News Corp, care publică Wall Street Journal și cotidienele britanice The Times şi The Sun, a precizat că atacul a fost descoperit la sfârșitul lunii ianuarie și a afectat e-mailurile și documentele a ceea ce a descris ca fiind un număr limitat de angajați, inclusiv jurnalişti.
Compania Mandiant, care se ocupă de securitatea News Corp, precizează că hackerii au „o legătură cu China și credem că sunt probabil implicați în activități de spionaj pentru a colecta informații în beneficiul intereselor Chinei”.
Ambasada Chinei la Washington nu a oferit nicio precizare, în ciuda solicitărilor presei de a comenta acuzațiile.
Într-o scrisoare văzută de Reuters, directorii companiei transmit angajaților că sunt de părere că atacul „a afectat un număr limitat de conturi de e-mail și documente de la sediul News Corp, News Technology Services, Dow Jones, News UK și New York Post”.
„Analiza noastră preliminară indică faptul că implicarea unui guvern străin poate fi asociată cu această activitate și că au fost preluate unele date”, au spus directorii.
Hackerii chinezi au fost acuzați în mod repetat pentru atacuri cibernetice asupra jurnaliştilor atât în Statele Unite, cât şi în alte părţi.
În 2013, de exemplu, The New York Times a raportat o breșă despre care spunea că a afectat 53 de calculatoare aparținând angajaților săi. Ziarul spunea că atacul a venit la debutul anchetei sale asupra averii acumulate de rudele lui Wen Jiabao, prim-ministrul de atunci al Chinei.
A fost doar prima dintr-o serie de dezvăluiri despre intruziuni similare sau tentative de intruziune în alte organizații media din SUA, inclusiv Bloomberg, Washington Post și Wall Street Journal, comise de China.
Hackerii de la Beijing vizează jurnaliştii occidentali de ani de zile, a declarat Mike McLellan, directorul de informaţii la firma de securitate cibernetică Secureworks, care a urmărit spionajul organizaţiilor mass-media legate de China în decursul ultimului deceniu.
El a spus că jurnaliştii ar putea avea acces la surse valoroase de informaţii despre adversarii externi ai Chinei sau disidenți din plan intern. „Jurnaliştii – şi articolele la care lucrează – sunt pe o poziție destul de înaltă pe lista lor de priorităţi”, a spus el.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!