Numele meu e V.S., am 43 de ani si sunt casatorit de mult. Am auzit ca se practica sexul in grup si sunt revoltat. Dupa parerea mea, e vorba de un adulter. Am dreptate? Sexualitatea nu e o problema strict personala? Swapping-ul se refera la sexualitatea de grup? Cu respect, V.S. din Brasov.
Sexualitatea in grup, care se dezvolta acum in Franta, provine din Statele Unite. Într-adevar, sexualitatea e o problema strict personala. Cultura noastra e, in mod esential, monogama. Tocmai de aceea cel mai important aspect al acestui mod de exprimare rezida din lipsa de conformare fata de preceptele morale. Dar morala celor care practica sexualitatea de grup e diferita de cea a societatii.
“Swapping”-ul sau liberul schimb al partenerilor e ceva deosebit, care presupune, inainte de toate, un grup social. Într-un cuplu care imbatraneste, partenerii incep sa se plictiseasca de posibilitatile oferite de celalalt. Si-atunci, barbatul propune sotiei sale sa se intalneasca cu alte cupluri in vederea revitalizarii propriilor relatii erotice. De regula, cea care se revolta e femeia, care se simte jignita de o astfel de pozitie. Dar sotul insista cu abilitate pana isi atinge scopul. Dupa ce cuplul se lanseaza intr-o astfel de aventura, femeia, si nu barbatul, e aceea care are de castigat. Într-adevar, sexualitatea feminina, in plus fata de cea masculina, pare sa gaseasca satisfactii sexuale. Barbatul e mereu la discretia ipoteticei sale erectii, care poate sa fie inhibata de comparatii legate de dimensiunile penisului.
Unele cupluri sunt satisfacute de acest gen de practica. Depasirea sexuala a monogamiei le-a permis, in mod paradoxal, sa-si intareasca legatura afectiva si sa-si diversifice posibilitatile lor relationale, sa-si imbogateasca tehnica erotica.
“Dupa parerea mea, e vorba de adulter. Am dreptate?”. În contextul in care fidelitatea monogamica este prima vizata, intr-adevar, sexualitatea in grup e o noua forma de adulter. Dar sa nu o confundam cu dezmaturile sexuale colective E vorba de grupurile in care se aduna barbatii insotiti de o prostituata si nu de partenera lor legitima. Asadar, sa facem o distinctie intre grupurile in care relatia ramane duala si acelea in care se constituie adevarate nuclee erotice.
Ma numesc Floricel H., am 26 de ani si nu sunt casatorita. Va rog mult sa-mi spuneti ce inseamna un act sexual normal. Pana la aceasta varsta am avut cativa barbati si am observat ca preferintele lor difera foarte mult. Nu mai stiu ce sa cred. În speranta ca nu ma ocoliti, va trimit multumiri aniticipate, Floricel H. din Bacau.
E corect si normal tot ce corespunde necesitatilor erotice si dorintelor ambilor parteneri, tot ce nu lezeaza sentimentele lor. Anormale sunt acele conceptii, atitudini, comportamente si fapte care duc la distrugerea armoniei interioare si conceptiei despre viata a partenerilor, determinand ulterior tulburari fizice, psihice sau sociale. E mai putin important ce si cum faci sex decat modul cum sunt concepute aceste fapte.
O relatie sexuala normala e aceea care are loc intre doua persoane de sex opus (contactul genital e cea mai frecventa forma de copulatie), duce la satisfacerea amandurora, fara sa lezeze pe niciunul.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici