În tutul al doilea al alegerilor prezidențiale, ucrainenii au ales președinte pentru următorii patru ani un comediant de 41 de ani care joacă într-un serial de televiziune rolul unui profesor care ajunge din întâmplare președinte al țării. Experții spun că alegătorii au transpus asupra actorului calitățile personajului pe care îl joacă.

Un comediant a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina

Vladimir Zelenski, un comedian de 41 de ani neexperimentat politic, devine în urma alegerilor de duminică, președintele unei țări măcinată de război și corupție.

Serialul de comedie în care Zelenski joacă rolul principal se numește ”Servitorul Poporului”, iar partidul pe care l-a înființat actorul poartă același nume.

Ucrainenii par să își dorească un președinte precum personajul din film, iar acest lucru se vede din numărul mare de voturi pe care i le-au acordat. Analiștii politici din Ucraina spun, însă, că votul masiv reprezintă în special un semnal că oamenii sunt sătui de clasa politică din țară și că și-au dorit ceva nou.

De altfel, unii dintre cei care l-au votat pe Zelenski au declarat că au făcut acest lucru pentru că nu este politician și că odată ajuns la putere își va ”îndeplini datoria civică” și va lupta împotriva corupției endemice din Ucraina.

Oleksiy Haran, profesor de politică comparată la Academia Universității din Kiev, a declarat pentru Al Jazeera că ucrainenii nu au făcut diferența între personajul de la televizor și candidatul din viața reală. „Oamenii au proiectat imaginea președintelui ficțional din filmul său în candidatul din lumea reală. Este vorba de un fenomen psihologic”, a explicat profesorul.

„Când Zelenski începe să vorbească, face multe greșeli. De aceea, poziția echipei sale de campanie a fost cea de a evita orice comunicare directă dintre el și jurnaliști sau experți”, continuă să explice Haran.

Ajuns milionar datorită sumelor uriașe de bani câștigate de pe urma serialului și a show-urilor de comedie, Zelenski l-a criticat în repetate rânduri pe Petro Poroșenko pentru averea sa uriașă.

Născut într-o familie de evrei ucraineni, viitorul președinte al Ucrainei este tată a doi copii și și-a axat campania electorală pe rețelele de socializare, principala sa țintă fiind tinerii și populația vorbitoare de limbă rusă.

De altfel, el este foarte popular în rândul populației vorbitoare de limbă rusă în special pentru că nu are legături cu Maidanul și cu protestele care l-au dat jos în urmă cu cinci ani pe președintele de atunci, Viktor Ianukovici.

Politica externă a Ucrainei cu Zelenski președinte

Imediat după prezentarea primelor exit-poll-uri presa din Ucraina a început să comenteze declarațiile făcute de Ruslan Stefanciuk, ideologul lui  Zelenski, referitor la relațiile cu Rusia.

„Trebuie să ieșim din această situație, sfârșitul războiului e o prioritate”, a spus Stefanciuk.

Analiștii spun că este puțin posibil ca Zelenski să schimbe foarte mult politica externă a Ucrainei după preluarea puterii. „Situația este imprevizibilă pentru că depinde foarte mult de echipa sa, dar presupunerea mea este că politica externă generală a Ucrainei nu se va schimba”, a spus Haran. Profesorul ucrainean adaugă că „Zelenski a spus că vom continua să ne îndreptăm spre UE și nu va accepta anexarea Crimeei și ocupația Donbass-ului”.

Criticii lui săi, însă, îi găsesc programul politic vag și spun că novicele politice nu vor putea rezista presiunii Moscovei, care a anexat Peninsula Crimeea în 2014 și a sprijinit separatiștii care au ocupat regiunile Donetsk și Lugansk din estul țării.

În timpul campaniei electorale Zelenski a anunțat că Ucraina va continua să aspire la aderarea la UE și NATO, însă spune că va organiza un referendum asupra acestor chestiuni numai atunci când perspectivele vor fi realiste.

Liderul de umbră

Marele minus a lui Zelenski pare a fi prezența în umbra sa a oligarhului auto-exilat Igor Kolomoiski, patronul echipei de fotbal Dnipro și al televiziunii care difuzează serialul care l-a făcut celebru pe actor, 1+1.

Kolomoiski, care trăiește în Israel după ce Ucraina a început să investigheze presupusele infracțiuni financiare realizate de familia sa, deține postul de televiziune care transmite serialul lui Zelenski.

Un studiu realizat de Agenția de știri Reuters arată că cei doi sunt foarte apropiați și că sunt parteneri de afaceri. Zelenski folosește echipele de securitate care în trecut l-au apărat pe Kolomoiski, echipa sa de campanie este condusă de un fost consilier al oligarhului și cel puțin două dintre mașinile folosite de viitorul președinte ucrainean în campanie sunt înregistrate pe companii care îi aparțin omului de afaceri.

Atât Zelenski, cât și Kolomoiski au afirmat, însă, că relația lor este strict profesională, că este legată de televiziunea la care lucra actorul și că miliardarul ucrainean nu exercită o influență excesivă asupra noului lider de la Kiev.


Citește și: Turul secund al alegerilor prezidențiale din Ucraina. Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski se luptă pentru mandatul de președinte


 

Urmărește-ne pe Google News