest vot al Consiliului guvernul de la Budapesta nu răspunde favorabil îngrijorărilor UE, un mecanism de 'sancțiuni' ar putea fi activat, la cererea unui grup de state membre ori a Comisiei Europene.

Ultima etapă care trebuie parcursă, pentru a se ajunge efectiv la suspendarea dreptului de vot al unei ţări, este necesar ca şefii de stat sau de guvern (reuniţi în Consiliul European) să confirme în unanimitate – cu excepţia ţării vizate – că există o 'încălcare gravă şi persistentă' a valorilor europene în respectiva ţară, nu doar un „risc' de încălcare a lor.

Abia după ce şi această etapă se va fi încheiat, statele membre se reunesc la nivel ministerial pentru a adopta sancţiuni, inclusiv posibila suspendare a dreptului de vot, cu o majoritate de 20 din cele 27 de state.

Șansele de a se ajunge până la această fază sunt, însă, foarte mici deoarece Polonia a dat de înţeles că va vota împotrivă în Consiliul European, astfel că nu s-ar întruni unanimitatea. La fel cum şi guvernul ungar a afirmat deja că va proceda în mod identic pentru a bloca eventuale sancţiuni împotriva Poloniei.

Pe de altă parte, faptul că 197 de eurodeputaţi au votat împotriva cererii de activare a articolului 7 împotriva Ungariei arată că în PE s-a format o minoritate consistentă care-l consideră pe premierul Viktor Orban un apărător al statelor naţionale şi majorităţilor etnice în faţa regulilor şi atitudinii civice stabilite le Bruxelles, votul de miercuri evidenţiind şi tensiunile de pe plan european dintre tabăra naţionalistă şi cea federalistă, notează agenţia Reuters.

Miercuri, Ungaria a devenit a doua țară din Uniunea Europeană față de care se votează măsura activării Articolului 7 din Tratatul UE, după Polonia. La finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot.

Marți, Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat că Parlamentul European încearcă să „şantajeze' Budapesta în legătură cu politicile sale privind migraţia. Mai mult Viktor Orban a spus că Ungaria nu va accepta „ameninţări'. Premierul ungar nu a făcut niciun compromis, iar acest lucru l-ar putea costa pierderea sprijinului Partidului Popular European (PPE) din care face parte, afirmă reprezentanţi ai acestui grup politic, o posibilitatea fiind şi suspendarea partidului lui Orban, Fidesz, din PPE.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Fidesz este decis să rămână în PPE, dar că va căuta modalităţi să schimbe din interior poziţia acestui grup politic.


Citește și: Lovitură dură primită de Ungaria! S-a votat activarea Articolului 7 din Tratatul UE, pentru „nerespectarea statului de drept'


Mai multe articole