Adina Florea este procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și s-a aflat printre cei șase procurori au fost declarați admiși la selecția pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA, după cum a  anunțat Tudorel Toader pe 29 august.

Ceilalți cinci candidați au fost Paula Nicoleta Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Andrei Bodean, Sorin Armeanu.

Fiind unul dintre cei mai cunoscuți procurori din Constanța, în 2011, Adina Florea a mai deținut și funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă tribunalul Constanța.

A deținut aproape toate funcțiile, de la nivelul Parchetului Judecătoriei și până la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Nume de temut în lumea infracţională din Constanţa, Adina Florea a devenit celebră pentru „clinciurile” avute cu primarul Radu Mazăre, în legătură cu binecunoscutul dosar penal „Zvastica”, deschis pe numele edilului după ce acesta a defilat în uniformă de nazist la o prezentare de modă, în vara anului 2009, amintește ziuaconstanța.ro.

Deranjat de faptul că magistratul a redeschis dosarul, în calitate de procuror general al Constanţei, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispuseseră neînceperea urmăririi penale faţă de edil, Radu Mazăre a atacat-o în termeni duri pe Adina Florea.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută în martie 2010, Mazăre declara: „La mijlocul lunii ianuarie (2010 – n.r.) s-a schimbat procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi a fost numită cu delegare doamna Adina Florea, pentru şase luni. Gurile rele spun că este cu delegare până la vară, când îi expiră mandatul domnului Deliorga la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii – n.r.). Şi atunci ţine postul ocupat până la vară, iar domnul Deliorga, când termină mandatul la CSM, la Bucureşti, se va întoarce în Constanţa”.

Nu în ultimul rând, Mazăre a declarat că „doamna Adina Florea a fost numită pentru că şi-a asumat promisiunea, aşa cum au mai făcut şi alţii înainte, că o să-l facă pe Mazăre. Mai exact, că o să-l bage în puşcărie”.

În acelaşi context, Mazăre a afirmat că procurorul general a redeschis dosarul şi verdictul de neîncepere a urmăririi penale a fost infirmat: „s-a redeschis dosarul şi vajnica procuroare, luptătoare pentru dreptate, a dat şi câteva obiective care trebuie urmărite”. În replică, magistratul afirmase că nu se simtă atacată de afirmaţiile primarului.

Potrivit Digi 24, Adina Florea ar fi o apropiată a liderului ALDE (Partidul Alianța Liberalilor și Democraților) și președintele al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar acesta a declarat deja că nu cunoaște niciun candidat dintre cei șase înscriși în a doua rundă.

Pe 27 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcţia de procuror şef al DNA, pentru că „niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare”, urmând ca procedura de selecţie să fie reluată.

Vezi aici prima reacție a lui Tudorel Toader după anunțul reluării procedurii de selecție a procurorului-șef DNA.

Iată și reacția Opoziției, după ce Toader a respins propunerile pentru șefia DNA: „E complicat să găseşti o Viorica Dăncilă, o marionetă perfectă”.

Cei patru candidaţi înscrişi, atunci, în cursă au fost Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr – procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob – procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu – procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocatăprintr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR).


Citește și: Ape tulburi în PSD. Cum se reorganizează taberele Firea-Dragnea


 

Urmărește-ne pe Google News